El promotor de la queixa, en representació d'una entitat d'atenció als discapacitats físics, manifesta la seva disconformitat amb la supressió del suport que prestava a centres ordinaris públics en l'atenció de les necessitats educatives especials de l'alumnat.
Exposa que aquesta decisió s'ha adoptat sense tenir en compte l'opinió de les escoles públiques que portaven a terme projectes d'educació inclusiva amb l'entitat, amb una experiència en algun cas de fins a vint-i-cinc anys de treball compartit, i sense una avaluació prèvia de les pràctiques que s'estaven duent a terme en aquests centres.
El promotor també lamenta que la decisió es comuniqués el dia 12 de setembre de 2013, amb el curs a punt de començar, i que aquesta decisió no tingui en compte que l'entitat havia estat acreditada i havia guanyat un concurs del Departament d'Ensenyament per dur a terme programes i serveis de suport de centres d'educació especial a centres ordinaris.
L'informe del Consorci d'Educació de Barcelona recorda que el suport que aquesta entitat prestava als centres ordinaris fins al curs 2011/2012 es regia per la Resolució EDU/4168/2010, de 22 de desembre, per la qual es dóna publicitat a la relació de centres seleccionats per dur a terme programes i serveis de suport de centres d'educació especial a centres ordinaris, per a l'escolarització inclusiva d'alumnat amb discapacitat per als cursos 2010/2011 i 2011/2012, i pel conveni signat de cada centre amb el Departament d'Ensenyament durant el període fixat en la resolució esmentada, que finalitzava el juny de 2012.
El Consorci afegeix que, un cop vençut aquest període i després del procés de rendició de comptes, el Departament d'Ensenyament va decidir mantenir el suport de l'entitat a l'alumnat dels centres privats concertats però suprimir el suport d'aquesta entitat als centres públics, que passava a fer-se mitjançant el centre públic d'educació especial Sant Joan de la Creu.
En relació amb aquesta decisió, el Síndic recorda el marge de discrecionalitat de què disposa l'Administració educativa per planificar l'aplicació de l'article 81.4 de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació. Atesa aquesta discrecionalitat, el Síndic valora que la decisió de limitar la intervenció de l'entitat al suport de centres ordinaris de titularitat privada no suposa, per se, una irregularitat o una vulneració de dret, sempre que l'atenció que es presti a l'alumnat i el suport als centres garanteixin adequadament el dret d'aquests infants a una educació de qualitat amb ple respecte al principi d'inclusió educativa previst en l'ordenament jurídic vigent.
Tot i això, l'entitat critica que aquesta decisió s'adoptés sense tenir en compte l'opinió de les escoles públiques que portaven a terme projectes d'educació inclusiva amb l'entitat, i sense una avaluació prèvia acurada de les pràctiques que s'estaven duent a terme en aquests centres.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona:
1. Que avaluï el canvi de provisió en el suport a l'escolarització de l'alumnat amb necessitats educatives especials als centres públics en què l'entitat promotora de la queixa destinava la seva intervenció.
2. Que l'informi dels criteris que s'han tingut en compte per condicionar el suport de l'entitat a l'escolarització d'alumnes amb discapacitats en centres ordinaris en funció de la titularitat del centre (només a centres ordinaris privats concertats, i no pas als de titularitat pública), i si aquesta decisió es fa extensible a altres centres d'educació especial concertats de la ciutat.