En primer lloc, el Departament de Salut exposa en la seva resposta que la data en què es va incloure la persona interessada a la llista d'espera és de novembre de 2010 i que a l'Hospital de Bellvitge, el termini d'espera per a aquest tipus d'intervencions és de 15 a 18 mesos. Per tant, es preveu que la intervenció es faci a principis de 2012, i manifesta que el criteri de l'hospital per gestionar la llista d'espera té en compte la data d'inclusió a la llista, la gravetat del procés i la càrrega assistencial del professional.
No obstant aquesta informació, el Síndic constata que, malgrat haver-ho demanat, no se l'informa sobre la possibilitat que la persona interessada sigui intervinguda en un altre centre amb menys temps d'espera. Per tant, fa les consideracions següents al Departament de Salut:
En primer lloc, la intervenció en qüestió es troba entre els procediments quirúrgics amb un temps d'espera màxim garantit de sis mesos. En aquest cas concret, doncs, el Síndic constata que s'ha superat amb escreix el temps d'espera garantit.
El Síndic recorda l'existència d'un compromís legal respecte del dret a ser intervingut amb un termini màxim d'espera des de la inclusió del pacient a la llista d'espera, i suggereix que s'adoptin les mesures organitzatives que siguin necessàries perquè es respectin aquests terminis.
Igualment, el Síndic suggereix que es donin les ordres oportunes perquè el Servei Català de la Salut es posi en contacte amb el pacient perquè se l'informi de la possibilitat de què disposa d'optar entre romandre a la llista d'espera de l'Hospital de Bellvitge o ser derivat a un altre centre sanitari on es pugui fer la intervenció quirúrgica sense més demora.
D'altra banda, el Síndic es remet al suggeriment efectuat en el marc de la queixa 05080/2010, en què recomanava al Departament de Salut que donés les ordres oportunes perquè es dictés una nova instrucció o bé es modifiqués la 2/2004, que regula la informació que cal facilitar a les persones a les quals s'indiqui la realització d'un procediment quirúrgic, i s'hi inclogués:
- Que es tracta d'un procediment quirúrgic amb un temps d'espera garantit.
- Que per garantir el termini es pot demanar la derivació a un altre hospital de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública.
- Que passat el temps d'espera garantit sense que s'hagi dut a terme la intervenció el pacient pot adreçar-se al Servei Català de la Salut per sol·licitar la derivació a un centre no inclòs a la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública amb qui el Servei Català de la Salut tingui el contracte corresponent.
- El procediment establert per CatSalut per resoldre aquesta petició.
En segon lloc, pel que fa a les dades de l'Administració relatives al temps d'espera d'aquest procediment a l'Hospital de Bellvitge, el Síndic arriba a la conclusió que en dos mesos, entre el juny i el setembre de 2011, el temps d'espera ha augmentat més del doble. Així, mentre que al juny el temps d'espera era de gairebé 9 mesos, al setembre era d'entre 15 i 18 mesos. A més a més, el juny de 2011 el temps d'espera a l'hospital de Bellvitge era superior a la mitjana de Catalunya i per sobre del temps d'espera garantit.
Per aquest motiu, el Síndic insisteix en la necessitat que s'adoptin les mesures organitzatives que siguin necessàries perquè es respectin els terminis establerts i per evitar l'augment progressiu del temps d'espera a mesura que vagi passant el temps.
Finalment, en tercer lloc, la persona interessada indica que la informació que li van facilitar el metge i la infermera sobre la inclusió a la llista d'espera era del tot contradictòria, de manera que mentre el primer afirmava que hi estava inclòs, la segona afirmava que no.
Davant de situacions com aquesta, cal recordar el dret dels usuaris del sistema de salut públic a rebre informació veraç i completa sobre el seu procediment.
A banda del reconeixement normatiu del deure recollit en la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic de procediment de les administracions públiques de Catalunya, d'informació veraç i de qualitat, sigui quin sigui el suport en què es presti, el Síndic es remet també a les bones pràctiques administratives que han de regir l'actuació de les administracions públiques i, en aquest sentit, la institució va aprovar el Codi de bones pràctiques administratives, el setembre de 2009.
Per això, cal que l'Administració sanitària s'asseguri que totes les persones que hagin de donar informació als usuaris sobre els seus procediments estiguin prèviament ben informades.