La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la situació urbanística que afecta una finca de la seva propietat, ubicada a Sabadell.
Exposa que la finca es troba dins d'una àrea pendent de desenvolupar en el marc d'un pla de millora urbana des de l'any 2002, i que per això des de l'any 2002 no s'ha atorgat cap llicència d'obra o activitat en aquesta àrea. Al llarg d'aquests anys, ha sol·licitat poder dur a terme obres a la seva propietat, però li ha estat denegada la llicència d'obres per l'afectació dels immobles.
Recentment, ha rebut una notificació de l'Ajuntament segons la qual els edificis estan desocupats i en visible estat d'abandonament, una part de la coberta s'ha esfondrat i hi ha risc de nous esfondraments, i es requereix a la propietat que, de manera urgent, desmunti la part de la coberta que presenta perill d'esfondrament i retiri la runa existent. Tot i això, la promotora afirma que si els immobles es troben en mal estat és perquè l'Ajuntament no li ha permès dur-hi a terme obres de millora per la impossibilitat d'atorgar llicències d'obres.
La manca de redacció i tramitació del Pla de millora urbana, que ha de determinar l'ordenació detallada del sector i la ubicació dels sòls que han de passar a titularitat municipal, posa les persones propietàries en una situació d'incertesa i inseguretat davant davant la indeterminació del règim urbanístic que ha de dotar de contingut la seva propietat, situació que limita i fins i tot impossibilita l'accés al mercat o al trànsit jurídic de la propietat.
Així mateix, la manca d'execució urbanística comporta perjudicis als propietaris quan l'afectació urbanística derivada de l'aprovació del planejament urbanístic comporta que les construccions o instal·lacions quedin subjectes a expropiació, cessió obligatòria i gratuïta o enderrocament i tot i el transcurs del temps no es fa efectiva aquesta ordenació.
La impossibilitat de dur a terme obres de consolidació, rehabilitació o millora de les construccions de la promotora, sumada a la incertesa del moment en què es produirà l'expropiació o l'enderroc, dóna com a resultat una depreciació de les finques i una pèrdua de les condicions d'habitabilitat dels habitatges. En aquest cas concret, s'impedeix que es faci un ús de les finques per manca de condicions d'habitabilitat i impossibilitat d'obtenir-les. No obstant això, els propietaris continuen tenint el deure urbanístic de conservar les finques en condicions de seguretat i salubritat, el compliment del qual pot ser exigit coercitivament per l'Administració.
El Síndic considera que aquestes situacions són contràries al principi de seguretat jurídica, alhora que es produeix una restricció del contingut de dret de la propietat que no es troba justificada quan es perllonga per situacions d'inactivitat i de manca d'execució del planejament.
L'ordenament urbanístic ofereix instruments tendents a garantir l'execució del planejament, com ara els articles 58.1.i), 59.1.e) i 59.4 del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, que aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme de Catalunya, que determinen l'establiment de les previsions temporals de l'execució del pla. En fase de gestió urbanística, l'article 129 del Decret 305/2006, de 18 de juliol, que aprova el Reglament de la Llei d'urbanisme, preveu la possibilitat que l'administració actuant acordi la substitució del sistema d'actuació, de la modalitat de compensació bàsica o concertada per la de cooperació, i el sistema de reparcel·lació pel d'expropiació, davant la inactivitat de les persones interessades en qualsevol de les fases de l'execució del planejament dins dels terminis establerts a aquest efecte.
D'acord amb això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Sabadell, d'una banda, que determini les previsions temporals en què s'ha de dur a terme l'execució de les determinacions urbanístiques contingudes en el Pla general d'ordenació urbana (PGOU) en relació amb les finques en qüestió; i de l'altra, que acordi la substitució del sistema d'actuació a la modalitat de cooperació, davant la inactivitat de la iniciativa privada.