Resolució
Q-02528/2009 Manca de resposta de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes a una reclamació per la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil que no disposen de llicències ambientals.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Llicències d'activitats
Data d'inici 25/05/2009
Data de l'últim moviment 12/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Pere de Ribes Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Una associació de veïns de les Roquetes mostra la seva disconformitat amb relació a dues antenes de telefonia mòbil situades a dos carrers de Sant Pere de Ribes.

L'associació promotora es queixa de l'actuació de l'Ajuntament, ja que -segons diu- aquestes instal·lacions de telefonia mòbil no disposen de les llicències ambientals corresponents.

Segons la informació que facilita l'associació, aquestes dues antenes no s'ajusten al planejament urbanístic i, en concret, al pla especial regulador d'aquestes instal·lacions. 

Finalment, els veïns diuen que en data 14 de maig de 2009, van presentar un escrit a l'Ajuntament sobre aquest assumpte.

Contingut

A partir del que exposa l'informe municipal sol·licitat, el Síndic constata el següent:

Des de l'any 2007, l'Ajuntament disposa d'un pla especial regulador de les instal·lacions de telecomunicacions.

Les dues antenes ubicades al nucli de les Roquetes fa més de vuit anys que estan instal·lades. D'acord amb el Pla especial aprovat, no s'ajusten als emplaçaments proposats i, per tant, no poden ser objecte de legalització.

L'Ajuntament no ha optat pel cessament de l'activitat de les antenes per tal de garantir el servei als veïns de les Roquetes i no sobrecarregar l'estació de Vilanova (edifici Eurocenter), ja que això comportaria una minva en l'abast i la qualitat del servei tant per als veïns de les Roquetes com per als de Vilanova.

S'han fet mesuraments dels camps elèctrics de les antenes per part de tècnics municipals i de la Diputació de Barcelona amb el resultat que totes les mesures efectuades estan per sota dels nivells de referència que marca el Decret 148/2001, de 29 de maig, d'ordenació ambiental de les instal·lacions de telefonia mòbil i altres instal·lacions de radiocomunicació, i el Reial decret 1066/2001, de 28 de setembre, del Reglament que estableix les condicions de protecció del domini públic radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques i mesures de protecció sanitària davant emissions radioelèctriques.

S'ha constituït una ponència territorial formada per tots els grups polítics municipals, i amb representació dels veïns, per tractar i informar de tot allò relacionat amb la telefonia mòbil al municipi. També va tenir lloc, en data 23 de maig de 2009, una conferència informativa sobre antenes de telefonia mòbil per part d'un expert en la matèria. 

A més, segons la informació facilitada, l'Ajuntament ha iniciat o té previst iniciar una sèrie de mesures en relació amb aquest assumpte:

En primer lloc, un estudi amb el consorci Localret sobre les infraestructures de telecomunicacions al municipi per tal de revisar, si escau, el Pla especial esmentat més amunt. 

I en segon lloc, un conveni amb la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya, per a la implantació d'un sistema d'equips de control de nivells de camps electromagnètics d'estacions base de telefonia mòbil al terme municipal.

L'òptica des de la qual el Síndic analitza les queixes sobre les antenes de telefonia mòbil és molt clara i així va ser recollida en l'informe de l'any 2007 que va presentar al Parlament de Catalunya. Per això, el Síndic considera oportú transcriure aquí les consideracions que regeixen l'actuació de la institució en aquests assumptes, i que són plenament aplicables a aquest cas:

"El Síndic estudia les queixes dels veïns relatives a les antenes de telefonia mòbil a partir de les premisses següents:

- Cada dia hi ha més mòbils i les possibilitats que aquests ofereixen són més potents.

- No hi ha consens científic sobre les possibles repercussions que poden tenir les antenes per a la salut. A més, les diferents opinions són utilitzades per partidaris i detractors d'aquestes instal·lacions segons la situació.

- El Síndic no és un tècnic i, d'acord amb les funcions que li corresponen, no ha d'entrar a posicionar-se al costat d'una opinió científica o d'una altra.

Per això, davant d'aquestes queixes, l'actuació del Síndic segueix els criteris següents:

1. Aplicació de la legalitat vigent i ús de les potestats administratives

Com en qualsevol altra queixa, el Síndic ha de comprovar si l'Administració ha ajustat la seva actuació a la normativa vigent, és a dir, si la instal·lació s'ajusta a la normativa (estatal, catalana i municipal: ordenances, reglaments o plans urbanístics). Si l'Ajuntament ha fet ús de les potestats normativa, planificadora (per mitjà d'ordenança o pla urbanístic) o interventora (exigència de llicència urbanística i ambiental). Si la posada en funcionament de l'antena ha complert el tràmit del control inicial i, si aquest és favorable, si es respecten els controls periòdics, se supervisen les modificacions de la instal·lació i s'inicien els pertinents expedients inspectors i sancionadors, i de suspensió, cessament i clausura.

2. Respecte als drets d'informació i participació ciutadana

El fet que un ajuntament permeti el funcionament d'una antena i no apliqui les normes que l'obliguen a suspendre'n l'activitat o a exigir-ne la llicència genera una desconfiança addicional entre els veïns que no s'ajusta al que hauria de ser el bon govern dels assumptes públics. L'obligació d'informar i de respondre els escrits dels ciutadans no és cap disposició específica en matèria de telecomunicacions. Ben al contrari, és aplicable a qualsevol matèria relativa als afers públics i el medi ambient.

