Un cop rebut l'informe de resposta del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC), el Síndic incideix en les consideracions fetes amb anterioritat sobre la problemàtica dels retards en aquests procediments, i en la necessitat d'adoptar mesures realment eficaces per resoldre aquestes mancances.
Així, cal tenir en compte que en aquest cas ha transcorregut prop d'un any i mig des de la presentació de la sol?licitud de reconeixement o de revisió de grau de discapacitat, cosa que supera en excés el termini màxim de resolució fixat legalment.
A més, d'acord amb la resposta, en aquest cas encara no s'ha fixat la data de valoració.
Respecte a això, el Síndic recorda que, d'acord amb la legislació vigent, les administracions públiques tenen el deure de complir els terminis màxims de resolució previstos en cada cas, i que aquest és un principi bàsic del procediment administratiu i d'una bona administració.
Aquest deure s'emmarca en els principis d'eficàcia i celeritat que han de regir l'actuació administrativa, per la qual cosa, i sempre amb les degudes garanties, cal agilitar tant com sigui possible la instrucció dels procediments, i resoldre'ls en el termini més breu possible; però en tot cas dins del màxim establert reglamentàriament.
De conformitat amb això exposat, el Síndic recorda el deure de l'Administració de dictar resolució expressa en tots els procediments administratius, i de fer-ho dins dels terminis màxims establerts. I consegüentment, amb relació al cas concret que motiva aquesta queixa, el Síndic reitera la necessitat que s'adoptin les mesures adients per tal d'agilitar la tramitació de les sol·licituds, de manera que es resolguin els procediments en el termini més breu possible.
Igualment, demana que es comuniqui la data i el contingut de la resolució que s'adopti en aquest procediment.
Finalment, el Síndic recorda que és molt important que una persona amb alguna discapacitat rebi, com més aviat millor, la resolució en què s'estableix el seu grau de disminució, ja que d'aquest depèn la seva possibilitat d'accedir a un plec de prestacions i mesures compensatòries que li permetin millorar la seva qualitat de vida mitjançant ajudes destinades a fomentar la seva integració social i el desenvolupament de la pròpia autonomia.