Un cop rebut l'informe municipal, el Síndic recorda al consistori que la resposta arriba un any i set mesos després d'haver-la demanat. Aquest retard, del tot desproporcionat i injustificat, significa una manca de col·laboració amb la tasca que aquesta institució té encomanada i, per tant, impossibilita que es pugui prestar amb eficàcia la tutela demanada pels ciutadans.
En la seva resposta, l'Ajuntament de Falset comunica que, a conseqüència de les queixes presentades per alguns veïns, s'han anul·lat els tocs dels quarts entre la mitjanit i les 8 hores del matí. Tot i això, no es diu res quant a altres qüestions que el Síndic va demanar a la sol·licitud d'informació, com ara les característiques acústiques del so i dels tocs i si aquestes dades es recullen en les ordenances municipals.
En vista de la informació de què es disposa, el Síndic fa les consideracions següents:
Si bé el toc de les campanes és considerat per la majoria de la població com a manifestació d'un costum tradicional que cal preservar, s'entén que cal que sigui regulat i temperat per tal de conciliar la preservació de la tradició amb el legítim dret al descans i a la intimitat.
Resulta evident que el toc de les campanes, al llarg dels segles, ha esdevingut una pràctica tradicional pròpia de la nostra cultura que és estimada més enllà de l'expressió pública de la tradició religiosa catòlica i del seu ús estrictament laic per informar de l'hora.
En el cas plantejat, el conflicte se circumscriu al toc horari i especialment en horari nocturn. El Síndic entén que aquest no és un tema menor, ja que resulta evident que el toc de les hores amb una determinada intensitat, prop dels habitatges i amb un format repetitiu, pot alterar de manera seriosa el descans dels residents, sigui quina sigui la seva edat i la seva adhesió particular al so de les campanes.
El costum de tocar les hores i les fraccions d'hora mitjançant el toc de les campanes prové de la necessitat, en èpoques passades, d'informar la població del transcurs de la jornada quan l'ús del rellotge personal no era generalitzat.
En l'actualitat aquesta pràctica no té la utilitat d'abans i menys encara durant l'horari nocturn. Per això, resulta prudent i necessari aplicar mesures alternatives que evitin molèsties innecessàries i evitables. Cal tenir en compte que la informació horària no és un servei necessari. Altres serveis, que sí que ho són, veuen limitat el soroll segons les circumstàncies. Per exemple, els vehicles destinats a serveis d'urgència han d'incorporar dispositius que redueixin la intensitat sonora durant el període nocturn, segons l'article 19.1 del Reial decret 1367/2007, pel qual es desenvolupa parcialment la Llei del soroll.
D'altra banda, l'article 15 de la Llei 16/2002, de 28 de juny, contra la contaminació acústica, estableix que el treball nocturn que provoqui soroll ha de ser expressament autoritzat per l'ajuntament, tot entenent aquesta situació possible com excepcional i no habitual. Sembla que l'efecte dels tocs nocturns no hauria de ser diferent. En qualsevol cas, la normativa vigent en matèria de contaminació acústica no estableix excepcions, protecció, ni tractament singular pel soroll provocat per els campanes.
El més segur és que el soroll de les campanes, tant en horari diürn com nocturn, superi els valors màxim fixats per la normativa i que, en conseqüència, sigui susceptible de ser corregit o anul·lat. El Síndic recorda que ja existeixen resolucions judicials que així ho han entès.
De la mateixa manera, en virtut de l'article 21.3 de la Llei 16/2002, el soroll de les campanes podria tenir algun tipus de protecció quan superi els llindars màxims legals. El Síndic entén que aquesta protecció hauria de ser aplicable només durant l'horari diürn. Així mateix creu que és són les diferents comunitats locals, d'acord amb les seves condicions específiques, que han d'acordar els criteris que han de regir l'ús de les campanes, tot tenint en compte les circumstàncies de l'entorn físic, el dret al descans i a la intimitat dels veïns, els costums tradicionals imperants, la dedicació laboral majoritària de la població i les diferents tradicions culturals presents.
En conseqüència, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Falset que dugui a terme les actuacions següents:
En primer lloc, disposar de mesuraments objectius dels valors d'immissió acústica que es produeixen dins dels habitatges afectats, tant en horari diürn com nocturn, per tenir un coneixement real de les molèsties provocades.
En segon lloc, establir mesures correctores, que poden anar des de la supressió total dels tocs en horari nocturn, almenys entre les 23 i les 7 hores, fins a la disminució suficient de la intensitat i el nombre dels tocs.
En tercer lloc, estudiar la possibilitat d'incorporar en la normativa municipal la consideració de singularitat pròpia dels tocs de les campanes quan superin els llindars de soroll genèrics, especialment durant l'horari diürn.
I finalment, fer un treball de diàleg, de participació i d'informació entre la població per tal que la legitimació i l' acceptació de les mesures que s'acordin, sigui com més àmplia millor.
L'Ajuntament informa que en vista dels resultats dels mesuraments del soroll de les campanes, s'ha eliminat el toc de campanes que fixa l'horari entre les dotze de la nit i set del matí.
En conseqüència, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte.