Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic fa les consideracions següents:
1. Les bases de la convocatòria han de determinar quins són els documents que les persones interessades han d'aportar per poder valorar els seus mèrits. La base 7.2 de les bases generals aprovades per l'Ajuntament de Cunit és la que fixa la documentació que s'ha de lliurar per acreditar els mèrits. Aquesta base fa referència als diplomes o certificats (degudament compulsats) i, a més, per a la valoració dels serveis prestats, assenyala que cal aportar la vida laboral emesa per la Tresoreria que, quan es tracti de serveis prestats a l'Administració pública, es podrà substituir pel certificat de l'administració corresponent. Tots els certificats i documents es computaran quan tinguin relació amb les funcions del lloc de treball. Les bases no assenyalen que calgui aportar ni els contractes de treball ni les nòmines.
2. La referència que la base 7.2 fa als ?diplomes? pot induir a confusió perquè no s'entén de quina manera un diploma podria servir per acreditar els serveis prestats en el sector privat. En aquest sentit, hom pot considerar que quan la base es remet ?als diplomes o certificats? el que es vol és expressar com s'ha d'acreditar l'assistència als cursos, jornades o sessions relacionats amb el lloc de treball.
D'aquí, doncs, que sigui raonable pensar que per acreditar l'experiència professional en l'àmbit privat sigui suficient aportar la vida laboral de la Tresoreria que, d'altra banda, és el document a què fa referència expressament el model d'instància que cal presentar per prendre part en la convocatòria.
3. Els mèrits que l'Administració ha de valorar són els al·legats i acreditats documentalment per les persones interessades; en cas contrari, l'Administració no està obligada a requerir l'esmena dels que no s'hagin presentat dins de termini.
És a dir, els participants en els processos selectius han de complir amb les bases de la convocatòria i recau sobre ells la càrrega d'aportar la documentació en els termes que fixin les bases. D'aquesta manera s'assegura que el funcionament del procés sigui igual per a tots els participants i que es desenvolupa amb la normal regularitat que exigeix el principi d'eficàcia administrativa.
Ara bé, el Tribunal Suprem ha assenyalat que l'aplicabilitat de l'article 71 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, en els processos selectius és factible, no només davant les omissions detectades a l'hora d'acreditar el compliment dels requisits en lliurar la sol·licitud inicial de participació en el procediment, sinó també en les ulteriors fases del procediment selectiu, com ara en la fase del concurs amb motiu de la de l'acreditació dels mèrits que s'hi al·leguen.
En aquest darrer cas no es tracta de possibilitar la presentació extemporània d'un mèrit; és a dir, no es tracta d'autoritzar la presentació de nous mèrits fora de termini, sinó de superar la deficiència merament formal del document justificatiu presentat. Concretament, es tracta de permetre l'aportació de nous elements que justifiquin l'abast concret dels mèrits efectivament invocats dintre de termini, amb la finalitat d'esmenar les possibles llacunes o carències que poguessin oferir els documents inicialment aportats i que no van permetre la valoració per part del tribunal.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Cunit, d'una banda, que es retrotraguin les actuacions per atorgar un tràmit d'esmena a la promotora de la queixa i a tots aquells aspirants que, com ella, haguessin aportat documentació acreditativa dels mèrits que no haguessin estat objecte de valoració per les carències detectades; i de l'altra, que es revisi i, si escau, es modifiqui la redacció de l'apartat 7.2 de les bases generals per a la provisió de places de l'Ajuntament per evitar les confusions a què pot induir.