El Síndic ha sabut que, des del 4 de març de 2013, a causa d'una convocatòria de vaga per part d'una empresa d'autobusos, nombrosos infants residents al barri de Torre Baró de la ciutat de Barcelona no han pogut assistir a l'escola amb normalitat.
Segons la informació de què es disposa, el fet que els serveis mínims previstos aprovats pel Departament d'Empresa i Ocupació no s'ajustin a les necessitats de transport d'aquests infants, especialment en horari de migdia, combinat amb la manca d'alternatives de transport a la zona, amb les dificultats econòmiques de les famílies afectades per sufragar possibles solucions individuals a aquest problema de desplaçament o amb la manca d'actuacions preventives o compensatòries suficients endegades per part del Consorci d'Educació de Barcelona a l'hora de vetllar per l'escolarització adequada d'aquests infants, han contribuït a fer que, durant aquest període, les faltes d'assistència a classe dels alumnes afectats fossin força prevalents.
Davant l'aparició d'una determinada problemàtica que posi en risc el dret a l'educació dels infants, l'Administració educativa (i en certa manera també les administracions locals, en el marc de les seves competències de vigilància del compliment de l'escolarització obligatòria) ha de desenvolupar les actuacions que escaiguin per promoure i fer possible l'exercici efectiu d'aquest dret.
En aquest sentit, convé posar de manifest que l'exercici efectiu del dret a l'educació pot col·lidir amb l'exercici d'altres drets, com ara el dret a la vaga dels treballadors de l'empresa d'autobusos, reconegut en l'article 28.2 de la Constitució com a dret fonamental.
L'article 10.2 del Reial decret llei 17/1977, de 4 de març, sobre relacions de treball, permet que, quan la vaga es declari en empreses encarregades de la prestació de qualsevol servei públic, l'autoritat governativa acordi les mesures necessàries per assegurar el funcionament dels serveis.
Es justifica l'establiment dels serveis mínims pel fet que determinats serveis, com ara el transport de viatgers, es consideren serveis essencials per a la comunitat, i la seva interrupció afecta drets i béns constitucionalment protegits, com ara el dret a la circulació que estableix l'article 19 de la Constitució. Així doncs, quan queda afectat un servei essencial per a la comunitat, com és el transport públic, l'autoritat governativa competent pot acordar les mesures necessàries per assegurar-ne el funcionament mínim.
Aquestes mesures per mantenir el servei essencial sempre han de ser proporcionals a les finalitats que es volen aconseguir i impliquen que es portin a terme els treballs necessaris per a la cobertura mínima dels drets que el mateix servei essencial dóna, però sense arribar al nivell de rendiment habitual ni assegurar-ne el funcionament normal. Tot i que el dret de vaga es pot limitar pel fet de tractar-se d'un servei essencial, l'exercici d'aquest dret no es pot impedir o limitar de forma desproporcionada, atès que s'estaria afectant un dret fonamental que és objecte de protecció constitucional.
Des d'aquesta perspectiva, quan la vaga afecta els serveis considerats essencials per a la població, cal vetllar per tal que es garanteixin altres drets constitucionals o llibertats públiques o béns constitucionalment protegits, per mitjà de la fixació d'un contingut mínim i indispensable per garantir els drets vitals i les necessitats bàsiques.
Així, doncs, en vista d'aquestes consideracions, davant l'evident afectació que aquesta vaga ha generat en l'exercici del dret a l'educació dels infants i ateses les peculiaritats orogràfiques i d'accessibilitat del barri de Torre Baró, el Síndic:
- demana al Departament d'Empresa i Ocupació que valori si els serveis mínims acordats han estat els adients per garantir el dret a l'educació, d'acord amb l'interès superior de l'infant, i que verifiqui que l'afectació sobre el dret a l'educació dels infants no és degut a incompliments d'aquests serveis mínims acordats.
- demana al Consorci d'Educació de Barcelona que, en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, desenvolupi totes les actuacions necessàries i mantingui les mesures de suport a l'escolaritat ja endegades per assegurar amb caràcter preventiu o compensatori l'assistència regular a l'escola del conjunt dels infants afectats, com a mínim mentre duri la vaga.
Posteriorment, el Departament d'Empresa i Ocupació ha informat que en data 19 d'abril de 2013 es va dictar una nova ordre de modificació de l'Ordre EMO/382013, de 28 de febrer, per la qual es garantia el servei essencial de transport de viatgers que realitza l'empresa esmentada incrementant els percentatges del servei a prestar durant la vaga. En aquesta mateixa línia, el Consorci d'Educació de Barcelona també ha informat que el 9 d'abril de 2013 es va decidir facilitar l'accés gratuït al servei de menjador escolar als alumnes afectats mentre ha durat la vaga.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic dóna per closes les seves actuacions en aquest assumpte.