El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades de la seva mare.
Exposa que la seva mare té reconegut un grau II de dependència amb data d'efectes 9 d'abril de 2013. En data 2 de setembre de 2013 va ingressar en una residència de Cornellà en plaça privada, i el dia 4 del mateix mes es va signar el document per reservar plaça residencial a la xarxa pública de serveis socials, en el qual es proposa l'ingrés de la persona interessada en un centre residencial o, en cas que no hi hagi plaça disponible, que s'efectuï la reserva corresponent. Van fer la reserva a tres centres residencials, i està en llista d'espera en tots tres.
La seva referent social ha informat que no se li ha elaborat encara el programa individualitzat d'atenció (en endavant PIA) perquè està ingressada en una residència en plaça privada, i atesa la suspensió de la prestació econòmica vinculada a servei residencial des de l'1 d'agost de 2013 no li correspon cap prestació del Sistema per a l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència (en endavant SAAD).
En l'informe de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat s'assenyala que la família va ser informada de les diferents prestacions i serveis a què podria accedir, i també de la impossibilitat de tramitar un PIA per prestació econòmica vinculada a servei residencial. Ara bé, no s'explica el motiu pel qual no es va tirar endavant el procediment d'elaboració de l'acord PIA. S'assenyala només que no s'ha realitzat l'acord.
En relació amb aquest assumpte, el Síndic recorda que d'acord amb la normativa vigent el termini màxim per a l'establiment de PIA (acord i resolució) és de sis mesos des de la data de la presentació de la sol·licitud. Així doncs, i partint del fet que la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència de la persona interessada és del 15 de maig de 2013, l'Administració ha superat sobradament aquest termini.
També s'ha recordat a l'Administració que correspon als professionals dels serveis socials d'atenció primària determinar el servei o la prestació més adient en cada cas de dependència, després de consultar-ho amb la persona interessada i/o amb el seu representant. Un cop s'ha determinat quin dels recursos/serveis que ofereix el SAAD és el més adequat per a una persona dependent en concret, s'ha de fer la proposta de PIA per al cas concert, la qual queda consignada en el document de l'acord PIA i en l'informe social complementari corresponent.
D'acord amb el punt 3.3 de la Instrucció 5/2013 de l'ICASS per a la gestió i aplicació de les normes derivades de la Llei 39/2006, en cas que es verifiqui que no hi ha disponibilitat del servei que es considera més adequat, s'ha d'oferir a la persona dependent la possibilitat de fer les corresponents reserves de plaça pública del servei recomanat, a banda d'altres possibles alternatives d'atenció d'entre la oferta de serveis i prestacions que recull la Cartera de serveis social de Catalunya.
Si la persona està d'acord a rebre un altre tipus de servei o prestació d'entre els que recull la Cartera de serveis social de Catalunya, s'ha de fer una proposta d'acord PIA amb el recurs alternatiu a més a més de la corresponent reserva de plaça residencial a la xarxa pública. Però si la persona interessada ja rep un servei privat de les mateixes característiques del que es proposa (una plaça privada de serveis residencial, per exemple), o si la persona interessada o la seva família manifesten en tot cas la voluntat d'accedir al servei recomanat i no disponible, la normativa vigent estableix que així ha de constar a l'acord PIA i que l'Administració competent per establir el PIA ha d'emetre la resolució corresponent amb reconeixement de la prestació econòmica vinculada a servei. Així s'estableix també al punt 3.3 de la Instrucció 5/2013 de l'ICASS, segons el qual ?en cas que no hi hagi disponibilitat de places de servei i l'usuari opti per accedir-hi, es procedirà a atorgar prestació econòmica vinculada a servei?. Addicionalment, s'ha de fer la reserva de plaça de servei a la xarxa pública de manera paral·lela.
Així es determina a la instrucció 5/2013 de l'ICASS, que estableix, al punt 1.6.4, que ?el PIA concretarà les modalitats d'intervenció més adients a les necessitats de les persones entre els serveis i les prestacions econòmiques establerts en la normativa (...). La determinació de la prestació i/o servei adient a les necessitats de la persona correspon a l'Administració competent a proposta dels serveis socials bàsics. (...) El document d'acord (acord PIA) haurà de reflectir: Els serveis i/o les prestacions econòmiques concretes que corresponguin i la data d'efecte de la prestació o prestacions proposades. Si l'accés al servei reconegut no és possible, la resolució concretarà la quantia de la prestació econòmica vinculada al servei que correspongui, d'acord amb la normativa legal vigent per a aquesta tipologia de prestacions (...)? (art. 1.6.5 de mateixa la Instrucció).
D'acord amb tot això, el Síndic ha suggerit al Departament de Benestar Social i Família que, si encara no s'ha fet, doni les instruccions que es considerin oportunes a fi i efecte que els serveis socials d'atenció primària de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat emetin, sense demora, la resolució PIA per al cas de la mare del promotor, d'acord amb el que estableix la normativa vigent.