Resolució
Q-02735/2010 Irregularitats en la resolució de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció de finalització del procés de valoració d'uns sol·licitants d'adopció internacional per raons econòmiques.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Adopcions
Data d'inici 22/06/2010
Data de l'últim moviment 04/05/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Les persones interessades exposen que en data 15 de desembre de 2009 van presentar la sol·licitud d'adopció internacional de dos infants d'Etiòpia.

El 29 de desembre de 2009, l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (en endavant ICAA) els va demanar que complementessin els ingressos declarats, i en data 19 de gener de 2010, les persones interessades van presentar un escrit que adjuntava la declaració d'impost de la renda de les persones físiques (IRPF) de l'any 2008 i el certificat telemàtic de retencions i ingressos.

En resposta, per carta de 3 de febrer de 2010, l'ICAA va comunicar als promotors d'aquesta queixa que, tenint en compte la documentació que presentaven, no podien donar curs a la seva sol·licitud perquè no aportaven documents que justifiquessin tenir actualment ingressos suficients per tenir cura d'un menor, d'acord amb les circumstàncies que es tindran en compte segons el que estableix el Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció.

En estar en desacord amb la decisió i en considerar que els motius adduïts no eren suficients, les persones interessades van presentar davant de l'ICAA, una instància, en què exposaven la seva disconformitat amb el fet que no es donés curs a la seva sol·licitud d'adopció i se'ls hagués notificat aquesta decisió sense incloure un peu de recurs amb informació respecte de les vies per recórrer la decisió, d'acord amb la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

D'altra banda, la instància presentada feia referència a l'article 71 del Decret 2/1997, de 7 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció que en relació amb les circumstàncies que tindran en compte els equips tècnics competents per a la valoració de les persones que sol·liciten l'adopció són una situació econòmica que permeti l'atenció al menor i un habitatge en condicions adequades.

Respecte a això, les persones interessades addueixen que no s'estableix un mínim econòmic per a l'adopció, i en el seu cas, no s'ha valorat la seva feina estable com a funcionaris i els seus ingressos fixos. Diuen que tampoc no se'ls ha valorat que no tenen cap hipoteca ni préstec pendent de pagament i que, per tant, tenen una situació econòmica solvent.

Com que ja tenen un nen adoptat, els promotors ja van ser declarats idonis per adoptar, i les seves circumstàncies continuen sent les mateixes, per la qual cosa sol·liciten que es doni curs a la seva sol·licitud d'adopció internacional i es faci una valoració completa de la seva situació per poder adoptar un sol infant, en comptes de dos.

Contingut

El Síndic recorda al Departament d'acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) que la valoració de la situació socioeconòmica familiar és una de les circumstàncies que han de tenir en compte els equips tècnics competents per a la valoració de les persones que sol·liciten l'adopció d'acord amb els articles 68 a 92 del Decret 2/1997, de 7 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de protecció de menors desemparats i de l'adopció, modificat pel Decret 127/1997, de 27 de maig, en concret l'article 71.3 a).

A la resposta rebuda s'indica que l'ICAA informa les famílies sol·licitants d'adopció sobre les condicions econòmiques necessàries per adoptar un infant en les sessions informatives d'adopció que es duen a terme, i que s'informa personalment les famílies que ho sol·liciten. En aquest cas, a sol·licitud de les persones interessades, es va dur a terme tràmit d'audiència i vista de l'expedient en data 1 de juny de 2010 en el qual es va informar de nou la família dels requisits econòmics i es va lliurar una còpia de la documentació sol·licitada respecte a aquesta qüestió.

Pel que fa als criteris emprats per l'ICAA alhora de determinar el llindar mínim d'ingressos per adoptar un infant, a l'informe s'exposa que s'apliquen els criteris establerts en les taules d'ingressos segons dimensió i composició de la llar a Catalunya, elaborades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (en endavant IDESCAT). En aquesta taula s'aplica als membres de la llar l'escala d'equivalència de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (en endavant OCDE) modificada, com a mesura d'ajustament que converteix el nombre de membres residents a la llar en nombre d'unitats de consum i permet establir una renda equivalent de les llars d'acord amb la seva dimensió. 

Es concreta, però, que actualment l'ICAA continua aplicant els barems corresponents a l'any 2007, que estan per sota de l'indicador públic de la renda d'efectes múltiples (en endavant IPREM) actual, com a mesura per beneficiar a les famílies amb un nivell d'ingressos més ajustat.

Finalment, s'informa que aquesta família, amb sol·licitud d'adopció internacional per a dos menors, acrediten documentalment percebre uns ingressos estables que no arriben als mínims establerts per a la dimensió del nucli familiar que es constituiria amb l'arribada de dos menors més, consistent en l'acreditació d'uns ingressos estables de 35.583 euros o superior; els ingressos acreditats tampoc no arribarien als mínims establerts en cas que la sol·licitud es fes per a un sol infant, atès que en aquest cas el llindar estaria en 31.629 euros.

De la informació rebuda, s'observa que no es desprèn la valoració d'altres variables, les quals, en un context de crisi com l'actual, podrien relativitzar el criteri de la renda, com per exemple l'habitatge, el qual si és de propietat seria un aspecte que rebaixaria la quantitat d'ingressos anuals que es demanen, ja que la família no ha de fer front a un lloguer o a una hipoteca.   

En vista de la informació rebuda, el Síndic recorda al DASC el dret de les persones interessades, independentment de la seva situació econòmica, a prosseguir amb l'estudi valoratiu amb els equips tècnics competents, tot prevenint-los que un dels elements que hauria de ser valorat seria la situació econòmica familiar.

Així mateix, suggereix la ponderació de diferents variables (per exemple, habitatge en lloguer o hipoteca, en propietat o d'altres) pel que fa a l'avaluació de la situació econòmica familiar més enllà del barem de la renda que s'aplica (IDESCAT, OCDE, IPREM).

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/10/2010 Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/12/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/04/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 2/1997, de 7 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció- DOGC.2307 (13/01/1997)
Decret 127/1997, de 7 de maig, pel qual es modifica parcialment el Decret 2/1997, de 7 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció- DOGC.2402 (30/05/1997)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)