El Departament d'Educació informa que s'estan adoptant algunes mesures per combatre la segregació escolar del centre, com ara intentar evitar concentrar l'alumnat amb necessitats educatives especials (en endavant NEE) en un sol centre. Les dades de matrícula que han fet arribar, però, també constaten la important presència de vacants al CEIP Àngel Guimerà i els desequilibris quant a la composició social dels centres del municipi. També manifesten que encara hi ha matrícula viva que s'escolaritza en aquest centre. Això denota, doncs, que encara hi ha marge d'actuació, i que cal activar més estratègies per combatre d'una manera més intensa aquest fenomen.
Des d'aquest punt de vista, doncs, i atès que aquest fenomen vulnera els drets educatius dels infants, el Síndic suggereix que s'elabori un pla estratègic que combati la segregació escolar al municipi i a aquest CEIP, i que se li faci arribar les línies d'actuació.
Segons la informació que consta, hi ha instruments previstos per la normativa que podrien estar infrautilitzats en el municipi. Per evitar la concentració d'alumnat amb NEE en determinats centres en el procés d'admissió ordinari i fora de termini, per exemple, hi ha municipis que intensifiquen la detecció d'aquestes necessitats per part dels equips d'assessorament psicopedagògic i fan ampliacions de reserves de places per a alumnat amb NEE per grup per tal de garantir que hi hagi més distribució, o bé que redueixen les ràtios dels diferents centres per evitar la concentració de places vacants en una mateixa escola, o bé que no escolaritzen la matrícula fora de termini al centre amb menys demanda (amb la reducció de la ràtio dels grups, per evitar que tingui vacants), etc.
El Síndic creu que aquest pla també hauria d'incloure mesures compensatòries per incentivar la demanda i evitar els processos de "fugida" de les famílies d'origen autòcton cap a altres centres. Hi ha experiències de centres amb projectes educatius innovadors i amb recursos educatius addicionals que han permès atraure i retenir la demanda escolar al centre. Hi ha municipis, així mateix, que desenvolupen projectes de sensibilització i d'acompanyament de grups de famílies procedents d'altres serveis (escoles bressol, etc.), treball que desenvolupen durant els mesos previs a la preinscripció, per tal que aquestes famílies seleccionin els centres menys sol?licitats. Es desconeix si actualment ja hi ha actuacions relacionades amb la revaloració del centre per part de la demanda educativa del municipi. El Síndic demana, si no és així, que es prevegi no només actuacions relacionades amb la gestió del procés d'admissió d'alumnat, sinó també amb la revaloració de l'oferta educativa del centre.
En el marc d'aquest procés, i atès que la preocupació sobre la situació del centre ha estat formulada per l'AMPA, el Síndic demana que, en la planificació de les actuacions per combatre la segregació escolar del centre, es mantingui una trobada amb l'AMPA del centre (i amb altres representants de la comunitat educativa, si convé). Així doncs, el Síndic demana saber la posició del Departament d'Educació davant d'aquesta resolució, i les mesures que s'adoptaran sobre aquest cas. També demana que se li facilitin les dades de sol?licituds de preinscripció i matrícula als centres del municipi a P3.
Com a resposta, l'Administració educativa exposa que, per evitar la concentració d'alumnat amb NEE en determinats centres, la Comissió de Garanties d'Escolarització treballa els instruments següents:
- Valoració i ampliació, si escau, de la reserva de places per a alumnat amb NEE per grup per tal de garantir una major distribució.
- Establiment de límits d'escolarització de l'alumnat de nova incorporació al sistema educatiu que es presenta al llarg del curs a l'escola Àngel Guimerà. Aquesta opció només s'utilitza quan no hi ha altra possibilitat d'atendre la demanda, un cop esgotat el 10% d'increment del nombre màxim d'alumnat en la resta de centres de la població.
- Evitació de la concentració d'alumnat d'una mateixa nacionalitat per tal d'afavorir la correcta integració de l'alumnat i de les seves famílies a la llengua i a la cultura del territori d'acollida.
Pel que fa a la possibilitat d'ampliar la reserva de places o de reduir ràtios, suggerida en la resolució del Síndic, el Departament d'Educació no ha considerat adient autoritzar-la per al procés d'admissió corresponent al curs 2010-2011. El Departament d'Educació justifica aquesta mesura per la ubicació de l'escola, allunyada del centre de la localitat, a l'altre costat de la via del tren.
