De l'estudi de l'informe tramès en resposta a la petició d'informació del Síndic, es conclou que la situació objecte de la queixa va ser un petit incident que el centre va tractar de forma correcta, però que va ser sobrevalorat a causa d'una hipersensibilitat de l'alumne i d'una sobreprotecció per part de la família. Expliquen que després d'acabada l'educació primària al CEIP Progrés, l'alumne estava matriculat a l'institut d'estudis secundaris (en endavant IES) Badalona VII, on prosseguia els seus estudis.
Després d'estudiar l'informe i de revisar la informació i la documentació que consta en l'expedient, el Síndic recorda en primer lloc que les persones interessades van informar d'antecedents a 4t, 5è i 6è d'educació primària, moment en el qual la situació va empitjorar fins als fets que van motivar la queixa.
Les persones interessades refereixen que els insults van donar pas a les agressions i a les amenaces de més agressions quan el seu fill estava sol al carrer. Per contra, s'observa que l'escola ha conclòs que el que va succeir són coses de nens. Diuen que l'alumne necessita eines per conviure amb algunes persones i que per això el van posar, en una ocasió, en un grup d'estudi amb l'alumne que l'havia agredit.
Segons la família, l'alumne es va negar a anar sol altre cop, no dormia bé, no menjava bé, no podia concentrar-se, tenia nàusees i mal de cap, i va patir una crisi d'angoixa. Va haver de ser medicat i tractat per un psicòleg.
Recentment, la família ha informat que un dels alumnes presumptament agressors en el CEIP Progrés, actualment alumne de l'IES Badalona VII, poc després d'iniciar-se el curs 2009-2010, li va trencar la cartera al pati, fet que motivar la intervenció dels responsables del centre, i la imposició del pagament de la cartera trencada. Arran d'aquest incident, sembla que l'alumne va explicar als companys de classe la situació que havia patit al CEIP Progrés, la qual cosa va generar una nova situació de ridiculització i d'insults, que va portar a un canvi de centre, fet el dia 8 de gener, recomanat per l'equip d'atenció psicopedagògica (EAP).
Sense entrar a valorar si la situació plantejada va ser efectivament una situació d'assetjament escolar, de la informació de què es disposa se'n desprèn que van succeir fets que van afectar l'alumne, el qual, segons va explicar en diverses ocasions, va presentar símptomes de patiment que tenien a veure amb la relació amb els companys i que va afectar la seva vida quotidiana personal i escolar.
En aquest sentit, de la informació aportada per la família, se'n desprèn la presència d'elements i fets compatibles amb una situació d'assetjament escolar, amb insults, amenaces, i agressions. També s'observa una manca de reconeixement d'aquesta situació per part del centre, que ho va valorar com un petit incident, i una insuficient actuació per la protecció de l'alumne. No s'observa tampoc que s'hagi escoltat el malestar i el patiment de l'alumne, tot i els signes que presentava.
El Síndic assenyala, així mateix, que els fets succeïts a l'IES Badalona VII el primer trimestre d'aquest curs 2009-2010, constitueixen un element més que porta a pensar que el que l'alumne va patir al CEIP Progrés no va ser només un incident. Amb aquesta perspectiva no sembla acceptable que es consideri "normal" o "cosa de nens" aquest tipus de tractament de forma continuada, intencionada i desigual pel que significa el grup envers l'individu, ni que els insults i les amenaces amb la finalitat d'espantar un alumne es puguin desoir.
D'acord amb això, per tal d'afavorir una actuació proactiva en l'aplicació de l'article 11 del Decret de drets i deures dels alumnes, pel que fa al dret a la protecció contra tota agressió física, emocional o moral, i de l'article 19, del dret a la protecció dels drets de l'alumnat, el Síndic suggereix, d'una banda, es revisi la intervenció duta a terme pel CEIP Progrés amb el fill de la promotora i els alumnes dels quals va rebre un tracte agressor amb l'objectiu d'aturar la situació; i de l'altra, que es revisin els procediments d'observació, valoració i intervenció emprats pel CEIP Progrés davant les situacions en què s'observa un patiment d'un alumne relacionat amb l'actuació dels companys de classe.
En data 25 d'octubre de 2011, el Departament d'Ensenyament ha tramès un informe de la Inspecció segons el qual cal tenir en compte que el termini per a I'adaptació dels aspectes relacionats amb la convivència als centres educatius està establert a la Disposició Transitòria 1 del Decret 102/2010 (?En el termini d'un any des de l'entrada en vigor d'aquest Decret, els centres han d'haver adaptat a les previsions d'aquest Decret la part de les normes d'organització i funcionament que estableixin en aplicació dels articles 23, 24 i 25").
En aquest sentit, doncs, és lògic que l'escola Progrés durant el curs passat estigués en procés de redacció de l'adaptació esmentada, atès el termini que estableix la norma vencia el mes d'agost de 2011.