Una veïna de l'Hospitalet de Llobregat exposa la seva disconformitat amb la resposta obtinguda per part de Transports Metropolitans de Barcelona (en endavant TMB) el 18 de maig de 2010 a la queixa que va presentar mitjançant "l'atenció on line" del seu web.
Segons exposa la persona interessada, un conductor de la línia 56 d'autobús no va acceptar el bitllet de 20 euros de què disposava per comprar un bitllet senzill, atès que no podia donar canvi d'un bitllet d'import superior als 10 euros. La promotora es va considerar maltractada per part del conductor, ja que finalment no va poder accedir a l'autobús i, per aquest motiu, va presentar una queixa mitjançant el web de TMB.
Tot i que la persona interessada va rebre una resposta de TMB en què s'exposava que es traslladaria la reclamació al departament que gestiona la línia d'autobús 56, no considera fonamentada la limitació de disponibilitat de canvi ja que la resposta fa referència a l'edició d'uns fullets informatius amb motiu de la introducció de l'euro en què s'indicava que els empleats de les empreses de transport públic amb tasques de venda de títols de viatge no estaven obligats a disposar de canvi de més de 10 euros per a la compra d'un bitllet senzill d'una zona (el preu del qual és de poc més d'un euro). Així mateix, la resposta afegeix que al punt de venda dels autobusos s'indica que no s'accepten bitllets superiors a 10 euros.
Un cop estudiada la resposta de TMB, el Síndic entén la necessitat d'establir un límit d'entrega de canvi per la mateixa naturalesa del servei. Tanmateix, observa que la limitació de canvi a un bitllet de 10 euros no està recollida en cap article del Reglament de viatgers dels serveis de transport públic de superfície.
Així, doncs, l'article 4.1 del Reglament que recull les obligacions dels usuaris estableix que es pot limitar l'entrega de canvi per mitjà dels rètols informatius visibles un cop s'accedeix a l'autobús. D'altra banda, i segons es va informar la persona interessada, el límit d'entrega de canvi es va acordar l'any 2000 i, amb posterioritat, no ha estat modificat.
Val a dir, doncs, que si el conductor no dóna el canvi per comprar un bitllet senzill quan es paga amb un bitllet superior als 10 euros, l'usuari no pot accedir a l'autobús, per la qual cosa es pot crear una situació ben conflictiva entre conductor i usuari, sobretot quan el servei no accepta cap altra forma de pagament que no sigui amb diners en metàl·lic.
En aquest cas, la persona tenia la voluntat de pagar el bitllet, encara que ho volia fer mitjançant un bitllet d'import immediatament superior (20 euros) del permès (10 euros). Així doncs, en circumstàncies com aquesta, sotmetre la persona interessada a un tractament com a mínim inadequat per part de la persona que presta el servei, pot vulnerar un dels drets que es recull en l'article 2.d del Reglament, el qual estableix:
"Ser tractats correctament pels empleats de les empreses explotadores i ser atesos en les peticions d'ajuda i informació que sol·licitin d'aquells".
Si fa deu anys que la limitació de canvi és de 10 euros, cal tenir present que les tarifes s'han anat actualitzant i no sembla que aquesta limitació hagi estat actualitzada, per la qual cosa el Síndic suggereix:
En primer lloc, que s'actualitzi la limitació de canvi per accedir al servei d'autobús urbà.
En segon lloc, que s'introdueixi al Reglament de viatgers del serveis de transport públic de superfície la limitació d'entrega de canvi que pot impedir l'accés de l'usuari al servei.
I en tercer lloc, que s'indiqui en un lloc ben visible de les parades d'autobusos la limitació de canvi per comprar un bitllet senzill.