Davant d'aquest fet, el Síndic indica al Departament d'Educació que constata que la majoria d'instruments emprats tenen a veure amb la gestió de la matrícula viva, quan les places disponibles ho permeten. En canvi, lamenta que no es faci una inversió més gran d'estratègies quant al procés ordinari d'admissió (amb reserves de places, reduccions de ràtio, etc.). Per tant, recorda que les dades de preinscripció corresponents al curs 2010-2011 denoten encara diferències importants quant a la valoració dels centres per part de les famílies i que aquestes valoracions correlacionen amb una composició social desigual en els centres del municipi.
El Departament d'Educació també exposa que aquest curs l'escola Àngel Guimerà disposa d'un pla de millora i qualitat dels centres educatius. Precisament, aquest tipus de mesures també poden contribuir a millorar el funcionament de l'escola i a revalorar la seva imatge entre la demanda educativa. Segons afegeix l'Administració educativa, durant la realització de l'avaluació global diagnòstica del centre s'ha comptat amb la participació dels diferents sectors de la comunitat educativa.
Ateses aquestes mesures addicionals posades en marxa per part de l'Administració educativa, el Síndic tanca l'expedient, tot considerant el suggeriment parcialment acceptat.
Tot i això, l'AMPA del centre ha demanat al Síndic que faci un seguiment de la queixa referent a la presumpta segregació escolar de l'Escola Àngel Guimerà, de Tàrrega.
Davant d'aquesta petició, i atès que s'han detectat dèficits d'escolarització equilibrada d'alumnat al municipi, el Síndic demana informació sobre la distribució de la matrícula viva que es farà durant el curs 2010/2011 al municipi i sobre les mesures que s'incorporaran de cara al procés d'admissió corresponent al curs 2011/2012 a fi de promoure l'escolarització equilibrada d'alumnat.
Així mateix, també demana informació sobre si recentment s'han modificat els criteris que s'empren per dictaminar les NEE de l'alumnat al municipi.
A través de les dades exposades en l'informe de resposta, es constata que el municipi té una sobreoferta de llocs escolars en diversos nivells educatius. En aquest darrer procés d'admissió, per exemple, les escoles del municipi presentaven setze vacants (el mes de juliol), majoritàriament concentrades a l'escola Àngel Guimerà (deu en total).
Mitjançant aquestes dades, també es constata que en alguns nivells educatius algunes escoles del municipi han fet ampliacions de ràtio, malgrat que altres centres tenen places vacants. Si bé s'interpreta que aquestes ampliacions de ràtio estan orientades a garantir una distribució equitativa de la matrícula viva entre escoles, i si bé aquesta és una mesura clarament positiva per combatre la segregació escolar, la normativa preveu instruments de planificació escolar que permeten garantir aquesta escolarització compartida sense necessitat de fer ampliacions de ràtio per sobre dels vint-i-cinc alumnes previstos per grup.
En aquest sentit, en la resolució anterior, el Síndic ja suggeria la possibilitat d'estudiar reduir fins a un 10% els llocs escolars al conjunt de centres del municipi, suggeriment que no va ser acceptat per al procés d'admissió corresponent al curs 2010/2011.
Es desconeixen quines necessitats d'escolarització hi ha previstes per al procés d'admissió corresponent al curs 2011/2012, en funció de les dades d'infants residents a Tàrrega nascuts l'any 2008 i del percentatge d'infants escolaritzats al municipi. Per això, el Síndic demana que el Departament d'Educació aporti aquesta informació, i suggereix la possibilitat de reduir els llocs escolars als centres del municipi per al proper procés d'admissió, sempre que l'oferta excedeixi significativament la demanda prevista.
Aquesta mesura hauria d'evitar la concentració de vacants a aquest centre, permetria incrementar la capacitat dels centres amb menys complexitat educativa d'acollir l'alumnat arribat fora de termini, i també podria contribuir a evitar les "fugides" dels infants residents al barri Cor de Maria cap a altres escoles de la ciutat més prestigiades socialment. Si bé és cert que la distància de l'escola al centre de la ciutat pot dissuadir famílies que resideixen lluny del barri a acceptar escolaritzar-s'hi, també ho és que les polítiques d'admissió han de tendir a promoure homogeneïtats en els nivells de demanda dels centres, en la matrícula i també en la composició social de l'alumnat. La retenció a l'escola Àngel Guimerà de les famílies residents al barri permetria evitar aquesta concentració de vacants i equiparar la matrícula a altres escoles de la localitat. Per tant, el Síndic suggereix que es prenguin mesures a fi de promoure aquesta retenció.
