L'any 2005 el Síndic va obrir una actuació d'ofici en el marc de la qual va demanar informació sobre el sistema de gestió de les llistes d'espera de centres residencials per a gent gran. En la resolució emesa en el marc d'aquesta actuació d'ofici, es va incidir, amb caràcter general, que s'ha d'evitar que en un context de dèficit de places assistencials de cobertura pública hi hagi places que poden estar disponibles, però que per diverses raons no s'ocupen. Amb aquest fi, el Síndic va suggerir que s'estudiés la possibilitat de millorar l'aplicació informàtica de l'aleshores Departament d'Acció Social i Ciutadania per aconseguir un coneixement total i actualitzat de la disponibilitat de places lliures en cada establiment, ja que aquesta aplicació només registra els ingressos dels usuaris aprovats per a una plaça pública, però no hi consten els possibles usuaris que hagin ocupat les places assignades amb contracte privat. El Departament va acceptar el suggeriment del Síndic.
Posteriorment, amb l'entrada en vigor de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, el sistema d'accés a les places residencials va començar a gestionar-se des del Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència (SCAAD). Tot i així, els suggeriments sobre la gestió de la disponibilitat de places i llistes d'espera i la millora de l'aplicació informàtica corresponent són plenament vigents.
Tanmateix, a partir de la tramitació de queixes individuals per les dificultats i les llargues llistes d'espera en l'accés a places de serveis residencials per a gent gran finançades amb fons públics, tramitades en els darrer anys, el Síndic ha constatat que la problemàtica d'insuficiència de recursos persisteix. Per tant, s'ha considerat oportú obrir una actuació d'ofici per fer el seguiment de les mesures adoptades des de l'Administració per a la gestió de les llistes d'espera d'accés a les places serveis residencials per a gent gran finançades amb fons públics.
Un cop estudiat l'informe de resposta del Departament de Benestar Social i Família, el Síndic li suggereix:
En primer lloc, que reguli, expressament i mitjançant un instrument jurídic de coneixement públic els criteris que han de seguir els equips de valoració i els serveis territorials en la gestió de les sol·licituds d'orientació a recursos residencials per a persones amb discapacitat.
En segon lloc, que reguli expressament i mitjançant un instrument jurídic de coneixement públic els criteris objectius de priorització d'ingrés als recursos residencials per a persones amb discapacitat (risc social, situació d'especial vulnerabilitat detectada pels serves socials, autoritzacions judicials, tancament de centres...) a què es fa referència en la resposta enviada al Síndic.
En tercer lloc que determini, en el marc de la regulació corresponent, que aquests criteris de priorització, en cas que s'apliquin en un cas concret, s'han de fer constar en la motivació de la resolució corresponent. En aquesta regulació s'hauria d'establir, igualment, quina és l'administració competent per informar sobre la concurrència d'un determinat factor de prioritat en un cas concret, i quina és l'administració encarregada de valorar i decidir sobre l'aplicació dels criteris de prioritat establerts.
I finalment, que estableixi un mecanisme de publicitat i consulta sobre l'estat de les llistes d'espera dels recursos residencials per a persones amb discapacitat, que permeti a la persona interessada consultar, en tot moment, el nom del recurs o dels recursos en què està inscrita en llista d'espera, i el lloc que ocupa en cada moment en cadascuna de les llistes d'espera en que està inscrita.