Resolució
Q-02547/2015 Queixa relativa a l'actuació de la direcció d'un centre educatiu de Reus

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Drets i deures dels alumnes
Data d'inici 13/04/2015
Data de l'últim moviment 16/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

La promotora de la queixa exposa que el seu fill està rebent una pressió constant de la direcció de l'institut on assisteix mitjançant la imposició de mesures correctores o sancions per la comissió de faltes lleus a causa del seu pentinat.

En l'informe del Departament d'Ensenyament s'assenyala que el curs 2014-2015 es van aplicar dues amonestacions orals i dues sancions per faltes lleus a l'alumne, i que les sancions es fonamenten en les Normes d'organització i funcionament del centre, en l'article que especifica com a obligació bàsica de l'alumnat el deure ?d'adoptar un comportament que s'adigui amb el model educatiu d'escola cristiana, tal com està definit en el caràcter propi i el projecte educatiu de centre?, i el deure de ?respectar el caràcter propi del centre i el seu projecte educatiu?. També es fa referència al reglament de règim intern, en què es fa constar que ?el cabell ha d'estar net i pentinat per venir a l'escola?.

Un cop estudiat a fons aquest assumpte, el Síndic fa les consideracions següents:

En primer lloc, l'alumne és sancionat per portar un determinat pentinat o tall de cabell, situació que afecta la seva imatge però que no constitueix per si mateixa una actuació o conducta que afecti el clima de convivència al centre. En aquest sentit, les normes del centre fan al·lusió al deure de portar el cabell net i pentinat, però en aquest cas no es fa menció a cap incompliment del deure d'higiene, sinó que se sanciona perquè es considera que del pentinat en deriva una actitud de provocació. Tot i això, d'acord amb el marc normatiu que estableix la llei d'educació, el centre pot sancionar actuacions o conductes que infringeixin el deure de convivència però no està habilitat per sancionar per simples actituds, que han de ser abordades, si cal, des d'altres vessants, fins i tot en l'àmbit familiar.

En segon lloc, el fet de dur un pentinat determinat no està definit com una irregularitat que afecti la convivència al centre. L'aplicació de mesures educatives per aquest concepte incompleix el principi de tipicitat, que estableix que només es pot sancionar les infraccions previstes com a tals amb caràcter previ.

I en tercer lloc, el deure ?d'adoptar un comportament que s'adigui amb el model educatiu d'escola cristiana, tal com està definit en el caràcter propi i el projecte educatiu de centre? establert a les Normes d'organització i funcionament del centre, pot entrar en contradicció amb el dret a la llibertat religiosa dels alumnes i depassa les obligacions de l'alumnat previstes per la Llei d'educació, la qual estableix el deure de respectar el projecte educatiu i el caràcter propi del centre (art.22) però no d'adoptar cap comportament específic. En aquest sentit, cal tenir en compte que els centres del Servei d'Educació de Catalunya tenen el deure de participar en l'escolarització d'alumnes amb necessitats educatives específiques, i s'han de comprometre a fomentar la inclusió pedagògica. L'establiment de l'obligació d'adoptar un comportament específic en relació amb un model d'escola religiosa que vagi més enllà del deure de respecte pot incomplir el deure de coresponsabilitat en l'escolarització i d'inclusió pedagògica.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que:

1. Es declari la nul·litat de les sancions imposades a aquest alumne per causa del seu pentinat.

2. S'ajustin les normes d'organització i funcionament del centre de manera que especifiquin quines són les les conductes sancionables i la mesura educativa que es pot aplicar.

3. S'ajusti el contingut dels deures establerts per les normes de funcionament del centre a les previsions de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, i se suprimeixi el deure ?d'adoptar un comportament que s'adigui amb el model educatiu d'escola cristiana, tal com està definit en el caràcter propi i el projecte educatiu de centre?, perquè pot vulnerar el dret a la llibertat religiosa de l'alumnat i el deure de coresponsabilitat en l'escolarització d'alumnat amb necessitats educatives específiques.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/05/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/07/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/07/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/10/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
11/11/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/11/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
13/11/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Irregularitat
16/11/2015 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració