El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la demora en la programació d'una visita amb el seu metge de capçalera del CAP de Sant Rafael de Barcelona, i amb les incidències per posar-se en contacte amb el centre telefònicament.
Exposa que va demanar hora per visitar-se amb el seu metge de capçalera i que l'hi van donar per al cap d'un mes. Quan va telefonar al número de programacions de cites li van comentar que havia de trucar directament al CAP per queixar-se per aquesta demora. Tot i això, al CAP no li agafen el telèfon.
L'Institut Català de la Salut informa que el març de 2015 la demora mitjana per programar una visita amb el metge de capçalera del promotor era d'entre 6,5 i 7,5 dies, i que el termini d'espera de què es queixa el promotor (un mes i mig) és habitual en la seva consulta.
La Carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l'atenció sanitària editada pel Departament de Salut, reconeix el dret a ser atès dins d'un temps adequat a la condició patològica i d'acord amb criteris d'equitat, i estableix que els serveis de salut i els dispositius assistencials s'han d'organitzar de la manera més eficient possible, per tal que el pacient pugui ser atès al més aviat possible i d'acord amb criteris d'equitat, adequació i disponibilitat de recursos, tipus de patologia, prioritat d'urgència i temps d'espera raonable prèviament establert i amb què es garanteixi la continuïtat assistencial.
Si bé és cert que a Catalunya només es garanteix un temps d'espera màxim per a determinats procediments quirúrgics, d'això no se'n pot desprendre que totes les actuacions que queden fora d'aquesta garantia, com ara la visita programada amb el metge de capçalera, puguin estar sotmeses a terminis superiors als raonables. I és en aquesta línia que l'Ordre SLT/102/2015, de 21 d'abril, per la qual s'estableixen els terminis de referència per a l'accessibilitat a les prestacions sanitàries que són a càrrec del Servei Català de la Salut fixa un termini de referència de l'atenció en les consultes programades d'atenció primària de quaranta-vuit hores.
Fetes aquestes consideracions, i atès que el termini d'un mes i mig (i fins i tot el de 6-7 dies que s'esmenta) supera amb escreix el termini de referència d'accés de quaranta-vuit hores aconsellat, el Síndic suggereix al Departament de Salut que doni les ordres oportunes perquè al CAP de Sant Rafael de Barcelona se segueixi treballant en les mesures correctores que ja aplica l'Administració i, en vista que són insuficients, se n'introdueixin d'altres encaminades a disminuir significativament el temps que han d'esperar els usuaris per poder ser visitats pel metge de capçalera en aquest CAP.
Pel que fa a l'atenció telefònica, el Síndic insta el Departament a assegurar que en aquest centre l'atenció telefònica és suficient per atendre les demandes dels usuaris.