El promotor de la queixa, director d'una escola d'Olot, manifesta la seva disconformitat amb el sistema d'atorgament de les beques per a alumnat d'educació especial emprat pel Departament d'Ensenyament. En concret, exposa que en data 22 de febrer de 2012 l'escola va rebre un llistat amb la proposta de resolució de les adjudicacions d'ajut del curs 2011/2012, mitjançant la qual es demana al centre que justifiqui les despeses en activitats de reeducació corresponents als mesos de setembre de 2011 a gener del 2012.
El problema rau en el fet que hi ha famílies que no poden avançar el pagament de totes les sessions de reeducació necessàries perquè encara no saben si la beca els serà concedida. Això obliga les famílies, o alternativament l'escola, a anticipar els diners, sense saber si després rebran l'ajut ni quin import. Segons sembla, aquesta és una situació que famílies i escola no poden afrontar.
En primer lloc, el Departament d'Ensenyament reconeix en el seu informe que hi ha un endarreriment en la tramitació dels ajuts, però justifica el retard fonamentalment amb el retard en la publicació de la convocatòria per part del Ministeri, que va provocar que molts dels sol·licitants no poguessin obtenir les certificacions que estableix la mateixa convocatòria, fet que va obligar a requerir aquests documents durant el mes de setembre, per estar moltes sol·licituds incompletes.
Tot i això, el Síndic considera que les dates de la publicació de la convocatòria i de presentació de sol·licituds, que es produeixen en el període de vacances escolars, no justifiquen plenament una dilació del procés de tramitació d'aquests ajuts superior als cinc mesos, d'acord amb el termini previst per la normativa reguladora.
Tot i que el Departament d'Ensenyament afegeix que la complexitat del procés no permet introduir gaires elements que l'accelerin i el millorin, el Síndic demana a l'Administració educativa que estudiï la tramitació d'aquests ajuts, a fi d'accelerar la resolució de les sol·licituds (i que especifiqui en quins aspectes es pot accelerar per complir els terminis previstos per norma).
Aquesta celeritat més gran és necessària per garantir la igualtat d'oportunitats en l'accés de l'alumnat amb necessitats educatives especials als serveis educatius sol·licitats. En prestacions que estan concebudes per donar resposta a situacions de pobresa o per compensar desigualtats en l'accés a determinats recursos o serveis, l'agilitat en la tramitació de la prestació és fonamental per assolir els objectius plantejats.
De fet, les queixes de retard en la resolució dels ajuts es produeixen també en la concessió d'altres beques, com ara els ajuts per a l'estudi, per llibres de text o per menjador escolar, per exemple. Aquestes beques i ajuts es resolen passats alguns mesos de l'inici de curs, i no sempre hi ha previstos els mecanismes per compensar aquestes desigualtats durant aquest període de resolució. A més, les dificultats pressupostàries de la Generalitat de Catalunya han provocat una certa demora en els pagaments dels ajuts ja concedits.
Davant d'aquest fet, el Síndic ha recordat al Departament d'Ensenyament en reiterades ocasions que aquestes beques esdevenen un pilar fonamental de cara a promoure l'equitat en el sistema educatiu i el seguiment normal de l'activitat escolar dels alumnes amb una situació socioeconòmica desafavorida. Per aquest motiu, el Síndic considera que aquest retard excessiu en la concessió i en el pagament de les beques i els ajuts vulnera el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats dels alumnes amb dificultats econòmiques.
En l'informe del Departament d'Ensenyament, s'indica que aquest endarreriment no justifica el fet que l'alumnat no pugui seguir els tractaments pels quals els ha estat concedit aquest ajut, atès que, des del mes de febrer, ja saben que tindran la beca concedida i podran aplicar el tractament fins al final de curs.
La informació aportada per la persona interessada no corrobora aquesta apreciació, especialment durant el període de setembre a gener, en què el Departament d'Ensenyament ja demana justificar la despesa (per la qual cosa s'entén que aquesta despesa ha estat prèviament anticipada per la mateixa família o pel centre).
En vista d'aquest fet, i sempre que no sigui possible accelerar la tramitació dels ajuts, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que estableixi mecanismes compensatoris per evitar que les famílies amb menys recursos econòmics es vegin limitades en l'accés a les sessions de reeducació.
En segon lloc, pel que fa a l'acreditació de la despesa corresponent a les sessions de reeducació, l'Administració educativa exposa que les bases que regulen la convocatòria de concessió d'ajuts per a alumnat amb necessitat específica de suport educatiu per al curs acadèmic 2011/2012 estan establertes a l'Ordre EDU/1748/2011, de 21 de juny i, d'acord amb el que estableix l'article 20, les secretaries dels centres han de comprovar que l'alumnat ha destinat la subvenció a la finalitat per la qual li va ser concedit l'ajut, i els òrgans de selecció han de comprovar-ho en el cas d'ajuts per a la reeducació del llenguatge o reeducació pedagògica o ajuts per a alumnes amb altres capacitats intel·lectuals.
Aquest és el motiu pel qual el Departament d'Ensenyament sol·licita acreditar la despesa corresponent a les sessions durant els mesos de setembre de 2011 a gener 2012, amb l'objectiu verificar la destinació d'aquests ajuts.
Després d'estudiar aquest assumpte, el Síndic constata que aquesta verificació es duu a terme en data 7 de febrer de 2012. En canvi, l'Ordre EDU/1748/2011, de 21 de juny, estableix en l'article 20 que el control sobre el compliment de la finalitat de l'ajut s'inicia el mes d'octubre de 2012 i conclou el mes de novembre de 2012, sempre un cop el curs escolar objecte de subvenció ja ha finalitzat.
L'Ordre EDU/1748/2011, de 21 de juny, també estableix en l'article 20 que, en funció del resultat d'aquesta verificació, es reintegraran els components corresponents als serveis no abonats. En cap cas parla de condicionar l'ajut, tal com es fa ara, a l'acreditació a mig curs de la despesa corresponent a les sessions de reeducació.
En síntesi, el Síndic constata que l'abonament de l'ajut es produeix quan el curs pràcticament ja ha acabat, mentre que la justificació de la despesa s'ha de fer a mig curs, quan encara no s'ha percebut l'ajut.
En vista d'aquest fet, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que dugui a terme el control sobre el compliment de la finalitat de l'ajut quan el curs hagi finalitzat, d'acord amb el que es desprèn de l'Ordre EDU/1748/2011, de 21 de juny.
Finalment, per comprovar com es desenvolupa la tramitació d'aquests ajuts en el curs 2012/2013, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament informació sobre el compliment de terminis en l'actualitat.