3. La gestió de la complexitat i el principi de bona administració

Cal un esforç addicional de les administracions per gestionar la complexitat d'una tecnologia nova i variable que actua en una escala espacial que supera els límits del municipi. El Síndic entén que aquests assumptes complexos que, de vegades, desborden les capacitats municipals s'han d'enfocar amb l'aplicació combinada dels criteris esmentats. Els principis de bon govern i bona administració reclamen dels poders públics una actuació que essencialment no hauria de ser diferent de la que cal en altres situacions, si no és per la necessitat d'extremar les precaucions que evitin que l'actuació administrativa alimenti les pors dels ciutadans.

La forma d'actuar es podria resumir així: Bona administració = respecte a la legalitat + exercici de potestats administratives + transparència + informació ciutadana + prudència. En conseqüència, correspon al Síndic demanar / supervisar / suggerir / col·laborar amb l'Administració perquè les queixes relacionades amb les antenes de mòbils siguin ateses des d'aquesta òptica. Més enllà de l'estricte compliment normatiu, la prudència, en tant que manca consens científic, ha de guiar l'actuació de l'Administració en la presa de decisions, de manera que entre diverses possibilitats opti per la més prudent.

Aquesta manera d'actuar ha estat validada pel Tribunal Europeu dels Drets Humans, en la sentència del 17 de gener de 2006 (Sra. Luginbühl contra Suïssa), en què el tribunal rebutja la queixa de la demandant perquè entén que no és raonable ni adequat que l'Administració estigui obligada a adoptar mesures més àmplies que les establertes en la legislació vigent per protegir els drets de la interessada, quan, a més, encara no hi ha consens científic sobre les possibles repercussions per a la salut.

Tot i això, el Síndic entén que el recurs als tribunals per part dels veïns contraris a les antenes podria ser evitable si l'Administració utilitza amb eficàcia les eines legals al seu abast. Per això, el Síndic ha d'estimular les administracions a actuar amb decisió davant les situacions que motiven una queixa i recorda els recursos existents a l'abast dels municipis en aquest casos (Localret, Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i els serveis d'assistència municipal de les diputacions i els consells comarcals)."

En aquest cas, l'Ajuntament indica que les dues instal·lacions de telefonia mòbil del nucli de les Roquetes no s'ajusten a la legalitat vigent i que, a més, no n'és possible la legalització d'acord amb el marc normatiu vigent al municipi.

Al costat d'això, el consistori ha exposat diverses iniciatives (revisió del pla especial, control dels nivells dels camps electromagnètics, etc.) que estan en marxa per tal de resoldre la situació, alhora que s'han posat en marxa mecanismes d'informació als veïns. El Síndic indica que valora adequadament aquestes iniciatives que s'han adoptat des de l'Ajuntament. 

Ara bé, cal subratllar que entre el compliment de la legalitat en el funcionament de les antenes i la prestació del servei de telefonia als veïns l'Ajuntament ha optat per una solució que no pot mantenir-se indefinidament i sense un horitzó temporal determinat. L'Administració no pot ignorar el marc jurídic vigent, especialment quan una part d'aquest marc jurídic ha estat adoptat per la mateixa Administració local amb l'aprovació d'un pla especial específic d'aquest tipus d'instal·lacions.

Per això, si des d'una forma estrictament provisional podria justificar-se la situació actual de les antenes en qüestió per tal de garantir el servei de telefonia mòbil als veïns, el Síndic indica que aquesta situació no pot perllongar-se en el temps sense una data clara de finalització. 

A més, cal tenir present que l'Ajuntament té reconegudes per llei potestats d'intervenció suficients per tal de fer cessar aquelles activitats que s'exerceixen sense respectar els requisits que fixa la normativa.

Per aquests motius, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que estableixi un calendari per dur a terme les mesures que ha exposat en l'informe, per tal que -una vegada transcorreguda la data corresponent- el consistori faci un ús complet de les seves potestats d'intervenció sobre les activitats sense llicència. En aquest sentit, i a banda dels altres mitjans que es consideren pertinents, la ponència territorial que ja s'ha constituït per a aquests assumptes pot ser un instrument idoni per informar als veïns sobre aquest calendari.

En data 27 de novembre de 2009, el Síndic va tancar l'expedient després de considerar el suggeriment acceptat, en vista de la informació que el consistori va facilitar sobre la revisió del Pla especial de telecomunicacions que havia de fer Localret en un termini de cinc mesos.

En aquest sentit, l'Ajuntament havia indicat que "si, finalment, en vista de l'informe emès per Localret, es decideix que no cal fer la revisió, caldrà iniciar els procediments establerts en matèria de protecció de la legalitat urbanística i de concessió administrativa per tal de retirar les instal·lacions que actualment no s'ajusten al Pla especial i ubicar-les als emplaçaments proposats per aquella figura de planejament". 

Tot i això, els promotors de la queixa indiquen que les instal·lacions han estat ampliades amb nous dispositius per tal d'adaptar-les a l'anomenada tercera generació i que continuen en el mateix emplaçament.

Per aquests motius, i per tal de poder estudiar novament l'assumpte, el Síndic demana informació sobre l'ampliació de les instal·lacions a què fan referència els promotors de la queixa i les actuacions que ha dut a terme respecte d'aquesta qüestió l'Ajuntament. 
També demana saber l'estat de tramitació del Pla especial de telecomunicacions, segons la revisió efectuada per Localret, i les seves determinacions pel que fa al manteniment o al canvi d'emplaçament de les instal·lacions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/06/2009 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/08/2009 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/10/2009 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/11/2009 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/11/2009 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Resolució
11/05/2010 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
11/08/2010 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
12/04/2011 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 148/2001, de 29 de maig, d'ordenació ambiental de les instal·lacions de telefonia mòbil altres instal·lacions de radiocomunicació- DOGC.3404 (07/06/2001)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.285 (27/11/1992)
Reial decret 1066/2001, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament que estableix les condicions de protecció del domini públic radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques i mesures de protecció sanitària enfront d'aquestes emissions- BOE.234 (29/09/2001)