La persona interessada planteja la seva queixa envers l'Agència Catalana de Consum (en endavant ACC) i l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (en endavant OMIC) d'Esplugues de Llobregat per considerar que no van efectuar totes les actuacions necessàries per defensar els seus drets com a consumidor davant la reclamació que va presentar contra un establiment on va comprar unes ulleres.
L'OMIC d'Esplugues de Llobregat informa que va traslladar la reclamació de la persona interessada a l'establiment comercial amb la sol·licitud de mediació corresponent. En rebre la resposta de l'establiment òptic en la qual aquest defensava la seva actuació i desestimava la reclamació de la persona interessada, va traslladar la denúncia a l'ACC per tal que l'Agència comprovés la legalitat de l'actuació de la botiga i valorés la possible existència d'una infracció administrativa.
Per la seva banda, l'ACC informa que atès que l'objecte de la reclamació es relaciona amb un cas de pràctica professional i que, de conformitat amb la normativa que regula els col·legis professionals, són aquests els que tenen les facultats d'inspeccionar i, si escau, sancionar les possibles males pràctiques, va traslladar la queixa al Col·legi d'Òptics Optometristes de Catalunya. A més, va informar d'aquest trasllat tant l'OMIC com la persona interessada, i va advertir el Col·legi de la necessitat d'informar el promotor de la reclamació del resultat de la seves gestions.
El Síndic doncs, considera que ni l'actuació de l'OMIC ni la de l'ACC no poden considerar-se irregulars, en tant que s'ajusten a les funcions que tenen encomanades aquests òrgans de consum.
El Col·legi d'Òptics Optometristes, davant la sol·licitud d'informació del Síndic, va trametre la carta enviada a l'ACC en la qual informava que no podia resoldre la qüestió perquè la persona promotora de la reclamació no aportava prou proves.
Atesa aquesta informació i de conformitat amb els estatuts del Col·legi, el Síndic considera que es podria haver portat a terme una fase d'instrucció més exhaustiva a fi i efecte de determinar si es va produir, tal com al·legava la persona interessada, una mala pràctica professional.
A més a més, entén que una resolució de desestimació hauria d'estar suficientment motivada, i que s'hauria de notificar en qualsevol cas a la persona interessada.
Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Col·legi d'Òptics Optometristes de Catalunya que revisi les actuacions dutes a terme arran de la denúncia presentada per la persona interessada, que valori la possibilitat de verificar el producte objecte de la queixa per determinar si hi hagut o no mala praxis professional i que dicti en qualsevol cas una resolució motivada, la qual ha de ser notificada al promotor de la queixa.