El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la decisió de l'escola de Sant Adrià de Besòs en què estudia la seva filla que a partir del 22 d'abril de 2014 l'alumna no pugui tenir accés a les activitats complementàries que imparteix el centre.
Exposa que la seva filla té reconegut un grau de disminució del 48% i se li va assignar d'ofici aquest centre fa dos cursos, malgrat que la família havia sol·licitat plaça a un centre de titularitat pública per motius de manca de capacitat econòmica. Així doncs, atès que no poden satisfer la quota corresponent a les activitats complementàries, actualment acumulen un deute amb l'escola de 850 euros, la qual cosa ha motivat la decisió del centre.
La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix en l'article 88 que les activitats complementàries tenen caràcter voluntari i, en el mateix sentit, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix que el Departament d'Ensenyament ha de garantir la voluntarietat de la participació dels alumnes en les activitats complementàries. Aquesta llei també estableix en l'article 6.3 que ?les administracions públiques han de promoure mesures que facilitin l'accés de tots els alumnes a les activitats complementàries i extraescolars?. Així mateix, en l'article 202 s'estableix que ?el Departament, per raons d'oportunitat social, d'equitat o de no-discriminació per raons econòmiques, ha d'establir ajuts i atorgar beques amb relació a activitats complementàries i extraescolars?.
En aquest context davant la impossibilitat econòmica de la família per fer front a les activitats complementàries, s'hauria d'haver cercat alternatives, tant des del centre com des de la mateixa Administració educativa, si cal a través de serveis socials, perquè l'alumna hi pugui accedir, amb l'objectiu de garantir així la seva escolarització en igualtat de condicions que els seus companys, tenint en compte a més que segons la família l'alumna va ser assignada d'ofici al centre.
Per tant, el Síndic suggereix al Departament d'ensenyament que adopti les mesures necessàries perquè la filla del promotor pugui tenir accés a les activitats complementàries que es duen a terme al centre educatiu en què està escolaritzada en igualtat de condicions que la resta d'alumnes del centre les famílies dels quals poden fer front al pagament de les quotes corresponents.