La promotora de la queixa, en nom de l'associació de mares i pares d'alumnes (en endavant AMPA) de l'escola Sant Julià de l'Arboç, exposa la seva preocupació per la situació del centre, específicament pel que fa a tres aspectes:
En primer lloc, per l'estat de l'escola: segons diu, el Departament d'Educació s'havia compromès a construir una nova escola, però el projecte s'ha aturat, tot i que l'escola es va planificar per 250 alumnes i ara en té quasi 500.
En segon lloc, per la desaparició de grups a favor d'una escola concertada: segons diu, s'han reduït grups amb el pretext que s'està reduint la demanda, però simultàniament s'han ampliat grups a una escola concertada amb separació de sexes del municipi.
I en tercer lloc, per l'excessiva rotació de professorat: segons diu, prop del 75% del professorat rota cada any.
Un dels aspectes que també assenyala l'AMPA és que s'han suprimit dos grups de cara al curs vinent de 3r i 4t, i que els grups resultants s'han deixat en 29 alumnes per aula.
Un cop analitzada la informació tramesa pel Departament d'Ensenyament, el Síndic assenyala, que valora positivament les actuacions dutes a terme per a la distribució de l'alumnat amb necessitats educatives especials (en endavant NEE) entre les escoles del municipi, així com les actuacions realitzades amb les famílies i els centres.
En aquest sentit, el Síndic demana al Departament que es mantinguin les mesures adoptades i que segueixi vetllant per la distribució equilibrada de l'alumnat entre els centres, en els termes que preveu la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, en l'article 48.
Pel que fa a la reducció d'un grup a l'escola Sant Julià, que va quedar amb 2 grups de P3, aquesta mesura es podria justificar des de la perspectiva d'evitar concentrar vacants a aquest centre i d'evitar el risc de concentració d'alumnat amb NEE en aquesta escola, especialment per mitjà de la matrícula fora de termini, atesa la tendència de la demanda de l'alumnat de nacionalitat estrangera cap a l'escola pública.
Tot i això, també cal considerar que la reducció d'un grup en aquesta escola ha estat paral·lela a l'increment fins a 4 grups d'una de les escoles concertades del municipi. La concentració de vacants, doncs, en part, s'ha pogut generar a través de l'ampliació de places escolars en altres centres del municipi. I aquesta decisió pot entrar en contradicció amb les previsions que conté l'article 44.4 de la Llei d'educació, el qual estableix que el Departament d'Ensenyament, en el marc de la programació educativa, ha de determinar l'oferta de llocs escolars tenint en compte l'oferta existent de centres públics i centres privats concertats, i és a partir d'aquesta programació que correspon al Departament establir nous llocs escolars del Servei d'Educació de Catalunya.
El Síndic considera que malgrat que la sobreoferta de places en relació amb les necessitats d'escolarització del municipi quedi compensada en l'actualitat per la demanda d'alumnes de la resta de la comarca, aquesta situació comporta riscos per a l'equilibri del procés d'admissió d'alumnat i per la pervivència dels centres ja existents. Així doncs, en funció del comportament de la demanda del mateix municipi, l'ampliació de grups a un mateix centre fins a quatre línies, que per si mateix pràcticament poden donar resposta al conjunt de necessitats d'escolarització presents al municipi, pot provocar que la resta d'oferta existent tingui una demanda cada cop més feble, i que la seva existència sigui cada cop menys necessària.
En vista d'aquest fet, el Síndic considera que hi ha dos aspectes que han de ser objecte d'una atenció especial i d'un seguiment per part del Departament d'Ensenyament.
D'una banda, cal assegurar que aquest centre pugui seguir assumint una part de l'alumnat amb necessitats educatives específiques del seu entorn, tal com també preveu l'article 44.1 de la Llei d'educació, segons el qual la programació de l'oferta educativa ha de garantir una escolarització adequada i equilibrada dels alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu. El Departament d'ensenyament informa que aquesta distribució sí que es duu a terme en aquest cas i que determina la distribució d'alumnat immigrant entre tots els centres del municipi, també aquest, per bé que no totalment equitativa. Per tant, el Síndic demana que se segueixi vetllant per aquesta qüestió.
D'altra banda, el Síndic considera que davant d'aquesta situació cal estar també especialment amatent a la situació de l'escola Sant Julià, que té una demanda molt feble. L'existència d'una situació de sobreoferta de places al municipi només pot justificar-se si el conjunt de centres sufragats amb fons públics tenen garantida la seva demanda, i també la seva continuïtat en condicions adequades d'equitat i qualitat. Tal com s'ha esmentat, un eventual canvi en la tendència en la demanda de les famílies del municipi pot acabar determinant un afebliment de l'escola Sant Julià.
És en aquest sentit que el Síndic demana que el Departament d'Ensenyament desenvolupi mesures per atraure la demanda escolar a l'escola Sant Julià, sense malmetre les polítiques de redistribució de la demanda d'origen immigrat, i que valori els riscos que suposa per a la continuïtat d'aquest centre aquesta situació de sobreoferta de places en funció de les necessitats d'escolarització del municipi.
Fetes aquestes consideracions, i per acabar d'estudiar el tema, el Síndic demana al Departament d'ensenyament que l'informi sobre:
- La previsió de construcció del nou centre de primària al qual es feia referència en l'informe del Departament sobre aquesta queixa, que estava en fase de supervisió i aprovació del Departament, i el calendari previst.
- El resultat del procés de preinscripció vigent, amb indicació del nombre de grups de P3, de sol·licituds i d'alumnat amb NEE assignat a cada centre, així com qualsevol informació que considereu rellevant en relació amb aquest assumpte.