La mare d'un alumne que pateix una discapacitat es queixa de l'actuació del centre El Bergantí, del Masnou, respecte al seu fill.
La persona interessada relata com durant els dos anys en què el seu fill va cursar P-3 en aquest centre hi va haver una bona col·laboració entre escola i pares per a l'atenció educativa de l'infant. També assenyala que, tot i quedar exclòs d'alguna activitat del centre, l'infant va disposar del suport d'una vetlladora i la família va tenir el suport de la Inspecció educativa per a una millor atenció de l'infant, en aquell moment amb una altra activitat motora i una manca d'atenció (trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat), i actualment diagnosticat amb un trastorn de l'espectre autista.
Això no obstant, la mare exposa que aquest any fa P-4 i, tot i tenir una bona mestra, s'ha produït un canvi en la direcció que ha comportat un canvi en l'atenció que rep l'infant per part del centre. En aquest sentit, s'assenyala que es va denegar a la família la possibilitat d'obtenir informació setmanal escrita en una llibreta sobre l'evolució de l'infant, ja que no pot facilitar-la per ell mateix, i va anar sent exclòs d'activitats i serveis de l'escola. Així, es va comunicar a la família que l'alumne no podia ser usuari del servei de mainadera al matí (ja no utilitzava el de la tarda però aquest els resultava imprescindible) i finalment van rebre una nota escrita comunicant-los que el seu fill quedava exclòs del servei de menjador.
Segona la persona interessada, la direcció li va manifestar que per causa de les "peculiaritats de l'alumne" no el podien atendre, i que no tenien cap obligació de fer-ho, ignorant que la simptomatologia que presenta l'alumne és causa del trastorn que pateix.
La família es va posar en contacte amb l'empresa gestora del servei de menjador per conèixer les raons que justifiquen l'exclusió, i l'empresa va manifestar que no estava d'acord amb la direcció del centre, si bé havien demanat a l'escola un monitor més, condició que el centre no havia acceptat.
La família assenyala que des del 19 de desembre, com que l'alumne no es podia quedar a dinar no havia pogut assistir a escola a les tardes. Tanmateix, cap responsable de l'escola no es va posar en contacte amb la família per conèixer-ne les raons o trobar-hi una solució.
La família exposa la decepció amb el centre i la seva direcció (no pas amb la mestra) pel tracte donat a l'alumne, que consideren discriminatori per causa de la discapacitat que pateix.
Finalment, la família informa que es va posar en contacte amb el Departament d'Educació i que posteriorment va optar per formalitzar un canvi de centre de l'alumne.
El Departament d'Educació fa constar, en síntesi, que aquest alumne és un infant amb necessitats educatives especials, les quals queden recollides en el dictamen que en el seu moment va elaborar l'equip d'atenció psicopedagògica del Baix Maresme, i que tenia assignat un auxiliar d'educació especial durant 15 hores.
La resta d'horari lectiu quedava cobert per la mestra d'educació especial i la tutora, i no quedava cobert pel vetllador l'horari de menjador ni les franges del servei d'acollida.
En aquest informe també s'assenyala que el fort comportament conductual de l'infant, derivat del trastorn que pateix, "aconsellava no utilitzar en la mesura possible aquests serveis per no disposar de la persona de suport i perquè podien ser horaris i àmbits de conflicte, alhora que es reduïa i equilibrava el nombre d'hores del nen al centre, sense afectació de l'horari lectiu".
En l'informe el Departament d'Educació també es fa referència a conflictes amb altres alumnes en el servei de menjador, i queixes de les famílies a la direcció referides al comportament d'aquest infant, i també a l'existència, a partir de l'inici del curs 2008-2009, d'una manca de confiança de la família en l'escola propiciada per un canvi de direcció del centre, i una manca de sintonia personal que no facilitava la fluïdesa de relacions necessàries per atendre els aspectes relacionats amb la situació de l'alumne en qüestió.
Un cop analitzada la informació facilitada i la que en el seu moment va fer arribar la família, el Síndic assenyala, com ha fet en altres ocasions, que el fet que el servei de menjador no sigui d'utilització obligatòria per les famílies ni tingui la consideració d'horari lectiu des d'un punt de vista formal no exclou que, un cop establert el servei, ha de poder ser utilitzat per tot l'alumnat, si no és que hi ha causes que ho justifiquin, que en tot cas haurien de trobar-se recollides en el reglament de règim intern del centre.
En el cas que es planteja, les dificultats de comportament de l'alumne deriven del trastorn que pateix i, d'acord amb això, en lloc d'excloure l'alumne del servei se li hauria d'haver ofert el suport necessari perquè pogués ser usuari del servei de menjador com la resta dels seus companys.
El Síndic recorda, en aquest sentit, que la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, recull com un dels principis del sistema educatiu la inclusió educativa i la no-discriminació com a element compensador de les desigualtats, especialment les que derivin de discapacitat.
D'acord amb això, l'alumne no hauria d'haver estat exclòs del servei menjador per causa de la seva discapacitat, sinó que hauria d'haver estat objecte d'un suport específic, com es va fer en la resta d'horari lectiu.
En aquest sentit, la mare de l'alumne exposa que davant la impossibilitat d'utilitzar el servei, l'alumne va haver de deixar d'assistir a escola les tardes, de manera que es va veure afectada la seva escolarització durant l'horari lectiu.
En l'informe també s'al·ludeix a queixes de les famílies i a mala sintonia amb el centre. Tanmateix, el Síndic entén que les dificultats amb altres alumnes en el servei de menjador no s'haurien produït en cas de disposar del suport adient durant aquest període.
Cal assenyalar que la família de l'alumne valora l'actuació i la preocupació manifestada per la Inspecció en l'atenció educativa de l'alumne, i l'actuació de la mestra tutora.
Tot i això, la família de l'alumne també descriu capteniments de la direcció del centre, que segons aquesta família va excloure l'alumne del servei de menjador, que en canvi no apareixen amb l'equip directiu anterior del mateix centre, ni amb l'escola actual, que fan pensar en dificultats per a l'atenció a la diversitat i, específicament, a l'alumnat amb necessitats educatives especials amb dificultats conductuals.
En vista de tota la informació, el Síndic suggereix, ateses les dificultats sorgides en l'atenció d'aquest alumne, que finalment van derivar en un canvi de centre, que es revisi l'actuació de l'escola El Bergantí en aquest cas i que es doni instruccions al centre, de cara a futures ocasions, per la millora en l'atenció dels alumnes amb necessitats educatives especials.