La promotora de la queixa exposa que en data 29 de juliol de 2010 es va presentar una sol·licitud d'ajut per a l'accés als serveis d'habitatges per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental a nom del seu fill, però encara no s'ha resolt, ni han rebut cap altra comunicació sobre la tramitació del procediment.
Un cop valorada la informació de què es disposa sobre aquest assumpte, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, cal tenir en compte que la sol·licitud està subjecta a les condicions previstes en l'Ordre ASC/119/2010, de 23 de febrer, per la qual es fa pública la convocatòria de l'any 2010 per a la concessió de prestacions per a l'accés als serveis d'habitatges per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, i que l'Administració té el deure de dictar resolució expressa en tot els casos, i de fer-ho dins del termini previst. Aquest sistema de convocatòria que se seguia no era el més adequat per gestionar demandes d'accés a un servei d'aquest tipus, que estan condicionades per una variabilitat clínica important de la malaltia i altres factors. Des d'aquest punt de vista, els canvis plantejats darrerament al sistema d'accés al servei d'habitatges comuns per a persones amb problemes de salut mental que suposen, entre altres coses, que es pugui presentar la sol·licitud en qualsevol moment, resulten coherents. Però, en qualsevol cas, això no obsta perquè s'hagi de respectar el deure de resolució expressa.
En segon lloc, cal tenir en compte el problema relatiu a la insuficiència de serveis residencials per a persones amb problemes de salut mental. El Síndic coneix les actuacions endegades els últims anys pel Departament de Benestar Social i Família, en col·laboració amb el Departament de Salut, per millorar l'atenció a aquest col·lectiu des d'una perspectiva integral. En aquest sentit, el Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental o addiccions i les actuacions previstes per al període 2014-2016 -algunes de les quals ja s'estan desenvolupant- es valoren de manera positiva.
Amb tot, la dotació de places residencials en nombre suficient per atendre les demandes existents, i de característiques adequades als diversos perfils i necessitats que es poden plantejar, ha de constituir un objectiu prioritari de les actuacions públiques. Cal garantir que totes aquelles persones que no poden romandre al seu domicili puguin accedir a un servei residencial en un temps raonable, perquè en molts casos aquesta és l'única manera de garantir l'atenció correcta de les seves necessitats i fer-la compatible amb les de la seva família. Cal esperar, doncs, que el Pla assoleixi tots els objectius fixats en el termini establert, i en aquest sentit el Síndic insta el Departament a reforçar les actuacions adients per al seu desenvolupament ple.
D'altra banda, tot i les dificultats que es puguin derivar de la variabilitat clínica de les patologies mentals i de la necessitat de prioritzar els casos més urgents, cal ressaltar la necessitat de fer un seguiment continu i acurat dels casos en què s'ha plantejat una demanda de servei residencial, amb una gestió proactiva per valorar possibles alternatives.
D'acord amb això, amb relació al cas concret del fill de la promotora, el Síndic suggereix que es duguin a terme les actuacions oportunes per fer una avaluació actualitzada de la seva situació, a fi de valorar la demanda de servei residencial, i que s'agiliti el seu accés efectiu a una plaça residencial, tenint en compte també les possibilitats d'oferir-li un altre centre diferent del que havia sol·licitat si fos factible l'ingrés en un termini més breu.