La promotora de la queixa, mare d'un menor que pateix síndrome de Down, exposa que aquest curs el seu fill ha tingut molts problemes com a conseqüència de la baixa maternal de la professora de la unitat de suport a l'educació especial (en endavant USEE).
El fill de la promotora actualment cursa els seus estudis en un centre docent diferent. Tot i això, el Síndic fa arribar al Departament d'Ensenyament diversos suggeriments de caràcter general, perquè entén que cal fer un esforç per millorar en l'educació inclusiva en l'ensenyament secundari i que cal revisar les pràctiques d'educació inclusiva dels alumnes de les USEE als instituts respecte de les qüestions següents:
- Hi hauria d'haver tantes hores d'inclusió educativa com fos possible, d'acord amb la capacitat de l'alumne i amb les seves possibilitats d'aprenentatge, no només en el pla acadèmic, sinó també en habilitats de la vida diària en els àmbits socials i relacionals.
- Cal incloure tots els alumnes en les activitats fora del centre, ja siguin activitats lectives o de lleure, i en altres espais diferents dels que estan encarats a l'aprenentatge: menjador, preparació de festes, etc.
- Cal assegurar que les adaptacions curriculars són conegudes pels pares dels alumnes des de l'inici de curs i que alumnes i pares estan informats que les avaluacions tenen a veure amb aquesta adaptació.
- Cal assegurar que els alumnes i els seus pares disposen de l'horari d'impartició de matèries.
- Les adaptacions curriculars han de tenir un contingut motivador en totes les matèries, partint de les limitacions de l'alumne, però també de la seva edat biològica.
- Cal avançar en la formació i en la sensibilització dels docents respecte dels alumnes diferents amb necessitats diverses, per tal de garantir la personalització de les adaptacions curriculars i del tracte als alumnes de la USEE.
Amb aquests suggeriments, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte.