El promotor exposa el seu desacord amb la resolució del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) de la reclamació prèvia que va presentar contra la primera resolució rebuda, mitjançant la qual es va qualificar el grau i el nivell de dependència de la seva sogra.
La persona interessada va presentar al DASC la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència en data 15 de maig de 2008, i en data 4 de maig de 2009, gairebé un any després, va rebre la resolució mitjançant la qual se li reconeixia un grau II nivell 1 de dependència.
El promotor manifesta el seu desacord amb el grau de dependència que es va reconèixer, ja que la seva sogra té reconegut un 75% de grau de disminució a causa de la malaltia d'Alzheimer que pateix. Per això, en data 2 de juny de 2009 va presentar una reclamació prèvia sobre el reconeixement de la situació de dependència de la seva sogra.
En data 11 de març de 2010, finalment, i després de moltes trucades i gestions de la família de la sol·licitant, es va resoldre la reclamació prèvia i es va reconèixer a la persona interessada un grau II nivell 2 de dependència, però amb efectes des del dia 2 de juny de 2009, data en què es va presentar la reclamació prèvia, i no des de la data de la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència, el dia 15 de maig de 2008.
La resolució és confusa perquè, d'una banda, a l'encapçalament hi diu "resolució de reclamació prèvia" i en la resolució diu que s'estima "la reclamació prèvia", però, d'altra banda, en el fet quart, hi diu que la "declaració de la situació de dependència ha esdevingut ferma i s'acredita la conveniència de revisar per empitjorament la situació de dependència". La reclamació es presenta, en canvi, en el termini dels 30 dies hàbils des de la notificació de la primera resolució de reconeixement de la situació de dependència de la persona interessada.
El promotor manifesta el seu desacord amb aquesta resolució, ja que la data d'efectes no es correspon a la data de sol·licitud de reconeixement del grau de dependència sinó a la data de la reclamació.
D'altra banda, en data 21 de gener de 2010 i després també de molts tràmits i trucades telefòniques amb els serveis socials de l'ajuntament de Cornellà per agilitzar el procediment per part de la família, es va signar l'acord del Programa individual d'atenció (en endavant PIA), i en data 3 de maig la família va rebre la resolució del PIA amb la data d'efectes de la reclamació prèvia.
Un cop estudiat l'informe de l'anterior DASC, el Síndic conclou que els antecedents són els següents:
1. La persona interessada va sol·licitar el reconeixement de la seva situació de dependència en data 15 de maig de 2008. En data 4 de maig de 2009 va rebre la resolució mitjançant la qual se li reconeixia un grau II nivell 1 de dependència. El 2 de juny de 2009, dins del termini dels 30 dies hàbils posteriors a la notificació de la resolució, la sol·licitant va interposar una reclamació prèvia per no estar d'acord amb la qualificació del seu grau de dependència. L'11 de març de 2010 es va resoldre la reclamació prèvia interposada i se li va reconèixer un grau II nivell 2 de dependència però amb efectes des del dia 2 de juny de 2009.
2. El 10 de juny de 2010, el Síndic va preguntar al DASC sobre la data d'efectes de la resolució de la reclamació prèvia interposada per la promotora i del grau II nivell 2 de dependència que s'hi reconeixia.
3. En data 7 de setembre de 2010, el DASC va trametre una còpia de la modificació del PIA corresponent a la sol·licitant, segons la qual se li reconeixia un grau II nivell 2 de dependència, amb efectes a partir del dia 18 de juny de 2009, segons es diu a l'informe.
En aquesta resolució es determinen un servei de centre de dia per a gent gran amb efectes a partir del 18 de juny de 2009 i una prestació econòmica per cuidador no professional de 150 euros mensuals a partir de la mateixa data. A l'informe no es diu res sobre la data d'efectes del reconeixement del grau II nivell 2 de dependència a favor de la persona interessada ni s'aclareix del contingut de la resolució que s'adjuntava a l'informe tramès.
Només s'hi reconeixen serveis i prestacions a partir de la data en què la sol·licitant va passar a ser beneficiària del servei de centre dia, no a partir de la data de sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència, 15 de maig de 2008, ni de la data de presentació de la reclamació prèvia contra la resolució de reconeixement del grau, 2 de juny de 2009.
4. En data 21 d'octubre de 2010 el Síndic va reclamar la informació respecte a la data d'efectes i el motiu pel qual a la modificació de la resolució del PIA de data 8 de juliol de 2010 apareix només la prestació econòmica de cuidador no professional de 150 euros a partir de la data en què la sol·licitant va començar a beneficiar-se del centre de dia i no de la data en què es va presentar la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència.
5. En data 28 de desembre de 2010, l'anterior DASC va enviar un informe i , sense aclarir les qüestions plantejades respecte de la data d'efectes de la resolució de la reclamació prèvia d'11 de març de 2010, va enviar una nova resolució PIA de data 11 de novembre de 2010, mitjançant la qual s'anul·lava i es rectificava l'anterior de data 8 de juliol de 2010.
A la resolució tramesa pel DASC es determinen:
Un servei de centre de dia per a la gent gran amb efectes des del 18 de juny de 2009, data d'inici del servei, com en l'anterior resolució PIA, però s'hi afegeixen tres prestacions econòmiques de cuidador no professional desglossades de la manera següent:
- Prestació econòmica per cuidador no professional:
Amb efectes econòmics des del 18 de juny de 2009. L'import de la prestació econòmica per cuidador no professional que correspon a la persona interessada d'acord amb el seu grau i nivell de dependència és de 168,62 euros al mes.
- Prestació econòmica per cuidador no professional:
Amb efectes econòmics des de l'1 de gener fins a l'1 de juny de 2009.
- Prestació econòmica per cuidador no professional.
Amb efectes econòmic des del 2 de juny fins al 17 de juny de 2009.
A la primera prestació s'especifica l'import de la prestació, que és superior al que es reconeixia en l'anterior resolució PIA de 8 de juliol de 2010, de 150 euros.
A les altres dues prestacions econòmiques per cuidador no professional desglossades per als períodes compresos entre 1 de gener de 2009 i 1 de juny de 2009 i entre 2 de juny de 2009 i 17 de juny de 2009 no s'especifica l'import de la prestació.
Les dates d'1 de gener de 2009 i 2 de juny de 2009 que s'utilitzen a la resolució esmentada per dividir els períodes de reconeixement de la prestació econòmica per cuidador no professional anterior al servei de centre de dia, s'entén que poden fer referència a les dates següents:
En primer lloc, l'1 de gener de 2009, a la data d'efectivitat del dret als serveis i a les prestacions de dependència incloses a la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, d'acord amb el calendari establert, per a persones valorades amb un grau II nivell 1, grau que es va reconèixer en un primer moment a la persona interessada.
En segon lloc, el 2 de juny de 2009, a la data d'interposició de la reclamació prèvia contra la resolució en què es reconeixia un grau II nivell 1 a la sol·licitant.
6. Després de rebre aquest informe, la persona interessada va trametre al Síndic una carta que havia rebut en data 26 de novembre de 2010 de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) en què se l'informava que la quantitat de 1.670 euros en concepte de retroactivitat de la prestació de cures en l'entorn familiar seria abonada d'acord amb el Decret llei 8/2010, de 20 de maig, en un 50% el mes de juny de 2011 i la quantitat restant el mes de gener de 2012.
7. D'altra banda, la persona interessada també informa que en data 2 d'octubre de 2010 ha rebut un ingrés del DASC al seu compte corrent per un import de 2.319 euros, però en cap moment no se li ha especificat per quin concepte és.
Atesos els fets relatats, el Síndic formula les consideracions següents:
1. En primer lloc, atesa la documentació tramesa pel DASC i la informació proporcionada per la persona interessada, el Síndic considera que s'ha donat una informació confusa i que resulta difícil deduir exactament per quins conceptes, períodes i quantitats es fan els abonaments de les prestacions reconegudes.
De la informació tramesa i dels càlculs que s'han pogut fer a partir d'aquesta informació, es pot deduir que la quantitat de 2.319 euros correspon a l'efectivitat de la resolució PIA de data 8 de juliol de 2010 que reconeix una prestació econòmica per cuidador no professional des del 18 de juny de 2009 per un import de 150 euros mensuals. Des del 18 de juny de 2009 fins al 2 d'octubre de 2010, data de l'abonament, havien transcorregut aproximadament 15 mesos i mig, que a 150 euros mensuals resulten en la quantitat abonada de 2.319 euros.
D'altra banda, els endarreriments a què fa referència la carta que la persona interessada va rebre en data 26 de novembre de 2010 en concepte de prestació econòmica per cures a l'entorn familiar de 300 euros mensuals amb efectes des de l'1 de gener de 2009 que ascendeixen a un total de 1.670 euros corresponen al període comprès entre l'1 de gener de 2009 i el 17 de juny de 2009, data en què la sol·licitant va començar a ser beneficiària del servei de centre de dia i, per tant, la quantitat percebuda en concepte de prestació per cures a l'entorn familiar va disminuir. No s'observa que ni en aquesta carta ni en els càlculs que s'han fets s'hagi tingut en compte la divisió de períodes especificada a la resolució PIA d'11 de novembre de 2010 entre abans i després de la data de presentació de la reclamació prèvia, el 2 de juny de 2009.
En qualsevol cas, s'entén que la data d'efectes tinguda en compte no coincideix amb la data de presentació de la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència de la persona interessada del dia 15 de maig de 2008, data en què segons el calendari d'efectivitat del dret als serveis i a les prestacions de dependència inclòs a la Llei 39/2006, ja era efectiu el dret als serveis i a les prestacions recollits a la Llei per a persones valorades amb un grau II nivell 2 de dependència, grau i nivell que van ser reconeguts a la persona interessada mitjançant la resolució de la reclamació prèvia interposada.
