El promotor de la queixa exposa el seu desacord amb la resposta que ha obtingut d'Endesa en relació amb l'excés de consum elèctric que s'està facturant al seu sogre.
Segons exposa el promotor, Endesa va portar a terme una sobrefacturació entre els anys 2004 i 2010, i quan s'ha regularitzat el consum únicament s'ha fet des de l'any 2009 en endavant. Quan va sol·licitar que es regularitzés des de l'any 2004, Endesa li va dir que, segons normativa vigent, únicament es podia regularitzar el consum de tres anys.
El promotor exposa el seu desacord amb aquesta resposta, ja que l'article 96.2 del Reial decret 1955/2000, que regula les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica, no concreta el límit temporal que Endesa al·lega.
Tal com exposa Endesa, segons l'article 121-21 del Codi civil de Catalunya (Llei 29/2002, de 30 de desembre) prescriuen als tres anys: a) les pretensions relatives a pagaments periòdics que s'hagin de fer per anys o terminis més breus; b) les pretensions relatives a la remuneració de prestacions de serveis i d'execucions d'obra; c) les pretensions de cobrament del preu en les vendes al consum, i d) les pretensions derivades de responsabilitat extracontractual. Per tant, el Síndic no pot concloure que l'actuació d'Endesa hagi estat irregular.
No obstant això, el Síndic recorda a Endesa que en situacions en què cal regularitzar la facturació dels consums dels darrers anys hauria d'informar del motiu pel qual la regularització únicament arriba als tres anys, atès que la norma de referència (article 96.2 del Reial decret 1955/2000) no fa esment a cap limitació temporal.
Amb la confiança que es prendran les mesures oportunes per millorar la informació que es facilita al consumidor, el Síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte.