La persona interessada exposa que l'abril de 2011 va presentar una sol·licitud de revisió de reconeixement del seu grau de discapacitat i, segons manifesta, les persones que el van atendre li van comentar que hauria d'esperar dos anys per obtenir la resolució.
L'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials exposa que el promotor de la queixa encara no té data assignada per passar la revisió del reconeixement del grau de disminució.
El Síndic constata que en aquest cas s'ha superat el termini màxim de resolució fixat legalment, de manera que recorda de nou al Departament de Benestar Social i Família que, d'acord amb la legislació vigent, les administracions públiques tenen el deure de complir els terminis màxims de resolució previstos en cada cas, i que aquest és un principi bàsic del procediment administratiu i d'una bona administració.
Aquest deure s'emmarca en els principis d'eficàcia i celeritat que han de regir l'actuació administrativa, per la qual cosa cal agilitar tant com sigui possible la instrucció dels procediments, i resoldre'ls en el termini més breu possible, però en tot cas dins del màxim establert legalment.
Amb ocasió d'altres queixes presentades al Síndic pel mateix motiu, el Departament de Benestar Social i Família ha fet saber al Síndic que, a fi d'incrementar els equips de valoració i agilitzar la resposta a les demandes, s'han signat convenis de col·laboració amb entitats públiques de salut i que molts territoris de Catalunya se n'han beneficiat, tot i que a la zona de Barcelona encara cal millorar aquest aspecte.
Malgrat aquesta informació, el Síndic incideix en les consideracions fetes anteriorment sobre la problemàtica dels retards en aquests procediments i la necessitat d'adoptar mesures realment eficaces per resoldre aquestes mancances.
Quant als criteris de priorització en la resolució de les sol·licituds de reconeixement o revisió del grau de disminució, el Síndic va iniciar una actuació d'ofici i va suggerir a l'anterior Departament d'Acció Social i Ciutadania que s'articulessin mecanismes que permetessin fer més difusió dels criteris de priorització existents.
En data 25 de novembre de 2010 el Departament d'Acció Social i Ciutadania va comunicar que no acceptava els suggeriments plantejats pel Síndic, ja que ?la via de priorització és excepcional i ha de comptar necessàriament amb la valoració prèvia dels professionals dels CAD a l'hora de formular-la per tal de garantir que efectivament el ciutadà que al·lega causa de priorització sigui realment prioritzable ateses les circumstàncies concretes de cada cas?.
En qualsevol cas, i per tal de fer un seguiment de l'objecte d'aquesta queixa, el Síndic demana que se li comuniqui la data assignada a la persona interessada per a la valoració del grau de disminució.