En l'informe de resposta de l'Ajuntament de Sant Joan Despí, s'informa que la responsabilitat de l'organització d'aquell esdeveniment recau en una associació de veïns del municipi a la qual es va parlar de la queixa de soroll que va presentar la persona interessada. L'Ajuntament exposa que es tractava d'una activitat social, de convivència i participació entre els veïns del barri i que la Policia Local va actuar segons l'Ordenança de civisme per constatar que es tractava d'una emissió adequada a l'activitat que es duia a terme sense ser perjudicial per a ningú.
El Síndic observa que manca la resta d'informació que va sol·licitar a l'Ajuntament, cosa que li permet presumir que en aquest cas l'Ajuntament no va intervenir per establir criteris, horaris, autoritzacions, controls, etc. amb relació a l'ús de l'espai públic per fer un espectacle.
L'Ajuntament no pot excusar l'exercici de les seves competències de control i policia d'allò que passa a l'espai públic manifestant que no n'és l'organitzador, ja que en qualsevol cas és responsable de vetllar per l'interès general, pel compliment de les normes i per harmonitzar els diferents drets i interessos presents.
El Síndic posa de manifest que cal tenir en compte la Llei 11/2009, de 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics, i els reglaments que la desenvolupen, i la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, de les quals s'obtenen els criteris i les pautes de compliment obligat a més d'allò que puguin establir les ordenances municipals.
D'aquesta manera, en l'article 13.1.c de la Llei de regulació administrativa dels espectacles públics s'estableix que és competència de l'Ajuntament atorgar llicències amb motiu de revetlles i festes populars o locals i les llicències d'espectacles públics i activitats recreatives en espais obert al públic.
D'altra banda, i atès que en la resposta de l'Ajuntament s'invoca l'Ordenança de civisme i convivència quant a l'apreciació subjectiva de la Policia Local sobre les molèsties generades, el Síndic recorda que l'article 8 de l'Ordenança estableix criteris quant a l'organització i autorització d'actes públics que presumiblement en aquest cas no s'han tingut en compte.
El Síndic recorda també que l'article 21.3 de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, ofereix la possibilitat que els ajuntaments recullin a les ordenances les singularitats pròpies del municipi i les que tinguin un interès social sempre que tinguin un cert arrelament. Aquesta facultat legitima i atorga protecció als actes en els quals, puntualment, es puguin superar els llindars màxims de soroll.
En conseqüència, el Síndic recorda a l'Ajuntament el deure legal de tenir en compte els preceptes legals continguts en la Llei de regulació administrativa dels espectacles públics i recomana que informi de forma individual als possibles veïns afectats sobre el format i les característiques de l'activitat, la contaminació acústica prevista i l'horari d'inici i finalització per tal que, un cop informats, puguin adoptar les mesures que considerin oportunes pel que fa a les seves activitats privades i la defensa del seu dret a la intimitat.