La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de serveis urbanístics bàsics de la zona de La Pineda.
Explica que en aquesta zona no disposen de serveis urbanístics bàsics, com ara l'enllumenat públic i la xarxa de clavegueram. La pavimentació dels carrers és molt deficient i es troba en molt mal estat. També manifesta la situació d'inseguretat ciutadana que pateixen els veïns per raó de l'estat de deteriorament i abandonament de la zona.
Així mateix, exposa el seu desacord amb la manca d'actuació de l'Ajuntament de Gavà, que destina recursos mínims al manteniment de la zona i provoca d'aquesta manera una situació de greuge comparatiu amb altres zones del municipi.
En vista de l'informe municipal de resposta, el Síndic formula les consideracions següents:
Tal com l'Ajuntament esmenta, atès el règim jurídic del sòl on es troben els habitatges, certament no és possible la instauració dels serveis urbanístics de forma directa.
No obstant això, la classificació del sòl com a urbanitzable no delimitat no comporta que estigui impedit per si mateix per ser objecte de transformació urbanística. De fet, els propietaris del sòl urbanitzable poden tenir dret a transformar-lo urbanísticament per aconseguir la condició jurídica de solar, sempre que es doni compliment a allò establert en l'article 33.4 i concordants del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme de Catalunya (en endavant TRLUC). Així mateix, la classificació del sòl, tot i ser fonamentalment una decisió discrecional, té caràcter reglat si es donen les condicions i circumstàncies establertes en l'article 26 del TRLUC, i s'ha de classificar de forma necessària com a sòl urbà si, entre altres, els terrenys estan compresos en àrees consolidades per l'edificació d'almenys dues terceres parts de la seva superfície edificable.
Sigui quin sigui l'origen i el desenvolupament de La Pineda, així com la resta de factors que històricament hagin confluït, la situació actual de la zona sembla que és deguda a la construcció d'uns habitatges que es van promoure i comercialitzar al seu dia sense el procés adequat de parcel·lació, planejament urbanístic, previsió de serveis, dotacions de sanejament i cabals energètics. Aquesta situació és malauradament comuna a tot el territori català i va donar lloc a l'aprovació de la Llei de regularització i millora d'urbanitzacions amb dèficits urbanístics (Llei 3/2009, de 10 de març) en un intent perquè aquestes situacions urbanístiques adquirissin l'estatus legal adequat.
El Síndic és conscient de les dificultats que aquestes situacions plantegen tant per als municipis com per als propietaris i de la seva complexitat tècnica i jurídica. Per aquest motiu, el Síndic recorda que la resolució de la conflictivitat fa evident la necessitat d'una actuació decidida, liderada per les administracions públiques, però conscient de qui són els principals beneficiaris d'homologar aquest sòl a la resta del territori urbanitzat. Tampoc no s'han d'oblidar els deures i les obligacions inherents dels propietaris del sòl i la consegüent complexitat afegida que l'actual escenari de crisi econòmica comporta.
Així mateix, l'Ajuntament de Gavà ha informat que, dintre de la legalitat, intenta atendre suggeriments i peticions veïnals de diversa índole per millorar les condicions d'accés i sortida de la zona, així com la millora dels serveis bàsics des d'una perspectiva de comoditat i eficiència del servei. Exposa que setmanes enrere s'han executat uns treballs de reparació del ferm dels camins de La Pineda de Gavà, amb càrrec a una subvenció atorgada per la Diputació de Barcelona. Així mateix manifesta que ha pogut garantir la provisió d'alguns serveis bàsics com ara la llum, l'aigua, el telèfon, la pavimentació parcial de gairebé tots els vials de la zona, la recollida d'escombraries i la possible connexió a la xarxa de clavegueram metropolitana.
Atesa l'existència d'activitat municipal en la zona, es finalitzen les actuacions en aquest assumpte.