D'altra banda, tampoc no es té en compte, segons els càlculs que s'han deduït de la informació facilitada, l'abonament de la diferència entre la quantitat reconeguda en concepte de prestació per cuidador no professional després de l'ingrés de la sol·licitant al centre de dia, a partir del 17 de juny de 2009, entre la primera resolució PIA de juliol de 2010, que li reconeix un import de 150 euros mensuals, i la segona tramesa de novembre de 2010, que li reconeix un import de 168,62 euros mensuals. La diferència entre les dues quantitats ascendeix a 18,62 euros mensuals que s'haurien d'afegir a la quantitat de 2.319 euros abonada al compte corrent de la sol·licitant en data 2 d'octubre de 2010, abans de la darrera resolució PIA, que anul·la i modifica la del juliol de 2010.
2. En segon lloc, s'entén que no es reconeixen els serveis i les prestacions derivades de la Llei 39/2006 a la sol·licitant des del moment de la seva sol·licitud, en data 15 de maig de 2008, quan d'acord amb el calendari d'efectivitat establert a la mateixa Llei i a la resolució que estima la reclamació prèvia interposada contra la primera resolució de reconeixement del grau i nivell de dependència per la persona interessada, la data d'efectes hauria de ser la de la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència i no l'1 de gener de 2009.
Amb relació a la naturalesa i al tractament diferents de les reclamacions i les revisions de la situació de dependència, dels casos estudiats en aquesta institució i del contingut dels informes rebuts s'ha observat que és una pràctica habitual la gestió confusa entre ambdós procediments quan el sentit i els efectes són totalment diferents i, en conseqüència, el procediment que s'ha de seguir també és diferent.
En aquest sentit, s'observa que, quan s'estima la reclamació prèvia, la data d'efectes que consta en la resolució és la data de registre d'entrada de la reclamació prèvia.
Pel que fa a aquesta qüestió, el Síndic es remet a les consideracions que de manera reiterada ha exposat en altres queixes, en el sentit que, d'acord amb el sentit d'una reclamació prèvia, la data d'efectes del reconeixement de la situació de dependència s'hauria d'establir amb relació al moment de la sol·licitud inicial -la d'inici del procediment de reconeixement de la situació de dependència- i no amb relació a la data de presentació de la reclamació.
D'acord amb aquestes consideracions, en el marc de l'estudi de diverses queixes (00133/09, 01856/10, 00251/10 i 04699/08), el Síndic ha suggerit que es revisin les resolucions de reclamació prèvia dictades i que es reconeguin els efectes de la qualificació de la dependència des de la data de la sol·licitud inicial, tot efectuant, si escau, les correccions oportunes en els efectes dels drets derivats d'aquesta situació de dependència.
En conseqüència, el Síndic suggereix al recent Departament de Benestar Social i Família:
En primer lloc, que emeti una nova resolució per la qual s'estableixi el programa d'atenció a favor de la persona interessada en què es reculli la resolució mitjançant la qual se li reconeix un grau II nivell 2 de dependència amb data d'efectes al moment de la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència, 15 de maig de 2008, i en què s'especifiquin les quantitats que li correspon percebre desglossades per períodes de temps en concepte de prestació econòmica per cuidador no professional, amb una explicació del motiu pel qual hi ha una variació entre els períodes de l'import, si escau.
I en segon lloc, que remeti també a la persona interessada una carta explicativa de les quantitats abonades i les que estan pendents d'abonament i es desglossin per mesos i conceptes.
En aquesta carta hi haurien de constar l'import de la retroactivitat de les prestacions reconegudes des de la data d'efectes que es recull a la nova resolució per la qual s'estableix el PIA, el 15 de maig de 2008, i la diferència entre l'import abonat en concepte de prestació econòmica per cures a l'entorn familiar des del 18 de juny de 2009 fins al 2 d'octubre de 2010, a raó de 150 euros mensuals reconeguts en un primer moment, i els 168,62 euros mensuals que es reconeixen a la resolució d'11 de novembre de 2010.
Finalment, el Síndic recorda que tant a l'article 28 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, com a l'article 10 de la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, més específicament, es recull el dret dels ciutadans a obtenir informació veraç i de qualitat. També el Codi de bones pràctiques aprovat per resolució del Síndic de 2 de setembre de 2009, concretament al principi V sobre claredat, assessorament i expectatives legítimes, recull que l'Administració ha de redactar les comunicacions i els requeriments adreçats a les persones amb un llenguatge entenedor i que no generi confusió a les persones destinatàries.
En data 17 d'octubre de 2011, el Síndic reitera el seu suggeriment.