Els promotors de la queixa, membres d'una associació de Tarragona, plantegen la importància de garantir la relació paternofilial en casos de separacions de parelles amb fills, i fan una sèrie de consideracions i reflexions per deixar constància del seu parer respecte a la importància de la regulació normativa de la custòdia compartida.
El Síndic exposa que és conscient de l'alt grau de conflictivitat de determinades ruptures de parelles i de la dificultat que es planteja quan tenen fills en comú. Precisament, en alguns dels darrers informes anuals presentats al Parlament, aquesta institució ha assenyalat el gran nombre de queixes i de consultes de familiars que estan en desacord amb la situació que han de viure els infants i/o adolescents durant o després de la ruptura conflictiva dels seus pares.
Sovint es tracta d'assumptes en què el Síndic, atesos els seus límits competencials, té poc marge d'actuació. No obstant això, la institució escolta, estudia i orienta la persona interessada per tal que rebi l'assessorament jurídic necessari sobre els mecanismes legals per vehicular la seva pretensió. A més, també trasllada determinats supòsits a la Fiscalia Superior de Catalunya, que té atribuïdes funcions específiques pel que fa als infants i la seva intervenció és preceptiva en els casos que els afectin.
Davant d'aquest tipus de situacions, en què sovint es comprova que no hi ha respostes adients per evitar algunes situacions que afecten els infants implicats, el Síndic considera molt convenient que des de les administracions i les instàncies judicials es potenciï la cultura de l'acord, es tendeixi a facilitar els pactes entre els membres de la parella i a preservar la comunicació entre les parts, en interès superior dels infants.
La Llei 1/2001, de 15 de març, de mediació familiar de Catalunya, instaura la mediació basada en el principi de voluntarietat, segons el qual les parts són tan lliures d'acollir-se a la mediació com de no fer-ho i de desistir-ne en qualsevol moment. Aquesta llei té com a objectiu regular la mediació familiar com a mesura de suport a la família i com a mètode de resolució de conflictes per evitar l'obertura de procediments judicials de caràcter contenciós i posar fi als que ja estan iniciats o reduir-ne l'abast.
Per tot això, el Síndic s'adreça al Departament de Justícia per demanar informació respecte de les línies adoptades pel Departament a fi i efecte d'evitar que les relacions paternofilials es vegin afectades després dels processos de separació i divorci, i li suggereix que fomenti la via de la mediació, que adopti les actuacions i les iniciatives que consideri oportunes per assolir aquest objectiu i que intenti que les discrepàncies entre cònjuges es resolguin, en la mesura que sigui possible, de mutu acord, sobretot pel que fa als aspectes que afecten els fills en comú.