La promotora de la queixa exposa que el seu fill ha estat expulsat de l'institut dues vegades, i considera que no està rebent l'ajuda que necessita i que les expulsions no beneficien en el seu procés educatiu.
El Departament d'Ensenyament ha informat que aquest alumne acumula nombroses amonestacions i valoracions negatives, a més de dues expulsions. Sembla que la família no va signar la petició d'intervenció de I'EAP, per la qual cosa el centre només pot fer ús dels recursos propis i de l'especialista del centre en l'atenció a les famílies.
Per la seva banda, el Síndic posa de manifest que la mare d'aquest alumne té una minusvalidesa visual, és mare de cinc fills, viu sola amb quatre d'ells, sense ajut del pare dels infant, i té un lloguer social. Pel que fa a la intervenció dels recursos propis del centre, el novembre de 2014 la mare va demanar ajut al centre per tal d'emprendre mesures destinades a reconduir el comportament del seu fill, però no va ser fins a l'abril de 2015 que se li va assignar la primera cita amb el psicòleg del centre, moment que es va considerar massa tard per intentar reconduir el comportament de l'alumne. Davant de l'acumulació d'amonestacions, valoracions negatives i expulsions, sorprèn que l'informe de resposta rebut indiqui que no es derivés el cas a l'EAP per la manca de signatura de la mare, que addueix que sí que volia que s'intervingués amb el seu fill i la família. I fora dels recursos del centre, el pediatre va derivar l'infant al CSMIJ del Vendrell, on l'atenen des de l'abril. La treballadora social del CAP del Vendrell també ha escoltat l'adolescent.
Actualment, l'alumne està escolaritzat a un altre institut, però ja ha rebut una amonestació, i la promotora manifesta de nou la seva preocupació per l'escolaritat del seu fill.
Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que:
1. Des de la Inspecció educativa es treballi amb l'institut al qual assistia l'alumne per recordar la importància que des dels centres escolars s'actuï de manera decidida envers qualsevol situació que pugui afectar la convivència escolar, tant pel que fa a la implicació inicial de les famílies dels alumnes afectats com al desplegament d'actuacions promptes amb els alumnes, desplegant les actuacions de supervisió que siguin necessàries i/o fent una derivació als serveis educatius corresponents per reconduir la situació de cada alumne i per tal de procurar-li una atenció escolar adequada.
2. Des de la Inspecció educativa se supervisi la situació d'aquest alumne al nou institut i es valori la possibilitat de derivar-lo a l'EAP a fi que s'avaluïn en profunditat les dificultats i necessitats educatives que presenta per poder procurar-li una atenció adequada, tot integrant la informació necessària sobre el procés de desenvolupament de l'alumne i sobre les seves capacitats, el seu ritme d'aprenentatge, les seves dificultats, les seves actituds, la seva conducta, etc., fent els ajustaments que calguin per adaptar el seu procés d'aprenentatge a les seves necessitats i oferint el suport, l'acompanyament i l'orientació necessaris a la família.