Els promotors de la queixa, representants d'una empresa de serveis de neteja, manifesten la seva disconformitat amb les condicions d'un concurs de neteja de les instal·lacions de la residència assistida Mossèn Homs de Terrassa.
En concret, l'empresa fa referència a les condicions contractuals d'una de les treballadores que l'adjudicatari del contracte hauria de subrogar. L'empresa considera que la retribució bruta d'algunes treballadores no s'ajusta a la jornada laboral contractada, i demana que es verifiqui documentalment que la retribució de les treballadores es correspon amb el que es fa constar a les condicions de subrogació.
L'empresa considera que caldria resoldre aquesta qüestió abans de continuar amb la tramitació del procediment de licitació, ja que les condicions retributives de les treballadores que s'han de subrogar afecten directament l'oferta econòmica que les empreses licitadores puguin fer.
S'assenyala també que s'ha comunicat aquesta circumstància a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (en endavant ICASS), però que no s'ha rebut cap resposta.
D'acord amb la informació facilitada per l'ICASS amb relació a la queixa plantejada, a partir de les observacions de diverses empreses l'ICASS es va posar en contacte amb l'anterior prestadora del servei i va constatar una errada en l'assignació d'horaris i retribució de dues treballadores, si bé això no afectava el cost total del personal subrogat, a efectes del procés de licitació.
També s'assenyala que es va corregir aquest error i es va comunicar a les empreses que l'havien detectat, inclosa la promotora de la queixa. I s'afegeix que l'empresa promotora d'aquesta queixa finalment no va participar en el concurs per a l'adjudicació d'aquell contracte.
L'informe de l'ICASS assenyala també que és freqüent que hi hagi discordances entre el personal i les condicions que es fan constar al Plec de condicions i el que efectivament cal subrogar al moment de formalitzar el contracte, perquè la preparació del contracte i el Plec de condicions s'inicia molt abans de l'adjudicació.
Pel que fa a aquesta qüestió, cal assenyalar que, a l'empara de l'article 120 del Text refós de la Llei de contractes del sector públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, aquestes obligacions han de figurar especificades en el plec de clàusules administratives particulars o els documents complementaris, encara que el seu origen sigui una norma laboral i no de contractació pública. Aquest precepte afegeix que la informació facilitada serà ?la necessària per permetre l'avaluació dels costos laborals que implicarà tal mesura?.
D'acord amb la norma indicada, i de cara a futures contractacions, el Síndic vol remarcar que les condicions de subrogació en contractes de treball és un element determinant de les obligacions que el contractista ha d'assumir i és, al mateix temps, una informació rellevant per calcular els costos del contracte i configurar l'oferta del licitador.
Des d'aquesta perspectiva, la manca d'informació sobre aquestes condicions o una informació inexacta afecta el coneixement de les obligacions que s'han d'assumir i dificulta la formulació de l'oferta econòmica del licitador.
D'acord amb això, el Síndic suggereix el Departament de Benestar Social i Família que, en properes contractacions de serveis que impliquin la subrogació del nou contractista en la posició de l'anterior prestador amb relació als contractes i condicions laborals dels treballadors adscrits al centre, revisi curosament la concordança entre la informació facilitada i la realitat contractual dels treballadors, al moment d'iniciar el procediment de selecció del contractista.