Resolució
Q-02497/2010 Manca d'actuació suficient del Departament de Medi Ambient i Habitatge davant les reclamacions per la possible afectació al medi ambient d'una empresa.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 04/06/2010
Data de l'últim moviment 07/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

L'any 2006 el Síndic va tramitar una queixa per una suposada manca d'actuació suficient del Departament de Medi Ambient i Habitatge (en endavant DMAH) i de l'Ajuntament de Girona davant les reclamacions fetes pel promotor per la possible afectació al medi ambient i a la salut per les emissions a l'atmosfera fetes per l'activitat d'elaboració i torrefacció de cafè i infusions d'una empresa al municipi de Girona.

En vista de la informació facilitada per l'Ajuntament i pel DMAH, atesa la recent obtenció de l'autorització ambiental i de les mesures de control i de correcció establertes, el Síndic va informar la persona interessada i va donar per finalitzades les actuacions.

De nou, el promotor demana la intervenció del Síndic, atès que considera que les circumstàncies no han variat i que les emissions provoquen molèsties respiratòries i afectació al medi ambient per l'emissió de gasos i odoríferes pròpies d'aquella activitat. Considera que no s'han dut a terme les accions de control i correcció anunciades.

En l'escrit de 10 de maig de 2007, signat pel Servei de Vigilància i Control de l'Aire s'informava que l'autorització ambiental incloïa "una sèrie de mesures i condicions per a la avaluació i la reducció de les olors". S'anunciava també un estudi de l'avaluació dels punts emissors i propostes de reducció i registre d'episodis d'olors. Quant a l'emissió de compostos orgànics, s'establien controls dels focus i l'obligació de l'empresa d'adequar-se "als nivells d'emissió associats a l'aplicació de les millors tecnologies disponibles".

Contingut

Un cop admesa la queixa a tràmit, el Síndic va demanar a la Direcció General de Qualitat Ambiental informació avaluada sobre les mesures preses, les correccions aplicades, conclusions de l'estudi anunciat i episodis enregistrats, sobre els controls d'emissió de compostos orgànics i noves mesures correctores instaurades i sobre l'avaluació de conjunt. 

Es tractava, en definitiva, de conèixer quina havia estat l'evolució sobre les mesures anunciades l'any 2007 i si ja es disposava de dades objectives sobre la possible incidència en l'atmosfera d'immissions no permeses i sobre la possibilitat de corregir olors evitables.

La resposta facilitada per la Direcció General de Qualitat Ambiental només ofereix informació sobre actuacions relacionades amb les limitades a reclamar informació i actuacions, encara no facilitades pel titular de l'activitat. Així, es que es va damnar l'any 2007 continua pendent.  

No es diu res, però, quant a l'avaluació de les emissions a l'atmosfera, ni s'aporten dades objectives sobre possible emissió de compostos orgànics o partícules, ni s'indica si en el cas de produir-se es mantenen en valors tolerables per tal que no afectin a la salut.

Quant a la reducció d'emissions i l'avaluació de les olors, el Síndic recorda que el 27 de març de 2007 ja es va demanar a l'empresa titular tota una sèrie de dades i avaluacions.

El 22 de desembre de 2008, és a dir, un any i nou mesos desprès, l'empresa no va reaccionar i va demanar aclariments a l'Administració sobre les accions i la informació requerida. És a dir, que aparentment res no s'havia mogut des del març de 2007.

El 9 de desembre de 2009, quan ja havien passat dos anys i nou mesos des de març de 2007, l'empresa va presentar un estudi de reducció d'emissions que el DMAH considera que no conté propostes ni actuacions concretes. No es diu res sobre la resta d'informació demanada: avaluació, determinació de punts generadors, control de compostos orgànics i mesures d'adequació a les millors tecnologies disponibles. La situació, com a mínim en vista de la informació aportada, era la mateixa que al març de 2007.

Finalment, el passat 20 de setembre de 2010, pocs dies desprès de que el Síndic demanés nova informació sobre aquest afer, l'Administració va reiterar la informació pendent des de, com a mínim, el març de 2007. 

En conseqüència, la situació actual és la mateixa de fa tres anys i nou mesos. I tant l'Administració mediambiental, com el Síndic, com la persona interessada continuen sense disposar de dades objectives sobre les característiques i les possibles mesures correctores per instaurar amb relació a les emissions a l'atmosfera producte de l'activitat d'aquesta fàbrica de Girona.

Les queixes del promotor fan referència a la manca d'informació i a les possibles conseqüències no volgudes per a la salut de les emissions a l'atmosfera. Podria ser que les emissions no fossin nocives o es mantinguessin dins de valors acceptables i que les olors no es poguessin reduir més aplicant les millors tècniques disponibles, però aquesta administració ambiental encara no ho sap, si més no en vista de la informació obtinguda i de la que, tot i haver estat demanada, no ha estat facilitada.

Els dubtes i temors legítims del reclamant es poden combatre posant al seu abast la informació necessària sobre el que realment succeeix, les mesures aplicades i quina és l'acció de control de l'Administració sobre les activitats, informació que, d'altra banda, el Síndic recorda que té tot el dret a disposar d'acord amb el que estableix la Llei 27/2006, de 18 de juliol, sobre el dret d'accés a la informació en matèria de medi ambient.

En conseqüència, el Síndic considera que, atès que han transcorregut tres anys i nou mesos des de la primera demanda de dades i actuacions al titular de l'activitat sense que hagi fet res del que li ha estat demanat, l'Administració ambiental no ha estat prou diligent ni exigent quant al control de l'activitat, ja que desconeix, a hores d'ara, de forma objectiva les característiques de les emissions i les possibles correccions que cal aplicar. 

Per tant, el Síndic recorda al DMAH el deure legal de complir i fer complir els requeriments i les condicions d'exercici de l'activitat, tot obligant a aplicar les mesures correctores que s'escaiguin. Així mateix, recorda el deure de ser congruent amb les seves pròpies de decisions en matèria de control de les activitats que puguin ocasionar immissions al medi ambient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

06/09/2010 Direcció General de Qualitat Ambiental Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/10/2010 Direcció General de Qualitat Ambiental Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2010 Direcció General de Qualitat Ambiental Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
09/12/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
04/03/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/10/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en matèria de medi ambient- BOE.171 (19/07/2006)
Ley 34/2007, de 15 de noviembre, de calidad del aire y protección de la atmósfera- BOE.275 (16/11/2007)