El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la informació rebuda del Departament d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat, al qual es va adreçar el 28 de març de 2012 per sol·licitar l'informe d'arrelament sobre el grau d'integració social per a l'arrelament social.
Segons exposa, el departament esmentat li va comunicar que no podia emetre l'informe perquè no encara no havia transcorregut el termini de sis mesos des de la data en què es va donar d'alta en el padró municipal.
El Síndic informa que abans de l'aprovació del Reial decret 557/2011, de 20 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament d'estrangeria, aquesta institució ja havia tingut ocasió de pronunciar-se sobre aquesta qüestió amb motiu de l'exigència d'aquest període de carència per part d'alguns ajuntaments que, aleshores, segons el Reglament anterior, eren els competents per emetre els informes d'arrelament social i d'adequació d'habitatge. En aquell moment el Síndic va assenyalar que era improcedent exigir aquest requisit, basant-se en els punts següents:
- No emetre l'informe pel fet que una persona no acrediti un empadronament mínim de sis mesos suposa una limitació o restricció sense empara en el Reglament d'estrangeria, que produeix la interrupció del procés que cal seguir per tramitar l'autorització de residència per arrelament social.
- L'article 46.2 c) del Reglament d'estrangeria derogat diu que es farà constar el temps de permanència en el domicili. Per tant l'empadronament només pot ser considerat com un mitjà de prova, però no un requisit ?sine qua non?.
- L'Ajuntament va raonar l'exigència dels sis mesos basant-se en el criteri de la permanència territorial. Però aquest criteri el va fixar el legislador en l'àmbit tributari, en regular què s'entén per domicili habitual a l'hora d'aplicar l'IRPF. I, en conseqüència, no és traslladable com a criteri interpretatiu d'una norma, la dicció de la qual és prou clara.
Amb l'entrada en vigor del nou Reglament d'estrangeria, la Generalitat de Catalunya passa a ser l'òrgan competent per emetre els informes. Tal com ha quedat reflectit a la Instrucció 1/2012, de 20 de març de 2012, de la Direcció General per a la Immigració, les sol·licituds d'informe s'han de presentar en el registre de l'ajuntament en què la persona està empadronada; a més, no s'estableix cap període de carència previ d'empadronament al municipi per part de la persona interessada. Els ajuntaments són els qui han d'elaborar el document proposta, previ a l'informe que ha d'emetre la Direcció General.
En conseqüència, l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat no pot no registrar la sol·licitud de la persona interessada, ni no elaborar la proposta d'informe que ha de fer arribar a la Direcció General per a la Immigració.
Per tot això, el Síndic recorda a l'Ajuntament que, en el moment que qualsevol persona presenti la sol·licitud d'informe, d'adequació d'habitatge o d'integració social, cal donar-li curs i seguir el circuit i el procediment descrit a la instrucció esmentada més amunt.