D'acord amb la informació aportada pel Departament de Salut, el Síndic constata que, en la composició del Consell Rector del Govern Territorial de Salut de Lleida, els representants dels ciutadans són exclusivament els alcaldes o els presidents dels consells comarcals. En relació amb aquesta constatació, més enllà d'aquesta representació política dels veïns, el Decret 38/2006, de 14 de març, que regula la creació de governs territorials de salut, també preveu la possibilitat de representar-los mitjançant, entre d'altres, les organitzacions veïnals, que integren els consells de salut dels corresponents governs territorials de salut, en tant que òrgans de participació ciutadana i associativa, d'acord amb l'article 4.1. d del decret esmentat.
En concret, en el cas del reglament de règim intern del Consell de Salut de la comarca de l'Urgell del Govern Territorial de Salut de Lleida, l'article 3 regula la composició d'aquest òrgan i determina els criteris en funció dels quals el consell rector del govern territorial de salut ha d'elegir els membres del ple, a més del president i els vicepresidents. D'acord amb aquests criteris, fixats al punt 7 de l'article, es delimiten diversos àmbits de participació i es fixen el màxim de representats que es poden elegir de cada àmbit de participació. Pel que fa a aquest cas, l'apartat C explicita un màxim de set representants d'entitats entre associacions o federacions veïnals, de familiars de persones malaltes i de persones usuàries que estiguin degudament acreditades.
Per tant, tant el Decret 38/2006 com el reglament de règim intern del Consell de Salut de l'Urgell plasmen la voluntat que, en relació amb aquest àmbit de participació, en el Ple del Consell de Salut també hi hagi representació dels veïns, si a la comarca hi ha associacions o federacions veïnals representatives d'aquest col·lectiu, a més de la representació de familiars de les persones malaltes i de les persones usuàries.