El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la demora en la programació de la intervenció quirúrgica a l'Hospital de la Vall d'Hebron que requereix el seu nét.
Exposa que quan el seu nét tenia cinc anys va haver de ser intervingut quirúrgicament d'un tumor que se li va detectar al pòmul dret. Arran d'aquella intervenció, el rostre li ha quedat enormement desfigurat, per la qual cosa pateix des d'aleshores una depressió per raó del seu aspecte. Des de fa aproximadament cinc anys, el jove està en llista d'espera per ser sotmès a una intervenció de cirurgia estètica reparadora a l'Hospital de la Vall d'Hebron.
Com que la salut del noi, tant física com emocional, s'està veient afectada per la demora en la programació de la intervenció, la família ha dut a terme diverses gestions amb el centre hospitalari a fi d'obtenir una data prevista per a la intervenció. Tot i això, els han informat que hi ha casos amb més prioritat que el del nét del promotor i, a més a més, que el material que cal per dur a terme la intervenció és molt costós.
De l'informe elaborat per l'Institut Català de la Salut sobre aquesta qüestió, se'n desprèn que el nét del promotor es troba en llista d'espera des del 23 d'abril de 2014; que la seva situació no justifica una intervenció urgent o preferent; que es preveu intervenir-lo abans d'abril de 2016, i que l'espera no suposa cap risc ni perjudici per a la seva salut, més enllà de les dificultats d'integració social que al·lega la família, a què es fa referència en l'informe.
El Síndic no pot qüestionar la conclusió que el pacient pot esperar la intervenció sense que s'hagi de produir cap afectació en la seva salut, que s'entén que està basada en informes mèdics i documentació de caràcter tècnic. No obstant això, cal no oblidar la depressió que el promotor manifesta que pateix el seu nét des de fa anys i els problemes d'integració social que es deriven del seu aspecte, que preocupen molt la família.
Són evidents els efectes negatius que la desfiguració del rostre té en les persones que la pateixen, malgrat que la seva situació clínica no suposi un risc vital o funcional per a la seva salut, per la qual cosa el Síndic entén que en aquests casos, a banda de la vessant clínica, cal tenir presents també les afectacions psicològiques, laborals o socials, entre d'altres, que en poden derivar.
És per això que aquesta institució suggereix al Departament de Salut que doni les ordres oportunes perquè s'introdueixin les mesures correctores necessàries perquè s'escurci tant com sigui possible el temps d'espera que s'ha indicat a la persona interessada que encara haurà d'esperar per intervenir-se, i se'l pugui intervenir com més aviat millor.