Un cop rebuts tots els informes, el Síndic fa les consideracions següents al consistori:
En primer lloc, pel que fa als factors econòmics, que són l'origen de les desigualtats socials i educatives del nostre sistema educatiu, el criteri previst en el Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics, de prioritzar l'accés a les famílies perceptores del Programa interdepartamental de la renda mínima d'inserció de Catalunya (PIRMI) és insuficient per discriminar l'accés d'aquells que tenen menys recursos. La consideració de la renda per càpita podria justificar l'eliminació del tractament preferencial que tenen les famílies nombroses, perquè ja es ponderaria la seva situació econòmica en dividir la renda familiar pel nombre de membres.
En segon lloc, cal prioritzar els criteris que pretenen facilitar o promoure la conciliació de la vida laboral i familiar dels progenitors. Des d'aquest punt de vista, criteris addicionals com ara "família monoparental", "situació laboral activa" o "família amb la guarda de l'infant sense ser-ne el pare o la mare", incorporats per molts ajuntaments com a criteris de prioritat, estan establerts per facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral i per donar més oportunitats d'accés als infants amb situacions familiars més desafavorides. Així, la incorporació d'aquests nous criteris va en la línia del criteri defensat pel Síndic en l'informe extraordinari sobre l'escolarització de zero a tres anys a Catalunya.
En tercer lloc, el Síndic també considera que el criteri de prioritat de germans al centre aplicat per als infants que tenen germans a P-2 i que abandonaran el centre el curs en què l'admissió es fa efectiva, no assegura l'agrupament de germans. Es comparteix la necessitat d'establir un criteri de prioritat que permeti garantir l'agrupament real. Quan es pensa els motius que podrien justificar l'existència d'aquest criteri, convé tenir present dues situacions reals: D’una banda, hi ha escoles que cobreixen tota l'etapa d'educació infantil, de manera que el criteri de prioritat en el cas de tenir germans a P-2 sí que afavoreix l'agrupament de germans en el mateix centre; i de l’altra, per circumstàncies diverses (necessitats educatives especials), hi ha casos d'alumnes que romanen un curs més a P-2, quan podrien passar a P-3, de manera que aquest criteri també afavoriria l'agrupament de germans.
Ara bé, cal tenir en compte que aquestes situacions es produeixen de manera excepcional i no representen una norma. Aquest criteri dóna prioritat d'accés a molts altres alumnes que no tindran germans al centre en el moment d'incorporar-s'hi. Per això, en no tractar-se d'una oferta garantida de manera universal, el Síndic considera fonamental afinar les condicions que donen prioritat en l'accés, i eliminar així qualsevol tipus de greuge que pugui existir. Per tant, el Síndic ha recomanat a diversos ajuntaments que el criteri "Quan l'alumne o alumna té germans o germanes escolaritzats o escolaritzades al centre en el moment en què es presenta la preinscripció" adopti el següent format: "Quan es prevegi que l'alumne o alumna tingui germans o germanes escolaritzats o escolaritzades al centre en el moment d'iniciar l'escolarització".
Per tant, el Síndic recomana que es revisi la normativa d'admissió per tal d'ajustar al màxim l'accés a l'oferta a les necessitats presents al municipi. Quant als costos d'accés a les escoles bressol del municipi, especialment a les del sector privat, s’indica que l'Ajuntament no fa cap convocatòria de beques i ajuts, però sí que es donen ajuts socials a les famílies que, per causes econòmiques o socials, ho necessiten. El Síndic també suggereix que es desenvolupi activament i es formalitzi una política de beques d'accés a les escoles bressol per a les famílies amb menys recursos econòmics. Atesa la informació del Departament d'Educació, en el sentit que no els constava que cap de les llars d'infants privades del municipi hagués sol·licitat aquesta subvenció, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Corbera de Llobregat que doni a conèixer l'existència d'aquesta subvenció als centres en qüestió, per tal que puguin sol·licitar-la, si així ho consideren necessari.