Arran del gran nombre de queixes que s'han rebut al llarg de l'any 2009, de forma continuada, amb relació a les dificultats amb què s'han trobat els joves de Catalunya per percebre el pagament de la renda bàsica d'emancipació que havien sol·licitat, el Síndic va decidir iniciar una actuació d'ofici, amb la finalitat d'analitzar de manera detallada aquesta problemàtica, més enllà de la tramitació individualitzada de cadascuna de les queixes rebudes, que el Síndic ha anat traslladant al Departament de Medi Ambient i Habitatge (en endavant DMAH).
Aquesta anàlisi més aprofundida ha permès constatar que les queixes rebudes posen de manifest, de forma generalitzada, les problemàtiques següents:
- El retard d'Adigsa a l'hora de resoldre sobre el dret a percebre l'ajut, un cop la persona interessada ha presentat la seva sol·licitud de renda bàsica d'emancipació.
- El retard d'Adigsa a l'hora de resoldre els recursos d'alçada presentats contra les resolucions per les quals es denega el dret a la renda bàsica d'emancipació.
- Els errors que contenen les resolucions de reconeixement del dret a rebre la renda bàsica d'emancipació que dicta Adigsa, sobretot pel que fa al mitjà a través del qual es fa efectiu el pagament del lloguer.
- La lentitud de les administracions a l'hora de tenir en compte en la tramitació de l'expedient els canvis que es produeixen amb relació a les dades que la persona interessada havia fet constar inicialment en la seva sol·licitud d'ajut, com pot ser el cas d'un increment de la quantia de la renda del lloguer per aplicació de l'índex de preus de consum (IPC), o un canvi en el mitjà a través del qual es fa efectiu el pagament del lloguer o un canvi de domicili, per exemple.
- La immediatesa amb què s'acorda la suspensió del dret a cobrar l'ajut quan es produeix qualsevol tipus d'incidència o modificació de dades, no sempre rellevant.
- El retard en el pagament del Ministeri de l'Habitatge, atès que el primer pagament no es rep fins transcorreguts mesos des que els afectats ja han efectuat els tràmits oportuns davant l'entitat financera corresponent.
- La interrupció en el cobrament dels ajuts, atès que és habitual el cas de persones que han percebut un únic pagament corresponent als ajuts de diverses mensualitats, sense que després hi hagi un pagament continuat. En aquest cas, el motiu de queixa té a veure amb el fet que el pagament de la renda bàsica d'emancipació no es porti a terme amb caràcter mensual i de forma puntual.
- Les dificultats amb què s'han trobat les persones que fan efectiu el pagament de les rendes del lloguer mitjançant càrrec en compte i no per transferència bancària, les quals es veuen obligades a enviar periòdicament per correu al Ministeri la còpia dels rebuts que acrediten el pagament del lloguer.
- La manca d'informació amb què s'han trobat les persones que han vist que la seva sol·licitud es trobava afectada per algun tipus d'incidència, tant per part d'Adigsa com del Ministeri de l'Habitatge. En concret, les persones que s'han adreçat al Síndic indiquen que ni l'Administració autonòmica ni l'estatal els han sabut facilitar una informació clara i entenedora en relació amb l'estat de tramitació de l'expedient i amb la previsió de pagament de la renda bàsica d'emancipació.
- La manca de coordinació entre Adigsa i el Ministeri de l'Habitatge, en el sentit que la informació que Adigsa pot oferir a les persones interessades es troba limitada a la informació que apareix en l'aplicació informàtica que Adigsa comparteix amb el Ministeri.
En el marc d'aquesta actuació d'ofici, el Síndic es va adreçar no només al DMAH, del qual depèn l'empresa pública Adigsa, sinó també al Defensor del Poble, en la mesura que la renda bàsica d'emancipació és un ajut creat per l'Administració de l'Estat, la qual n'assumeix també el pagament.
Des del Ministeri de l'Habitatge i des del DMAH es justifica el retard en el pagament de la renda bàsica d'emancipació en el fet que la normativa estatal que regula aquest ajut recollia com a únic sistema de pagament la transferència bancària, de manera que els ajuts corresponents als lloguers que es paguen mitjançant càrrec en compte, com sol ser habitual a Catalunya, han estat objecte d'una tramitació totalment manual per part del Ministeri, en la mesura que aquella manca de previsió normativa va donar lloc al fet que el programa informàtic creat per gestionar la tramitació i el pagament d'aquests ajuts no preveiés tampoc un sistema automatitzat de comprovació del pagament dels lloguers quan el llogater paga les rendes mitjançant domiciliació bancària.
