La promotora es queixa dels canvis en els ajuts de desplaçament i de menjador escolar per als alumnes de l'escola Andreu Farran, de la zona escolar rural (en endavant ZER) Montsec, d'Àger.
La persona interessada exposa que, des de l'any passat, estan a l'espera de rebre les ajudes per als alumnes desplaçats, corresponents a menjador i transport, fet que posa en risc la continuïtat de garantir el servei de menjador.
La no-concessió d'ajuts provoca que hi hagi menys famílies que facin ús del servei de menjador, fet que els dificulta la conciliació de la seva vida laboral i familiar, i també redueix les oportunitats de mantenir el servei per part de les famílies que no tenen altres opcions de conciliació.
Segons sembla, les famílies resideixen al mateix municipi d'escolarització, però entre 3,5 km i 8 km de distància de l'escola, la qual cosa els impedeix fer quatre viatges diaris pel cost que suposa i pel temps requerit.
El Departament d'Educació manifesta que no s'han incorporat canvis en la concessió d'aquests ajuts en els darrers cursos.
Amb tot, la persona interessada afegeix que es tracta d'una escola petita, amb vint-i-dos alumnes, i que la permanència de la majoria d'aquests alumnes al servei de menjador és imprescindible per poder garantir l'existència del mateix servei. Actualment, per al curs 2010/2011, hi ha vint-i-un alumnes que en fan ús.
En qualsevol cas, la persona interessada lamenta, entre altres, tres aspectes que són susceptibles de millora:
1. El primer té a veure amb l'absència d'obligatorietat en la provisió dels serveis de transport i menjador escolars en casos en què, com els que afecten alguns dels alumnes del centre, aquesta provisió sembla necessària per la distància del domicili de residència respecte al centre escolar.
Com ja és sabut, la provisió dels serveis de menjador i transport escolars a Catalunya està regulada pel Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d'Educació, i pel Decret 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport per tal de facilitar el desplaçament de l'alumnat en l'educació obligatòria, respectivament.
En síntesi, aquesta normativa preveu que el servei escolar de transport sigui de provisió obligatòria i gratuïta per als alumnes d'educació obligatòria "que hagin d'escolaritzar-se fora del seu municipi de residència en un centre públic (o sufragat amb fons públics) ordinari o d'educació especial, proposat pel Departament d'Educació". De manera similar, i segons aquesta normativa, el servei escolar de menjador ha de ser de provisió obligatòria i gratuïta per a l'alumnat dels ensenyaments obligatoris escolaritzat en centres docents públics que es trobi en la condició d''estar obligat a desplaçar-se fora del seu municipi de residència, per inexistència en aquest d'oferta del nivell educatiu corresponent (encara que, a diferència del transport, el centre no ha de ser a proposta del Departament d'Educació) o "estar escolaritzats en centres d'educació especial o en centres d'acció especial". Per a la resta de casos, doncs, la provisió d'aquests serveis està prevista com a opcional i no necessàriament gratuïta.
En aquest sentit, tal com el Síndic ha repetit en nombroses ocasions en el marc d'altres expedients, aquesta institució recorda que l'aplicació de la regulació actual produeix resultats de vegades injustos, ja que només té en compte la delimitació del terme municipal, mentre que l'atorgament d'ajuts individuals té un efecte compensador limitat pel seu caràcter potestatiu.
Per aquest motiu, en l'informe extraordinari "La provisió i l'accés als serveis de transport i menjador escolars", que en data 6 de maig de 2010 es va lliurar al Parlament de Catalunya, es proposava analitzar els problemes plantejats a aquesta institució relacionats amb aquest àmbit de la política educativa i es formulaven recomanacions amb la voluntat de contribuir a la resolució dels greuges i de les desigualtats existents.
Així, el Síndic suggereix al Departament d'Educació que millori la provisió pressupostària destinada a la provisió d'aquests serveis, i que modifiqui els decrets que els regulen i incorpori criteris de distància geogràfica i de renda per determinar la provisió obligatòria i gratuïta dels serveis de transport i menjador escolars.
En el marc d'aquest expedient, doncs, el Síndic reitera la necessitat d'actualitzar la normativa que regula la provisió dels serveis de transport i menjador escolars.
2. El segon dels aspectes susceptibles de millora fa referència a retards en la transferència de recursos del Departament d'Educació als consells comarcals, que genera efectes especialment insostenibles en el cas d'escoles petites, amb menys capacitat econòmica per fer front de manera subsidiària als pagaments que s'han de satisfer a les empreses proveïdores.
La persona interessada informa que el calendari que es va seguir el curs 2009/2010 per al pagament del consell comarcal a l'associació de mares i pares d'alumnes (en endavant AMPA) va ser:
- Desembre: resolució de la convocatòria d'ajuts
- Abril: pagament corresponent als ajuts per al primer trimestre
- Juny: pagament corresponent als ajuts per al segon trimestre
- Juliol-setembre: pagament corresponent als ajuts per al tercer trimestre
En aquest sentit, en el mateix informe extraordinari que s'ha mencionat més amunt ja s'esmentava que altres problemes de coordinació constatats pel Síndic de Greuges en el marc de la seva activitat tenen a veure amb retards en la transferència de recursos financers per part del Departament d'Educació als consells comarcals previstos per sufragar els costos dels serveis de menjador i transport escolars. Aquests retards han provocat, al seu torn, problemes amb la gestió del servei per part de consells comarcals (transport) i de centres i AMPA (menjador), i amb la relació amb les empreses proveïdores.
Davant d'aquest fet, el Síndic ja va suggerir, i es reitera en aquesta ocasió, que el Departament d'Educació desenvolupés les mesures financeres necessàries a fi de garantir la puntualitat en els pagaments que fa als consells comarcals pels conceptes de transport i menjador escolars.
Així mateix, el Síndic també demana que es clarifiquin les previsions de pagament per al curs 2010/2011.
3. I el tercer dels aspectes susceptibles de millora fa referència al fet que hi ha famílies que per raons socioeconòmiques rebran l'ajut i que, en canvi, han d'anticipar determinats recursos perquè que no saben un cop s'inicia el curs escolar si seran perceptors de beca i perquè reben l'ajut un cop el curs escolar objecte de subvenció ha quasi conclòs.
En aquest sentit, cal tenir present que el mes d'octubre de 2010, un mes més tard de l'inici del curs escolar, les famílies sol·licitants encara no saben quins ajuts els seran concedits.
El Síndic entén que el fet que les famílies que no poden pagar o que tenen dificultats per sufragar el cost del servei hagin de decidir sobre fer ús o no d'aquest servei abans de conèixer si seran perceptores o no d'ajut suposa una vulneració del dret a l'educació en igualtat d'oportunitats i una mala pràctica administrativa. Cal tenir present que aquestes famílies reben l'ajut, precisament, perquè no poden fer front a aquesta despesa.
A més, en escoles petites, com en el cas objecte de queixa, l'AMPA no disposa de recursos per compensar aquestes desigualtats socioeconòmiques.
Per aquest motiu, el Síndic suggereix que la resolució de les beques de menjador escolar es produeixi a l'inici del curs escolar a fi de garantir que les famílies amb dificultats econòmiques puguin decidir sobre l'ús del servei amb aquesta resolució i no hagin d'anticipar imports per sufragar-ne el cost.