El Síndic va rebre una informació relativa a la reorganització de l'equip educatiu del centre residencial d'acció educativa Lledoners que posava en dubte el compliment de les ràtios fixades en la Cartera de serveis socials. D'aquesta informació es desprenia que en els torn de nit i de cap de setmana només hi ha un educador per tot el centre, en comptes de dos educadors com succeïa fins al mes de novembre de 2012, i que durant la nit un educador ha d'atendre setze nois i durant els caps de setmana, els nois que romanguin al centre.
Aquesta situació fa que si un noi es troba malament de nit i ha de ser portat a urgències o si hi ha qualsevol incidència amb els Mossos d'Esquadra, la resta de nois es queda sense vigilància. Pel que fa al cap de setmana, si un noi es posa malalt la resta no pot fer cap activitat fora del centre.
Per estudiar aquesta qüestió, el Síndic ha obert aquesta actuació d'ofici.
En vista de la informació de què es disposa, el Síndic recomana i ha fet constar en diversos informes que els centres d'atenció residencial haurien de tenir una dimensió que permeti una participació real en el funcionament de la vida al centre, i que cal possibilitar les condicions més favorables perquè la vida quotidiana dels infants i els adolescents en recurs residencial sigui com més semblant millor a la vida dels infants que viuen amb la família.
El centre ha de facilitar una resposta a les necessitats materials, físiques, afectives, psíquiques i socials dels nois ingressats, a fi de procurar-los un desenvolupament global i harmoniós que els faciliti l'autonomia personal, de manera que s'ha de garantir que l'estructura del centre sigui l'adequada per aconseguir aquests objectius.
En aquest sentit, el Síndic ha exposat en el seus informes sobre els drets els infants que la vida dels infants en centres és o pot ser, en si mateixa, un instrument reparador tenint en compte les circumstàncies especials en les quals arriben els infants. També és un dels objectius que s'han d'assolir en l'atenció residencial i ha estat objecte de recomanacions del Consell d'Europa.
Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que faci una revisió i una valoració sobre tots els aspectes continguts en la resolució del Síndic des de la perspectiva dels drets dels infants i que informi aquesta institució de la posició del Departament en relació amb les qüestions següents:
1. Si la ràtio d'educadors en relació amb els diferents torns és la correcta.
2. Les condicions materials i estructurals de les instal·lacions del centre que afecten la vida quotidiana dels nois ingressats. I en aquest sentit:
- Que s'adoptin les mesures oportunes per millorar les condicions de manteniment, neteja i ordre de les instal·lacions del centre (parets, lavabos, habitacions, sala antiga d'ordinadors, plantes comunicades per escales, etc).
- Que s'adoptin les mesures oportunes per ampliar l'espai habilitat com a sala d'estar perquè s'hi puguin reunir setze adolescents.
- Que s'adoptin les mesures oportunes per millorar l'accessibilitat dins del centre, que no té ascensor intern i que, a causa de la seva ubicació geogràfica, no disposa de serveis i línies de transport públic.
3. El procés de revisió de la reglamentació del centre (protocols d'ingrés, de desinternament i de seguiment del procés d'autonomia dels nois que hi resideixen), el control de les seves pertinences i la seva roba, i els aspectes referits a la coordinació interna.