En conseqüència, el Ministeri s'ha vist obligat a comprovar de forma manual tots els justificants del pagament del lloguer que les persones interessades els han tramés per correu postal, amb el conseqüent retard en el pagament de la renda bàsica d'emancipació que aquesta situació ha comportat.
Per corregir aquesta manca de previsió, el Ministeri va modificar la normativa de referència, i hi va incloure la possibilitat que el lloguer es pagués no només per transferència bancària, sinó també mitjançant càrrec en compte, a la vegada que va iniciar les negociacions oportunes amb les principals entitats financeres per tal d'automatitzar la comprovació dels pagaments del lloguer per càrrec en compte, de forma anàloga a com ja s'estava fent amb el sistema de pagament per transferència.
També és cert que des de la Generalitat de Catalunya es va contractar un equip de persones per donar suport al Ministeri en la tasca de comprovació manual del pagament dels lloguers en el cas del sistema de domiciliació bancària.
Amb tot, aquesta explicació no dóna resposta a la resta de problemàtiques que han plantejat els joves de Catalunya abans esmentades. Això fa pensar que hi ha també altres factors que han contribuït a generar el desgavell que s'ha pogut constatar en la gestió i el pagament de la renda bàsica d'emancipació.
Així, s'ha pogut comprovar que el termini mitjà de resolució de les sol·licituds de renda bàsica d'emancipació per part d'Adigsa ha superat amb escreix el termini de dos mesos establert en la normativa d'aplicació, a la vegada que s'ha detectat un considerable nombre d'errors materials en les resolucions dictades.
Respecte d'això, el Síndic indica també que sobta que en aquells casos en què ha estat l'Administració autonòmica la que ha comés un error material en la resolució (com pot ser el cas de fer constar un sistema de pagament del lloguer diferent al que realment utilitza el ciutadà, o algun error aritmètic amb relació a la quantia del lloguer, per exemple), el ciutadà hagi hagut de presentar, de nou, una altra sol·licitud per resoldre un error material comés per la mateixa Administració que es podria haver corregit de forma més àgil i eficaç mitjançant una rectificació d'ofici.
De la mateixa manera, s'ha constatat que davant un canvi amb relació a les dades inicialment facilitades pel ciutadà en la seva sol·licitud de renda bàsica d'emancipació, s'ha acordat, de forma immediata, la suspensió del dret a percebre aquest ajut i, per tant, la interrupció dels pagaments, sense analitzar prèviament si es tractava d'un cas en què s'havien deixat de complir els requisits d'acord amb els quals es va reconèixer el dret a cobrar la renda bàsica d'emancipació o, senzillament, de qualsevol altra incidència menor sense cap tipus de rellevància amb relació al dret a cobrar l'ajut.
D'altra banda, el Síndic considera que les administracions públiques que intervenen en la tramitació i gestió d'aquest ajut, ja sigui el DMAH, les oficines d'habitatge locals o el mateix Ministeri de l'Habitatge, haurien d'oferir al ciutadà una informació suficient i entenedora amb relació a les incidències que afecten la tramitació i resolució de la seva sol·licitud de renda bàsica d'emancipació, i que alhora haurien de donar resposta expressa, amb caràcter general, a les nombroses reclamacions escrites que han presentat les persones afectades.
Atès que aquesta situació ha generat un nombre de queixes tant elevat, amb independència de quins hagin estat els motius que han donat lloc a les dificultats en la gestió i el pagament de l'ajut, el Síndic suggereix que les administracions públiques implicades facin els esforços necessaris per reforçar els canals d'informació i comunicació amb els ciutadans afectats.
Finalment, el Síndic indica que, d'acord amb la darrera informació que s'ha rebut per part del DMAH i del Defensor del Poble, la previsió és que al començament de l'any 2010 entri en funcionament el sistema automatitzat de comprovació del pagament del lloguer per càrrec en compte per part de les entitats de crèdit, i que, d'aquesta manera, es pugui regularitzar l'acumulació de sol·licituds de renda bàsica d'emancipació pendents de cobrament.
No cal dir que, en la mesura que el degoteig de queixes que es reben amb relació a la renda bàsica d'emancipació és encara constant, el Síndic té previst continuar analitzant aquesta problemàtica i supervisant l'actuació de l'Administració, fins que no es pugui afirmar, mitjançant dades reals que així ho acreditin, que la situació s'ha regularitzat i que les persones interessades cobren els ajuts amb continuïtat i sense retards.