Amb tot, convé tenir present que el Departament d'Educació manifesta que desenvolupa mesures que garanteixen la distribució equilibrada de la matrícula viva entre centres, fent ús de la possibilitat d'incrementar el nombre d'alumnat per grup fins a un 10% per atendre les necessitats immediates d'escolarització d'alumnat de nova incorporació al sistema educatiu, i evitar així que aquest alumnat es concentri en el centre amb més vacants. Per tant, el Síndic suggereix que el Departament d'Educació apliqui aquesta mesura amb decisió, i que informi dels seus resultats durant els primers mesos del curs 2010/2011.
No obstant això, també recorda que els fluxos immigratoris semblen haver-se atenuat en l'actualitat, i que la segregació escolar es produeix principalment per mitjà del procés ordinari d'admissió.
Segons les dades aportades d'alumnat amb NEE matriculat al municipi (el juliol de 2010), totes les escoles tenen dos alumnes NEE matriculats per grup a P3, d'acord amb la reserva feta, amb una distribució plenament equilibrada.
Aquesta situació contrasta amb les dades aportades sobre el procés d'admissió corresponent al curs 2009/2010. D'acord amb aquestes dades, hi havia escoles amb menys de dos alumnes NEE per grup, i l'escola Àngel Guimerà, amb més de quatre per grup (amb un total de nou alumnes NEE matriculats a P3 l'any passat).
Les dades aportades en el darrer informe, però, posen de manifest que l'escola Àngel Guimerà té quatre alumnes NEE matriculats a P4 (el mes de juliol de 2010), cinc menys dels que tenia fa un any. En vista d'aquesta reducció, el Síndic demana conèixer a què es deu aquest decrement de l'alumnat NEE entre el curs 2009/2010 (a P3) i el curs 2010/2011 (a P4).
En qualsevol cas, el Departament d'Educació exposa que té previst modificar el nombre de llocs NEE reservats per grup quan no siguin suficients per donar una resposta educativa adequada a les necessitats de l'alumnat amb NEE. Aquesta mesura, que pot ser positiva per combatre la segregació escolar, és efectiva si es produeix una bona detecció de les necessitats educatives específiques de l'alumnat que s'incorpora al sistema educatiu, i si hi ha un esforç del Departament d'Educació a l'hora de reorientar aquest alumnat cap als centres que no tenen la reserva de places d'alumnat NEE coberta. Per tant, el Síndic suggereix que el Departament d'Educació persisteixi en aquesta tasca, i que exposi la reserva de places per a alumnat NEE prevista per al procés d'admissió corresponent al curs 2011/2012 i el nombre d'alumnat amb dictamen NEE que participa en aquest procés d'admissió al municipi.
En el darrer informe de resposta, es constata que el municipi té actualment 225 places de P3 i que el nombre d'infants residents a Tàrrega nascuts l'any 2008, i que participaran previsiblement en el proper procés d'admissió, és de 267.
En cas que es mantingui una proporció similar d'alumnat matriculat en el procés d'admissió corresponent al curs 2010/2011 sobre el total d'infants nascuts l'any 2007 empadronats al municipi (205 alumnes a P3 i 233 infants empadronats nascuts l'any 2007), al voltant d'un total de 235 alumnes aproximadament participarien en el proper procés d'admissió a P3, la qual cosa també podria dir que l'oferta de places vigent (225) no és suficient per donar resposta a les necessitats d'escolarització. Si s'amplia en un grup l'oferta, fins a 250 places, podria donar-se el cas que el municipi tingués novament una situació de sobreoferta, que podria al seu torn resultar perjudicial per al centre amb una demanda més feble. El Síndic insisteix sobre la conveniència de promoure mesures que evitin la "fugida" dels infants residents al barri Cor de Maria cap a altres escoles de la ciutat.
Des d'aquest punt de vista, i sempre que s'ampliï en un grup més l'oferta de places a P3 al municipi de cara al proper procés d'admissió, el Síndic suggereix que el Departament d'Educació, a l'hora de prendre aquesta decisió i d'escollir centre, que tingui en compte la incidència que l'obertura de grup en un o altre centre pot tenir a efectes de combatre de millor manera el fenomen de la segregació escolar al municipi.