La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació dels serveis socials de l'Ajuntament de Lleida perquè considera que no l'ajuden suficientment.
Exposa que viu sola amb el seu fill de sis anys i que a causa de la seva jornada laboral té dificultats per compaginar la seva vida laboral amb la familiar. Segons explica, no es pot permetre pagar cap persona perquè estigui amb el seu fill quan ella no hi és, i es veu obligada a deixar la feina, amb l'agreujant que això li significarà per poder fer front a les necessitats bàsiques de la vida diària. Es queixa que l'única ajuda que rep dels serveis socials és uns quants vals per menjar cada tres mesos.
En l'informe tramès per l'Ajuntament de Lleida s'indica totes les actuacions que s'han dut a terme des dels serveis socials de Lleida en relació amb el cas de la persona interessada des del 2008, any en què hi va acudir per primera vegada.
En vista del contingut de l'informe, el Síndic no aprecia una actuació administrativa irregular de l'Ajuntament. Tot i això, la queixa plantejada per la persona interessada fa palesa la necessitat de pensar alternatives perquè es puguin abordar situacions com aquestes per contribuir a la inclusió laboral i social dels pares i les mares.
En aquest sentit, cal recordar que l'apartat segon de l'article 12 la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableix que ?els poders públics han de proporcionar la protecció i l'assistència necessàries a les famílies perquè puguin assumir plenament llurs responsabilitats?.
Val a dir que per exercir les responsabilitats en l'educació i el desenvolupament de l'infant és obvi que el pare i la mare han de disposar de recursos econòmics, i el Síndic entén que s'ha de buscar una manera de fer possible que la mare pugui treballar per assumir les seves responsabilitats i que l'infant pugui rebre l'atenció que precisa. En aquest sentit, aquesta institució considera que si s'ajuda les famílies perquè els recursos econòmics de què disposin siguin fruit del seu treball, en lloc d'oferir-los recursos assistencials, i es busquen recursos per tal d'ajudar a conciliar la vida laboral i familiar, s'estarà treballant perquè en un futur aquestes persones adquireixin independència econòmica. I, d'aquesta manera, es pot contribuir a disminuir les probabilitats d'exclusió laboral i social.
D'acord amb tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Lleida que estudiï la possibilitat d'abordar situacions com la que planteja la persona interessada.
Amb aquestes consideracions, el Síndic dóna per closes les seves actuacions en aquest assumpte.