Resolució
Q-02160/2009 Manca de notificació del Servei Català de Trànsit d'una resolució sancionadora per una infracció de trànsit.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 04/05/2009
Data de l'últim moviment 20/01/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa de la manca de notificació del Servei Català de Trànsit (en endavant SCT) d'una sanció de trànsit imposada, de la qual ha tingut coneixement en rebre la provisió de constrenyiment de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (en endavant AEAT).

Contra aquesta provisió, la persona interessada ha presentat recurs de reposició en data 9 d'abril de 2009. El promotor al·lega un defecte en les notificacions practicades en l'expedient sancionador, atès que segons assenyala no s'han practicat en el domicili on consta domiciliat el seu vehicle.

Contingut

L'SCT informa que la denúncia formulada en data 13 de desembre de 2007 no va ser notificada a l'acte, motiu pel qual es va procedir a la notificació de la denúncia amb descompte al titular del vehicle al domicili que figurava en el Registre de Conductors i Infractors i en el de Vehicles de la Direcció General de Trànsit, d'acord amb el que estableix l'article 11.1 del Reial decret 320/1994, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el reglament del procediment sancionador en matèria de trànsit. 

No obstant això, com que el justificant de recepció va ser retornat, l'SCT va publicar la denúncia en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (en endavant DOGC), el 2 de juliol de 2008, circumstància aquesta que també va succeir amb la notificació de la resolució sancionadora, que va ser publicada en el DOGC de 15 d'octubre de 2008. 

L'informe de l'SCT assenyala que atès que l'infractor no va interposar cap recurs d'alçada contra la notificació de la resolució sancionadora, aquesta va esdevenir ferma. 

També els consta que el promotor va interposar un recurs de reposició contra la provisió de constrenyiment, recurs que es va desestimar, i contra la desestimació del qual ha interposat un recurs econòmic administratiu. 

D'acord amb tot això, el Síndic indica a la persona interessada que l'article 78.1 segon paràgraf del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària estableix que tant els titulars de vehicles com de permisos per conduir estan obligats a comunicar els canvis de domicili, ja que les notificacions de les denúncies que no es lliurin a l'acte i altres notificacions a què doni lloc el procediment sancionador, es cursaran al domicili indicat en els registres de conductors i infractors, i en el de vehicles respectivament, i s'ajustaran al règim i als requisits previstos a la Llei de procediment administratiu.  

Com a regla general, les persones interessades estan obligades a comunicar els canvis de domicili. L'incompliment d'aquesta obligació comporta la comissió d'una infracció lleu.

D'altra banda, i pel que fa al pagament de la sanció, l'SCT informa que el promotor no el va fer efectiu en via voluntària. En aquest punt, es constata que el pagament que la persona interessada va efectuar per via telemàtica és de data 9 d'abril de 2009, posterior a la notificació de la provisió de constrenyiment.

Atès que segons va indicar el promotor, en data 6 de maig de 2009, se li va efectuar una retenció al seu compte corrent per aquesta mateixa sanció, el Síndic suggereix a l'SCT que faci totes aquelles actuacions necessàries per esmenar, si escau, aquest possible doble pagament.

Segons informa l'SCT, ha comunicat a l'AEAT l'acord perquè procedeixi a la devolució de les quantitats que puguin resultar indegudament ingressades segons la resolució de la Junta de Finances de data 10 de febrer de 2010, per la qual s'ha estimat parcialment el recurs presentat pel promotor, en el sentit d'anul·lar la provisió de constrenyiment i reconèixer el dret a la devolució de les quantitats que puguin resultar degudament ingressades.

En aquest punt, el Síndic fa referència al fonament de dret 9è de la resolució esmentada de la Junta de Finances, de la qual ha facilitat còpia el promotor de la queixa, i el qual estableix el següent:

"[...] Si bé consta la notificació edictal, aquesta via és un mitjà excepcional pels supòsits d'impossible notificació domiciliària i sempre que s'hagin complert els requisits previs legalment establerts, la qual cosa no succeeix en el cas analitzat, ja que l'adreça on s'ha enviat la resolució sancionadora no és coincident amb la que, d'acord amb l'expedient remès per l'SCT, consta en el Registre de Conductors, que és l'adreça on s'ha notificat la resolució del recurs de reposició (el 13 de juny de 2009) i que coincideix amb la que ha estat designada a efectes de notificacions en aquesta reclamació economicoadministrativa, sense que des de les actuacions que consten en l'expedient remés per l'SCT s'hagi acreditat quin ha estat l'origen d'aquesta adreça.

Per tant, atès que l'Administració està obligada a acreditar tots els elements materials i formals que permetin sostenir la decisió, i atès que l'SCT no ha aportat la documentació relativa a l'origen de l'adreça a la qual s'ha enviat la resolució sancionadora, no es pot considerar que s'hagin complert els requisits establerts en el Reial decret legislatiu 339/1990 i en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. [...]."

De tot això, es desprèn que la informació que l'SCT va facilitar no és correcta, atès que va indicar que s'havia intentat notificar la denúncia i la resolució sancionadora al domicili de l'Hospitalet de Llobregat que figurava en el Registre de Conductors i Infractors i en el de Vehicles de la Direcció General de Trànsit, mentre que la resolució del recurs de reposició interposat contra la provisió de constrenyiment es va notificar a l'adreça correcta de Pallejà, segons consta en la resolució de la Junta de Finances i tal com es pot constatar de la documentació que en el seu moment es va facilitar.  

Així doncs, tenint en consideració la discordança existent, el Síndic suggereix l'anul·lació de la sanció imposada en l'expedient sancionador, atès que les notificacions s'han efectuat en una adreça que no es correspon amb la que consta en els registres de la Direcció General de Trànsit, i atesa la situació d'indefensió que se li ha generat al promotor de la queixa, el qual no va tenir coneixement de la sanció fins que es va iniciar la via executiva.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/05/2009 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/08/2009 Servei Català de Trànsit SCT Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/10/2009 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/01/2010 Servei Català de Trànsit SCT Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/04/2010 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/04/2010 Servei Català de Trànsit SCT Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/10/2010 Servei Català de Trànsit SCT Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/01/2011 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/01/2011 Departament d'Interior Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Constitució Espanyola- BOE.311 (29/12/1978)
Reial decret 320/1994, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament de procediment sancionador en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària- BOE.95 (21/04/2004)
Reial decret legislatiu 339/1990, de 2 de març, pel qual s'aprova el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària- BOE.63 (14/03/1990)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)