El Síndic ha rebut diverses queixes relacionades amb situacions de patiment psicològic i emocional d'infants i/o adolescents, especialment durant o després de la ruptura conflictiva de la parella dels seus pares, arran de les quals s'ha obert una actuació d'ofici a fi d'estudiar la línia d'actuació des dels diferents serveis per abordar situacions com aquestes i minimitzar-ne els efectes, en interès superior dels infants i adolescents afectats.
Un cop estudiada aquesta qüestió, el Síndic ha fet les recomanacions següents:
1. Que es revisi la Directriu general d'actuació núm. 1/2014, de 6 de febrer, sobre criteris per a la intervenció en situacions de conflicte familiar en l'atribució de la guarda de fills en els supòsits, nul·litat, divorci o ruptura de parella de fet, ja que s'entén que aquesta directriu minimitza el paper de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) en les seves funcions.
2. Que es creï una comissió de treball a fi i efecte de modificar la Directriu esmentada i aprofundir en la prevenció, la detecció, i la intervenció des de la DGAIA davant de situacions de patiment psicològic i emocional d'infants i/o adolescents en situacions de crisi i conflictes parentals, independentment de la judicialització de la situació, la qual en cap cas pot alterar les funcions que té assignades la DGAIA per prevenir i evitar qualsevol tipus de maltractament vers un infant.
3. Que la DGAIA segueixi impulsant el lideratge en la detecció i prevenció de situacions de maltractament i de desprotecció infantil, amb la implicació efectiva de la resta d'administracions públiques amb competències en l'àmbit de l'atenció a la infància per tal de fomentar la coordinació i el treball en xarxa entre els diferents equips i serveis que puguin detectar signes de patiment psicològic i emocional d'infants i/o adolescents en situacions de crisi i conflictes parentals.
4. Que s'ofereixi formació especialitzada sobre les situacions de maltractament psicològic i emocional en què poden trobar-se alguns infants pel fet d'estar immersos en el conflicte obert i crònic dels seus pares, per tal d'assegurar la capacitat de detecció del maltractament i una resposta adequada de l'Administració mitjançant personal altament especialitzat i un dispositiu d'abordatge que inclogui la capacitat de presa de decisions i mesures per protegir i acompanyar als infants que pateixen maltractament psicològic i emocional o donar-los el suport necessari.