El Síndic ha tingut coneixement que en alguns centres de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) es practiquen contencions físiques als nois i noies, les quals no respecten els seus drets, ja que no s'ajusten a l'ús limitat i extraordinari que preveu la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència.
Un cop analitzada la informació obtinguda arran de dues visites en centres i la tramesa per l'Administració amb motiu de les diverses queixes rebudes en relació amb aquesta qüestió, el Síndic recomana al Departament de Benestar Social i Família:
1. Que es desenvolupi reglamentàriament la Llei 14/2010, de 27 de maig, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, i es reguli els drets dels infants i adolescents en situació de tutela o guarda de la DGAIA, la realització de pràctiques de contenció i el funcionament dels centres residencials d'acció educativa, d'acolliment, i d'educació intensiva.
2. Que, amb caràcter general, es reguli la garantia dels drets dels infants en qualsevol tipologia d'establiment residencial, com ara centres sociosanitaris, per a l'atenció d'infants amb discapacitat o altres.
3. Que es consideri la creació d'un centre residencial públic d'atenció a les drogodependències per a persones menors d'edat, tant per a infants i adolescents sota tutela o guarda de la DGAIA com per a infants o adolescents no tutelats.
4. Que mentre no es faci efectiva la revisió en profunditat dels protocols de funcionament del centre en la línia de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'Infant i la normativa vigent la DGAIA s'abstingui d'ingressar més infants tutelats al centres Font Fregona i Maspons.
5. Que el Departament de Salut revisi l'autorització dels centres Font Fregona i Maspons per valorar si la tipologia d'usuari atès s'ajusta al tipus d'autorització.
6. Que, atès que es tracta d'un mitjà no homologat, els Departaments de Salut i Benestar Social i Família prohibeixin l'ús de la ?cadira? de contenció dels centres Font Fregona i Maspons, i s'emprin mitjans homologats que s'utilitzen en altres dependències on hi ha persones privades de llibertat i que permeten practicar les contencions estrictament necessàries amb respecte a la integritat física i psicològica i la dignitat dels infants i adolescents.
7. Que mentre no s'adoptin les mesures normatives que donin cobertura legal i garanteixin un procediment garantista per dur a terme les contencions imprescindibles per evitar danys concrets i imminents als adolescents, els departaments de Salut i Benestar Social i Família adoptin les mesures necessàries per garantir que les contencions als centres Font Fregona i Maspons s'utilitzen només com a últim recurs de forma excepcional. A més a més, s'ha de garantir que les mesures s'apliquen en el temps mínim imprescindible, en un espai separat, sense la participació d'altres infants, mai com a càstig o sanció, i amb ple respecte a la seva dignitat, en els termes establerts pel marc normatiu vigent i les instruccions i recomanacions del Departament de Benestar Social i Família i el Col·legi de Metges de Barcelona.
8. Que el Departament de Benestar Social i Família revisi el funcionament del centres Font Fregona i Maspons per garantir que s'adequa a la normativa sobre drets dels infants. En aquest sentit:
a) Que es garanteixi formació específica dels professionals en infància i una ràtio educador/infant suficient.
b) Que es garanteixi un tracte afectiu i una intervenció individualitzada mitjançant l'establiment de la figura d'educador tutor.
c) Que es garanteixi la separació d'infants i adults.
d) Que es revisi l'aplicació de càstigs i sancions i se suprimeixin les sancions relacionades amb el menjar i amb les visites amb els progenitors i les sancions que poden atemptar contra la dignitat d'infants i adolescents, com ara les relacionades amb la roba i el calçat.
e) Que s'estableixi un procediment de revisió de les sancions.
f) Que s'estudiï formes de garantir el dret de la intimitat dels nois i noies al centre.
g) Que s'asseguri que el règim de visites amb els progenitors i la durada de l'estada depenen de les necessitats dels infants i no s'utilitzen com a instrument de pressió o de càstig.
h) Que s'estableixi un procediment de queixa perquè els infants es puguin adreçar a la DGAIA, a la Fiscalia i al Síndic sense haver de demanar-ho al centre, i que se'ls faciliti informació sobre aquest procediment.
i) Que es demani autorització judicial per efectuar internaments d'infants i adolescents i es garanteixi que a tots se'ls ha fet un diagnòstic mèdic indicatiu de la necessitat de l'ingrés.
9. Que ateses les característiques del centre, la DGAIA faci un seguiment intensiu i freqüent del funcionament del centre, del tracte que reben infants i joves i, en general, del respecte dels seus drets.