El promotor es queixa de les condicions d'accessibilitat de l'oficina de recaptació BASE del municipi del Vendrell.
La persona interessada exposa que és usuari de cadira de rodes i que li resulta impossible accedir de manera autònoma a aquest edifici.
Concretament, explica que la porta d'entrada a l'oficina és tan a prop de l'esglaó que una persona en cadira de rodes no arriba a empènyer-la per poder obrir, i que seria necessari que hi hagués un replà amb espai suficient per poder situar la cadira de rodes i empènyer la porta.
El promotor de la queixa es va adreçar a l'organisme BASE per plantejar aquesta situació, però considera insatisfactòria la resposta rebuda, ja que no s'ofereix cap solució.
De la informació tramesa per la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament del Vendrell, se'n desprèn que l'oficina esmentada està ubicada a la planta baixa de l'edifici, i que la propietat d'aquesta planta correspon a la Diputació de Tarragona.
En els informes s'indica també que l'accés a l'oficina BASE, que va ser construïda amb anterioritat a l'aprovació del Decret 135/1995, de 24 de març, no compleix plenament els paràmetres d'accessibilitat establerts en aquesta disposició.
D'altra banda, s'indica que l'oficina està ubicada en un edifici on, d'acord amb la classificació establerta al Catàleg municipal de béns historicoartístics, és possible la substitució de la composició, els oficis, els materials, les textures i els colors de la façana, sense que en aquest sentit hi hagi obstacle per a una possible solució per millorar l'accessibilitat.
En vista de la informació rebuda, el Síndic considera convenient traslladar a la Diputació algunes consideracions, tenint en compte els principis establerts a la Constitució amb relació al deure dels poders públics de promoure les condicions d'igualtat efectiva de totes les persones, remoure els obstacles que n'impedeixin o en dificultin la plenitud i facilitar la seva participació en la vida política, cultural i social, i prestar a les persones amb discapacitat l'atenció que requereixin i l'empara especial per al gaudi dels seus drets.
De conformitat amb això, la Llei 51/2003, de 2 de desembre, d'igualtat d'oportunitats, no-discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat, complementa i desenvolupa aquestes previsions, i estableix que els poders públics han d'assegurar que les persones amb discapacitat puguin gaudir del conjunt de tots els drets humans, i en aquesta línia destaca com a essencial el concepte d'accessibilitat com la condició que han de complir els entorns, processos, béns, productes i serveis per ser comprensibles, utilitzables i practicables per totes les persones en condicions de seguretat i comoditat i de la forma més autònoma i natural possible. En aquesta línia, es reconeix expressament que la manca d'accessibilitat dels entorns, productes i serveis constitueix una discriminació indirecta, ja que genera un desavantatge a les persones amb discapacitat.
Així, la Llei delimita els àmbits en què resulta d'aplicació, entre els quals s'inclouen els espais públics urbanitzats, les infraestructures i l'edificació, i les relacions amb les administracions públiques, i destaca la rellevància de l'accessibilitat en espais i edificis públics.
En desenvolupament d'aquesta norma, el Reial decret 505/2007, de 20 de abril, regula les condicions bàsiques d'accessibilitat i no-discriminació de les persones amb discapacitat per a l'accés i la utilització dels espais públics urbanitzats i les edificacions, amb l'objectiu de garantir a totes les persones la utilització de manera independent i segura dels edificis públics.
D'aquest conjunt normatiu, al qual cal afegir la Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques, i el Decret 135/1995, de 24 de març, que la desplega, es pot destacar el paper rellevant que té, per a la plena efectivitat dels drets de les persones amb discapacitat, que les administracions públiques promoguin totes les mesures necessàries per garantir l'accessibilitat dels espais i els edificis públics, i molt especialment de les oficines o dependències d'atenció als ciutadans i ciutadanes, i per això cal fer possible que puguin accedir i utilitzar de manera autònoma aquests espais.
De conformitat amb això exposat, el Síndic considera que en aquest cas caldria que la Diputació de Tarragona dugués a terme les actuacions adients per resoldre els problemes plantejats en l'entrada a l'oficina BASE del Vendrell i fer-la accessible a totes les persones amb discapacitat, d'acord amb la fórmula que tècnicament es consideri més convenient.
Per això, el Síndic suggereix que s'adoptin les mesures necessàries per tal de millorar les condicions d'accessibilitat de l'oficina esmentada, de manera que es garanteixi que les persones amb discapacitat poden accedir i utilitzar l'espai de manera autònoma.
Atès que encara no s'ha rebut resposta a aquesta resolució, en data 1 d'octubre de 2010 el Síndic reitera el suggeriment fet, alhora que recorda les previsions de la normativa vigent pel que fa al deure de les administracions públiques de col·laborar amb el Síndic de Greuges.