Resolució
AO-01853/2013 Actuació d'ofici relativa als desequilibris en els nivells d'oferta i demanda en les diferents zones de la ciutat de Tarragona

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 08/03/2013
Data de l'últim moviment 23/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Tarragona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Pendent de rebre informació de l'administració

Plantejament

Segons informacions publicades pel Diari de Tarragona en data 27 de febrer de 2013, el municipi de Tarragona té importants desequilibris en els nivells de demanda dels diferents centres i de les diferents zones. 

Atès que aquesta situació afecta el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, el Síndic ha obert aquesta actuació d'ofici i ha sol·licitat informació al Departament d'Ensenyament i a l'Ajuntament de Tarragona.

Contingut

Els informes tramesos pel Departament d'Ensenyament i per l'Ajuntament de Tarragona posen de manifest que hi ha desequilibris importants en els nivells d'escolarització a les diferents zones de la ciutat. 

Respecte de la valoració sobre els desequilibris entre els nivells de demanda potencial, demanda real i oferta per zona i les causes que els motiven, ambdues administracions atribueixen la tria escolar de centre fora de zona a causes d'índole diversa, com ara tenir amics i/o parents escolaritzats en els centres d'aquesta zona, ser-ne antic alumne, el prestigi social dels centres, etc.

En tot cas, el Síndic constata que, si bé és cert que els desequilibris s'expliquen en bona part per les lògiques de tria de les famílies, que reprodueixen la segregació escolar, també ho és que les administracions educatives responsables de programar l'oferta decideixen fonamentar la planificació de les places en funció d'aquests criteris de demanda, de manera que aquesta planificació també reprodueix la segregació escolar.
 
Pel que fa al seguiment de criteris de demanda en la planificació de l'oferta, és a dir, de crear o suprimir places en funció de la demanda dels centres, el Síndic recorda que la planificació de l'oferta ha de tenir en compte altres criteris d'interès general, abans que la demanda rebuda per cada centre. 

En aquest sentit, tant la Llei orgànica d'educació com la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, fan referència a la necessitat d'harmonitzar els drets individuals amb l'obligació de les administracions públiques de garantir el dret de tots a l'educació. Les preferències de les famílies no són l'element principal que cal valorar. 

Cal recordar, a més, que entre els principis que regeixen el sistema educatiu s'inclou la integració de tots els col·lectius basada en la coresponsabilitat de tots els centres sostinguts amb fons públics, i el principi de responsabilització de tots els centres en l'escolarització equilibrada dels alumnes, especialment dels que presenten necessitats específiques de suport educatiu.

En l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament s'assenyala, com a indicador d'èxit de la planificació de l'oferta, que el 95% de l'alumnat de P3 que va participar en el procés d'admissió corresponent al curs 2013/2014 s'escolaritza en la primera opció. En l'informe de l'Ajuntament de Tarragona també s'argüeix que el 97,3% de les sol·licituds en la preinscripció per al curs 2012/2013 van obtenir plaça en el centre escollit en primera opció, i que aquest percentatge ha augmentat els darrers anys. En canvi, no es fa esment a l'impacte que una determinada programació de l'oferta genera en la reproducció de la segregació escolar al municipi.

Des d'aquesta perspectiva, doncs, el Síndic considera que la satisfacció de la demanda no és un indicador que informi de l'equitat del procés d'admissió d'alumnat. Aquests bons resultats de satisfacció de la demanda dels centres, per se, no poden justificar la necessitat de mantenir els desequilibris existents entre zones del municipi, perquè aquests desequilibris i moviments entre zones també amaguen altres realitats no admissibles des de la perspectiva de la defensa de drets dels infants, més greus que la manca de satisfacció de la tria escolar en primera opció, com ara situacions de segregació escolar. 

Si aquests desequilibris en els nivells d'oferta i demanda entre zones i aquests moviments de demanda d'unes zones cap a altres s'expliquen bàsicament per dinàmiques associades a la segregació escolar, doncs, el Departament d'Ensenyament té el deure de programar l'oferta vetllant primerament per retenir la demanda potencial a les zones amb una demanda menys consolidada, si convé en detriment de la provisió d'oferta a aquelles zones receptores d'aquesta demanda, ja que els processos de ?fugida? de determinades famílies acostumen a reproduir la segregació escolar.

D'altra banda, en l'informe tramès per l'Ajuntament de Tarragona s'exposa que des de la Conselleria d'Ensenyament i l'Institut Municipal d'Educació ?no s'observen elements significatius que puguin suposar segregació escolar en el municipi?.

Les dades corresponents al curs 2012/2013 facilitades pel Departament d'Ensenyament en el marc d'altres expedients de queixa posen de manifest l'existència de desequilibris importants en la composició social dels centres (en funció de la nacionalitat) en totes les zones educatives de la ciutat (amb l'excepció de les zones 4 i 5, que són les zones que més escolaritzen alumnat procedent d'altres zones). Aquestes dades evidencien que aquestes zones tenen centres que, com a mínim, tripliquen la proporció d'alumnat estranger matriculat que hi ha present en altres centres de la mateixa zona. 

Aquest dèficit d'escolarització equilibrada entre centres d'una mateixa zona és una evidència de segregació escolar.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament i a l'Ajuntament de Tarragona que adoptin criteris d'equitat en la programació de l'oferta que contribueixin a equilibrar oferta de places i demanda potencial (alumnat empadronat), més que no pas oferta i demanda real (sol·licituds), amb l'objectiu d'evitar els processos de fugida i de combatre de manera més activa la segregació escolar al municipi.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/03/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/03/2013 Ajuntament de Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/05/2013 Ajuntament de Tarragona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/05/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/06/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/12/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
13/12/2013 Ajuntament de Tarragona Resolució pendent d'acceptació
20/01/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/01/2014 Ajuntament de Tarragona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
28/03/2014 Ajuntament de Tarragona Irregularitat
08/04/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/06/2014 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/07/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/11/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
27/11/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
12/01/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
09/03/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/05/2015 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/06/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/07/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/12/2015 Ajuntament de Tarragona Seguiment finalitzat