La promotora de la queixa exposa que el 5 de novembre de 2014 se la va informar que en compliment del que estableix l'Acord de creació i funcionament de la borsa de treball del personal laboral del Departament de Benestar Social i Família de 6 de maig de 2008, havia quedat exclosa, en data 4 de novembre de 2014, del llistat de la borsa de categoria auxiliar geriatria/auxiliar sanitària en què es trobava, atès que havien estat admesos dos informes negatius de dues relacions contractuals diferents. La promotora va sol·licitar còpia dels informes negatius, que li van ser lliurats el mes de gener de 2015.
En data 17 de febrer de 2015, la promotora va adreçar un escrit al Departament de Benestar Social i Família en què exposava la seva disconformitat amb el contingut dels informes i la seva exclusió de la borsa de treball, escrit al qual no ha obtingut resposta.
El Síndic posa de manifest que l'Acord de creació i funcionament de la borsa de treball del personal laboral del Departament no regula el procediment que cal seguir amb caràcter previ a l'adopció de la decisió d'excloure a un treballador de la borsa.
Els criteris d'exclusió que conté són:
- La no-superació del període de prova, d'acord amb els terminis fixats al VI Conveni col·lectiu únic d'àmbit de Catalunya del personal laboral de la Generalitat.
- La sanció per expedient disciplinari.
- El rebuig de dues ofertes de treball, llevat que tingui lloc alguna de les causes de suspensió de la borsa.
- Dues renúncies a un contracte de treball, llevat que tingui lloc alguna de les causes de suspensió de la borsa.
- Dos informes negatius de dos superiors jeràrquics, els quals han de ser conseqüència de dues relacions contractuals diferents. Cal informar d'aquest fet els representants dels treballadors.
El Síndic ha detectat que, amb caràcter previ a la decisió d'exclusió de la borsa motivat per aquesta circumstància, no es va informar la persona interessada de l'existència dels dos informes negatius. Aquesta comunicació és necessària després del primer informe negatiu a fi que la persona interessada pugui fer les observacions pertinents perquè siguin valorades per la direcció del centre i evitar el lapsus temporal que es pot produir entre l'emissió d'un informe negatiu, la tramesa al treballador perquè faci les manifestacions oportunes i la seva valoració pel superior jeràrquic; i perquè pugui reconduir, si escau, la seva conducta en contractacions ulteriors.
En definitiva, el Síndic recomana al Departament de Benestar Social i Família, en primer lloc, que es traslladi el primer i el segon informe negatiu al treballador, tan aviat com s'emetin, i se li faciliti un termini perquè faci arribar les seves consideracions sobre els fets que s'hi consignen; en segon lloc, que es trametin les manifestacions del treballador a la direcció del centre que va subscriure l'informe perquè les valori; i finalment, que la Direcció de Recursos Humans del Departament confirmi o no del caràcter negatiu de l'informe.