El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'existència d'una teulada d'uralita a l'escola Canigó de Sant Just Desvern. Exposa que l'Administració és coneixedora d'aquesta situació i que el curs passat ja es van fer gestions per treure-la, però van resultar infructuoses.
L'informe de l'Ajuntament de Sant Just Desvern fa referència a l'Ordre ministerial de 7 de desembre de 2001, que modifica l'annex I del Reial decret 1406/1989, de 10 de novembre, pel qual s'imposen limitacions a la comercialització i ús de certes substàncies i preparats perillosos i estableix que l'ús de productes que continguin fibres d'amiant que ja estaven instal·lades o en servei seguiran estan permesos fins que s'eliminin o fins al final de la seva vida útil.
L'informe també assenyala que el 25 d'abril de 2012 l'Ajuntament va fer una visita a l'escola i no va observar cap desperfecte a la coberta, i que hi ha un projecte per millorar i arranjar la pèrgola el qual inclou la retirada del material de fibrociment. Tot i això, actualment no es disposa de data d'execució ateses les limitacions pressupostàries.
Per la seva banda, el Síndic assenyala el següent:
Certament, l'Ordre de 7 de desembre de 2001 permet l'ús de productes que continguin fibres d'amiant que ja estaven instal·lades o en servei fins que s'eliminin o fins al final de la seva vida útil.
Tanmateix, també cal tenir en compte l'apartat d'antecedents de la Directiva 1999/77/CE de la Comissió, de 26 de juliol de 1999, per la qual s'adapta al progrés tècnic per sisena vegada l'annex I de la directiva 76/769/CEE del Consell, relativa a l'aproximació de les disposicions legals, reglamentàries i administratives dels estats membres que limiten la comercialització i l'ús de determinades substàncies i preparats perillosos (amiant). Aquesta directiva estableix que la utilització d'amiant i de productes que en continguin, en alliberar fibres poden produir asbestosi, mesotelioma i càncer de pulmó, i que, per això, la seva comercialització i utilització han de sotmetre's a restriccions al més severes possible.
Els antecedents d'aquesta directiva també estableixen que ?encara no s'ha establert un nivell mínim d'exposició per sota del qual l'aminat crisòlit no plantegi riscos cancerígens?.
D'altra banda, cal tenir en compte que els usuaris d'aquesta instal·lació són majoritàriament infants d'entre tres i onze anys, ja que està situada en un centre educatiu. El nostre ordenament conté un mandat específic de protecció dels infants, i la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableix en l'article 44 que qualsevol infant o adolescent té dret a rebre actuacions preventives, amb l'objectiu de disminuir l'exposició a factors de risc per a la salut. El mateix article també reconeix a infants i adolescents el dret a desenvolupar-se en entorns saludables, tant en l'àmbit públic com en l'àmbit privat.
Pel que fa a l'endarreriment de l'obra a causa de les limitacions pressupostàries, la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant estableix que en totes les accions que concerneixen l'infant, tant si són portades a terme per institucions de benestar social públiques o privades, la consideració principal ha de ser l'interès primordial de l'infant.
Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Sant Just Desvern que adopti les mesures necessàries per prioritzar la substitució de la teulada d'uralita de l'escola Canigó, de manera que sigui retirada com més aviat millor.