El Síndic indica:
1. La queixa s'origina perquè l'oferta inicial de places a secundària no era adequada a la demanda existent.
Segons Educació, aquesta previsió insuficient de places es deu perquè:
a) en els centres de la ciutat s'hi ha preinscrit un total de 25 alumnes de fora de Tortosa (19 al centre Sagrada Família, que disposa de servei de residència)
b) 5 alumnes escolaritzats a 6è de primària a l'escola concertada han fet la preinscripció a instituts públics.
S'entén que l'existència de 25 sol·licituds procedents d'altres municipis no és un fet nou difícil de preveure. Per tant, el Síndic considera que si la planificació de l'oferta s'hagués fet correctament no hagués calgut crear un nou grup a posteriori.
Per això, el Síndic suggereix que en propers processos d'admissió utilitzin els instruments per preveure amb major precisió l'oferta inicial de places.
2. Educació té el deure d'ampliar l'oferta inicial de places i té la discrecionalitat per decidir on les ubica, sempre que respecti els principis generals d'admissió.
En aquest sentit, el Decret 75/2007, d'admissió d'alumnat, estableix en l'art.2, que tot l'alumnat té dret a un lloc escolar que li garanteixi l'ensenyament bàsic en condicions de gratuïtat. Així mateix, en l'art.5 afegeix que Educació determina anualment, escoltats els ajuntaments, l'oferta inicial de llocs escolars en cada centre, però pot ser modificada en acabar els períodes de preinscripció.
El mateix Decret estableix en l'art.2 que el dret a l'educació es regeix pels principis d'equitat, igualtat, integració i cohesió social. El règim d'admissió de l'alumnat garanteix la llibertat d'elecció de centre, que ha de ser atesa sempre que l'oferta ho permeti."
D'acord amb aquesta normativa, Educació decedeix ampliar amb un nou grup l'oferta inicial de l'IES de l'Ebre.
Educació fa esment a garantir un cert equilibri en la composició social dels centres de secundària del municipi i la complexitat educativa del seu alumnat, i també a promoure un cert equilibri en l'oferta educativa dels dos instituts. La concentració de l'alumnat d'ESO a l'IES Joaquim Bau no seria positiva de cara a la pervivència futura de l'oferta de batxillerat a l'IES de l'Ebre, com tampoc ho seria que s'associés l'IES de l'Ebre als ensenyaments de cicles formatius i l'IES Joaquim Bau als ensenyaments de batxillerat. Convé garantir que poden assolir l'excel·lència en ambdós itineraris educatius.
Així, no s'aprecia irregularitat en l'actuació del Departament en la ubicació del grup de 1r d'ESO que no havia estat prèviament planificat, perquè afavoreixen l'equitat en l'admissió i en la composició social dels centres.
3. Les dades relacionades amb la distribució de l'alumnat estranger i de l'alumnat amb nee, el grau de rebuig a escolaritzar-se a l'IES de l'Ebre, constaten que el municipi pateix, com a mínim a secundària, importants nivells de segregació escolar. Els alumnes dels CAEP, que concentren una major proporció d'alumnat amb nee, s'orienten cap a l'IES de l'Ebre.
Segons Educació, l'IES Joaquim Bau comptaria amb un 23,9% d'alumnat estranger i un 8,1% amb nee, mentre que l'IES de l'Ebre són el 43,4% i del 9,4%, respectivament. Aquesta proporció en el cas de l'IES de l'Ebre seria del 80%. Per això, la segregació escolar comporta una vulneració dels drets educatius bàsics dels infants.
Educació ha realitzat aquest curs polítiques de promoció de l'equitat en l'admissió d'alumnat als centres de secundària a Tortosa, fonamentals per combatre aquest fenomen. No obstant això, i en l'informe extraordinari La segregació escolar a Catalunya del 2008 ja es feia esment, capgirar aquestes dinàmiques segregadores requereix actuacions a tots els nivells (escolarització de l'alumnat nee, adscripcions,zonificació escolar, etc.), i també de processos de revaloració dels centres més estigmatitzats i polítiques d'atracció de la demanda cap a aquests (amb projectes educatius atractius, amb recursos innovadors, etc.).
Per tant, el Síndic suggereix que desenvolupin un treball actiu per fer atractius ambdós centres a la demanda escolar i que apliquin polítiques més integrals per combatre la segregació escolar existent. No és adequat que l'alumnat dels CAEP s'escolaritzi íntegrament a un determinat institut.
4. També resulta fonamental, un treball compartit i coordinat entre els agents educatius del municipi.
En el cas de Tortosa, no hi ha directius compartides entre les direccions dels centres escolars a l'hora de combatre aquest fenomen.
Per tant, el Síndic demana que endeguin un procés de treball compartit entre tots els agents educatius per combatre la segregació escolar.