La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'atenció rebuda per alguns agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la comissaria de plaça Espanya.
Exposa que el 14 de gener de 2013 va acudir a la comissaria per denunciar l'exparella de la seva filla (menor d'edat) per assetjar-la a través del Facebook. Segons la promotora, després d'exposar els fets, l'agent que la va atendre li va dir que això del Facebook era molt complicat.
En data 8 de març, l'escola va avisar amb urgència la família perquè s'havien penjat en un perfil fals setze fotografies de la menor nua. L'escola es va posar en contacte amb els Mossos d'Esquadra, que van accedir a les fotografies i van dir que informarien sobre què s'hi podia fer.
Segons la promotora de la queixa, a partir d'aquest moment va començar la manca d'actuació dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de la plaça d'Espanya, atès que en cap moment es van posar en contacte amb la família per dir-los què havien de fer ni van fer cap gestió per tancar el perfil de Facebook d'una menor d'edat. A banda, perceben que no van mostrar cap interès pels fets ni per la preocupació de la família, ja que no els van trucar per interessar-se per ells ni per informar-los de cap diligència d'investigació o del curs de la denúncia.
Arran d'això, el 12 de març de 2013 la promotora es va posar en contacte amb el Grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil. Addueix que va ser atesa amb la màxima correcció, els van informar dels passos que calia seguir, els van atendre personalment el 13 de març i es va fer una ampliació de la denúncia (arxivada) el 14 de març, i que el divendres 15 de març de 2013 aquest cos amb caràcter d'urgència ja havia fet la denúncia a Facebook i havien tancat aquest perfil fals. Els van informar que continuaven les diligències d'investigació i els van dir que davant de qualsevol moviment que observessin els truquessin i ells farien les gestions que consideressin oportunes.
Un cop estudiada aquesta qüestió, el Síndic va suggerir al Departament d'Interior:
1. Que es revisés l'actuació duta a terme en aquest cas i s'informés de la valoració del Departament sobre l'atenció dispensada a aquesta família en termes de qualitat i eficàcia tenint en compte el temps emprat i el resultat de l'actuació, davant l'entitat dels fets denunciats, que afectaven una menor d'edat.
2. Que es donessin instruccions de com ha de ser el procediment d'atenció i actuació de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra davant d'una denúncia d'aquestes característiques (suplantació de la identitat i creació d'un perfil fals de Facebook d'una menor d'edat, i publicació de fotografies de contingut sexual de la menor).
En relació amb aquestes recomanacions, el Departament d'Interior indica que ha ordenat que es faci una investigació més detallada sobre les accions que s'haurien d'haver dut a terme arran de la denúncia d'aquesta alumna.
Així, el Departament indica que, arran de la revisió efectuada ha resultat evident que l'atenció dispensada a la família és insuficient, fet que motiva una revisió dels procediments amb l'objectiu d'evitar que es torni a produir una situació similar i de permetre actuar amb la celeritat i la prioritat que requereixen aquestes situacions.
El Síndic agraeix la resposta del Departament, en el sentit que es revisaran els procediments de treball policial en aquest àmbit a fi d'incrementar la protecció i la seguretat dels infants i adolescents i prevenir les situacions que puguin perjudicar llur desenvolupament personal i de preservar la protecció de l' honor, la dignitat, la intimitat i la imatge dels infants i adolescents, d'acord amb la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència.
D'acord amb la informació rebuda, el Síndic dóna per finalitzada la seva actuació en aquest assumpte.