El promotor es queixa de la manca de resposta de l'Institut Metropolità del Taxi (en endavant IMT) a un escrit que va presentar el 4 de juny de 2009 en què exposava la seva disconformitat amb l'actuació d'un taxista quan va intentar pagar el trajecte amb un bitllet de 50 euros.
Segons exposa la persona interessada, el dia 30 d'abril de 2009 va utilitzar el servei de taxi i quan va arribar al seu destí el taxista no va acceptar el bitllet de 50 euros del qual disposava per pagar el servei i, per tant, el taxista no el va deixar baixar del taxi, de manera que va fer la volta i el va portar de tornada al seu habitatge.
El promotor aporta una còpia de l'escrit que va rebre de l'IMT de 29 de maig de 2009, en què l'informen que, segons l'article 41.3 del Reglament del taxi, els conductors estan obligats a donar al client canvi fins als vint euros, i que si l'usuari tan sols disposa d'un bitllet d'import superior a l'establert com a canvi obligatori, el conductor tornarà a posar el taxímetre en marxa fins que l'usuari torni amb el canvi, i té dret a cobrar també el nou import que marqui el taxímetre.
Per tant, de la lectura de l'article esmentat no es desprèn que el conductor pugui no deixar baixar el client i portar-lo a un altre lloc sense el consentiment de l'usuari.
Un cop valorat l'informe de resposta de l'IMT, el Síndic indica que entén la necessitat d'establir un límit de disponibilitat de canvi per la mateixa naturalesa del servei, i que aquest límit dels 20 euros estigui recollit -com així ho disposa la Llei del taxi- en el corresponent Reglament que la desenvolupa.
Tanmateix, segons exposa la persona interessada, l'actuació del taxista va anar més enllà del que disposa l'article 41.3: "Així mateix, els conductors estan obligats, amb ocasió del cobrament del servei, a proporcionar al client el canvi de fins a vint euros. Aquesta quantitat podrà ser modificada en el moment d'actualització de tarifes. En cas que la persona usuària només disposi de bitllet superior a aquell establert com de canvi obligatori i l'import de la carrera sigui inferior a la dita quantitat, el conductor tornarà a posar el taxímetre en marxa fins que l'usuari torni amb el canvi, tenint dret a cobrar també el nou marcatge de taxímetre, excloent la baixada de bandera."
Del contingut d'aquest article no es desprèn que el taxista pugui retenir dintre del vehicle l'usuari en contra de la seva voluntat, sinó que sembla que hauria d'esperar i tornar a posar el taxímetre en marxa, fins que l'usuari tornés amb el canvi.
Certament pot arribar a produir-se una situació ben conflictiva entre taxista i usuari, en tant que legítimament el taxista pot dubtar que l'usuari torni on està parat el taxi per pagar els serveis ja prestats.
Tanmateix, aquesta inseguretat en cap cas no justifica que el taxista no permeti sortir del vehicle l'usuari, i menys encara, que faci unilateralment un altre recorregut sense el consentiment de la persona.
Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'IMT que intenti informar els usuaris, d'una forma molt més visible i independent al quadre on s'indiquin les tarifes del servei, de l'existència del límit de disponibilitat del canvi als 20 euros. D'aquesta manera, l'usuari pot disposar de la informació d'una forma ràpida abans de rebre el servei.
Aquesta indicació resultarà de gran utilitzat sobretot quan el taxista no admet altres formes de pagament com ara la targeta de dèbit o crèdit.
D'altra banda, el Síndic també suggereix que s'estableixi un protocol d'actuació quan es produeixin situacions com la que s'ha exposat. D'aquesta manera, el taxista no farà una interpretació unilateral de la normativa i s'evitarà situacions conflictives com la que ha portat a tramitar aquesta queixa.
El Síndic recorda que la persona tenia la voluntat de pagar el servei obtingut, encara que el pagament el volia fer mitjançant un bitllet d'import immediatament superior (50 euros) del permès (20 euros). Així doncs, en circumstàncies com aquesta, sotmetre'l a un tractament -com a mínim- inadequat per part de la persona que presta el servei, pot vulnerar un dels drets que es recull en l'article 9.15 del Reglament del taxi: "Ser atesos durant la prestació del servei amb l'adequada correcció per part del prestador".
Finalment, el Síndic recorda que del mateix article (41.3) se'n desprèn que el límit dels 20 euros de canvi pot ser modificat en el moment d'actualització de tarifes. Tot i que possiblement cada any s'han actualitzat les tarifes del servei, no consta que s'hagi actualitzat aquesta limitació des que va entrar en vigor el reglament de referència. Per tant, també suggereix que s'estudiï la possibilitat d'ampliar el límit de disponibilitat de canvi dels 20 euros als 50 euros, atès que el cost d'un viatge amb taxi és proporcionalment molt superior al cost d'altres mitjans de transport que també tenen la mateixa limitació en donar el canvi de 20 euros.